Hopp til innhold

Tvillingbrødre-show sikret Sverige finaleplass

Henrik og Daniel Sedin hadde lekestue da Sverige tok seg til VM-finalen i ishockey.

Sweden Ice Hockey Worlds Daniel Sedin, Henrik Sedin

Henrik Sedin scoret ett mål og var nest sist på de to andre i semifinaleseieren over Finland. Her jubler han sammen med sin tvillingbror Daniel.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Ap

NHL/ Vancouver Canucks' Sedin brothers take a break during a practice session in Vancouver

Henrik og Daniel Sedin er svært like av utsteende, men på banen har de noe forskjellige kvaliteter. De har spilt sammen i alle år og samarbeidet er deres store styrke.

Foto: ANDY CLARK / Reuters

– Etter at Sedin-brødrene kom til VM, har vi de to beste spillerne i turneringen, fastslår Sveriges tidligere landslagsstjerne Mats Sundin til Radiosporten.

Henrik og Daniel Sedin har herjet for Sverige etter at de sluttet seg til VM-troppen da klubblaget Vancouver Canucks røk ut av Stanley Cup.

Involvert i alle målene

Lørdag var de utslagsgivende da Sverige tok seg til VM-finalen med 3-0 over Finland i semifinalen.

Henrik Sedin la opp til Loui Erikssons to scoringer, og satte til slutt inn 3-0-målet selv. Da var det Eriksson som var nest sist på pucken. Broren Daniel kom ikke på scoringslisten, men leverte likevel en svært god kamp.

– De ligger på 80-90 poeng i NHL hvert år, gjør ett til to poeng i hver kamp, stort sett annenhver dag. De er utrolig dyktige med pucken og i power play. Når de får litt tid ser man hvor utrolig stor respekt motstanderne har, sier Sundin.

– Noe av det største jeg har vært med på

Tvillingbrødrene har spilt sammen hele livet. Henrik er kaptein for Vancouver Canucks, som 32-åringene har spilt for i hele 13 år.

– Dette er noe av det største jeg har vært med på, sa Henrik Sedin til Aftonbladet like etter at han sikret finaleplassen.

Motstander i søndagens finale blir Sveits eller USA, som møtes i den andre semifinalen senere lørdag.

«Tre Kronor» er blitt verdensmestere åtte ganger, senest i 2006 da Tsjekkia ble slått 4-0.

Svenskene innledet VM rufsete, men har slått kraftig tilbake. Nå kan de blå og gule bryte den 27 år lange hjemmeisforbannelsen i ishockey-VM. Ikke siden Sovjet vant i Moskva i 1986 har vertsnasjonen tatt VM-gull.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal