Hopp til innhold

Svendsens sykdom forverret – må droppe Kollen

HOLMENKOLLEN (NRK): Emil Hegle Svendsens (29) sykdom har blitt verre over natten. Dermed mister han hele Kollen-helgen.

Svendsen

MÅ HVILE: Her forlater Emil Hegle Svendsen et pressetreff ved utøverhotellet onsdag. Nå er det klart at han mister alle Kollen-rennene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Han har hatt vondt i halsen fra torsdag morgen, og det har blitt verre i dag. Det er mest sannsynlig en øvre luftveisinfeksjon, opplyser landslagslege Ola Berger til NRK.

Svendsen måtte som kjent kaste inn håndkle på grunn av sår hals før normaldistansen torsdag.

Mister VM-test

Legen forteller at forkjølelsen bør gå «relativt raskt» ut av kroppen, men det var en enkel avgjørelse å droppe både sprinten (lørdag) og stafetten (søndag). Det betyr at Svendsen ikke får deltatt i prøve-VM, og det er heller ingen flere renn før VM i Kontiolahti.

Som vanlig blir syke utøvere isolert fra resten av troppen, og Svendsen har forlatt utøverhotellet, som ligger noen hundre meter unna stadion.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ola Berger

TRAVEL: Landslagslege Ola Berger har fått mye å gjøre denne sesongen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Fra før har Tarjei Bø blitt satt ut av sykdom i en lengre periode. Han var tilbake til rennene i Anterselva og Nove Mesto, men etter nye undersøkelser før Kollen, ble det bestemt at han står over rennene på hjemmebane.

Henrik L'Abée-Lund er også blant dem som har slitt med sykdom denne sesongen.

– Uheldige omstendigheter

Berger tror det er mest tilfeldigheter at landslaget har vært mer plaget av sykdom enn normalt.

– Vi har rutiner med tanke på hygiene, hvile og skifte etter konkurranser. Det er rutiner vi har hatt i årevis, forklarer Berger, og legger til at sykdommen først og fremst har kommet på et ugunstig tidspunkt.

– Det er ikke så mye mer vi kan gjøre. Vi gjør det vi kan. Men det er som kjent uheldige omstendigheter – at man blir syk på et ugunstig tidspunkt. Alle blir jo syke i løpet av et år, sier legen.

Berger ble ny lege for skiskytterne foran denne sesongen. Han er ikke overrasket over at det har blitt såpass mange sykdomsplager i troppen.

– Nei, jeg vet hvordan det kan svinge fra år til år. Vi har stort sett de samme utøverne, som følger de samme rutinene. Vi har ikke endret på noe spesielt i år, sier Berger.

Svendsen-forfallet betyr at det er bare Johannes Thingnes Bø av de VM-uttatte løperne som stiller i Holmenkollen. Ole Einar Bjørndalen har valgt å forberede seg til VM i høyden.

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal