Hopp til innhold

Johan Olsson: – Kjenner at vi er på en syk bølge av framgang

Med seier på både kvinne- og herrestafetten kan svenskene nesten ikke forstå hva de er med på.

Svensk stafettjubel

Slik jubler svenskene etter sitt andre strake OL-gull i stafett for menn

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

– Det var helt fantastisk å forsvare gullet. Vi vet at vi er i bra form og at vi har en bra greie på gang. Det kjennes ut som at vi er på en helt syk bølge av framgang, sier Johan Olsson, som gikk tredje etappe for svenskene.

For ham var det helt uvirkelig å se ankermann Marcus Hellner gå først i mål på stafettens siste etappe.

– Det tok timer for oss å få inn at jentene vant i går. Så at vi vinner i dag føles som en drøm, sier han.

Svensk fall i åpningen

Allerede 600 meter fra mål kunne Marcus Hellner ta imot det svenske flagget og paradere mot målstreken.

Svensk stafettjubel

Slik jubler svenskene etter sitt andre strake OL-gull i stafett for menn

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Gullet ble Sveriges sjette stafettgullet for menn i OL-historien. Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson og Marcus Hellner stod for bragden.

Det begynte ganske dramatisk for Sverige da Nelson falt på vei ut av stadion og mistet skia. Han fikk imidlertid raskt kontakt med feltet igjen og sendte Daniel Richardsson i ledelsen sammen med Finland. Allerede da var det en luke til resten.

Marcus Hellner

Marcus Hellner kunne ta imot flagget hele 600 meter før han krysset målstreken i suveren stil

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Richardsson vekslet med Olsson en etappe seinere, også da sammen med Finland. Da hadde luka bakover økt.

Olsson dro fra på sin etappe, og sendte Hellner ut 14 sekunder foran Russland. Det skulle vise seg å holde med god margin.

Russland tok sølvet 27,3 sekunder bak. Frankrike tok en meget overraskende bronse, 31,9 bak de suverene svenskene.

Sverige hadde en solid ledelse gjennom hele stafetten, og Marcus Hellner takket lagkameratene for innsatsen som gjorde at han kunne gå inn til den suverene seieren.

– De gjorde en utrolig bra jobb i dag. Vi er et bra lag og vi fortjener dette, sa han.

Norge tidlig bakpå

Norge ble tidlig hektet av og lå ett minutt etter Sverige ved den siste vekslingen.

– Det må være kjedelig for dem. Jeg har selv hatt dårlige ski mange ganger, og det er dessverre slik det er i sporten vår, sier Lars nelson, som gikk førsteetappe for Sverige på søndagens stafett.

Han hadde forberedt seg på et hardkjør fra Norges Eldar Rønning, og ble overrasket da han lett gikk ifra.

– Jeg var innstilt på at han skulle være med, men jeg merket at han hadde dårlige ski. Selv var mine kanonbra. Det må være kjedelig for dem. Det skal handle om avslutning, det bør ikke være skiene som avgjør, sier han.


Les: – Veldig rart å bli fragått av løpere jeg ikke vet hvem er

Petter Northug på siste etappe tok opp jakten og holdt en stund medaljehåpet levende for Norge. Men som de andre på det norske laget fikk også han problemer på siste halvpart av etappen.

Han ruslet i mål til fjerdeplass, 1.09 minutter bak Sverige og over halvminuttet bak sensasjonslaget Frankrike.

Eldar Rønning og Chris Jespersen gikk de to klassisk-etappene, Martin Johnsrud Sundby tredjeetappen for Norge.

Alle slet med skiene. De fortalte etterpå at skiene virket godt til å begynne med, men så ble det vanskeligere og vanskeligere.

Svenske medier bobler over

"Det här lär vi aldri få se igjen", skriver Svenska Dagbladet på sin nettside.

"Guld även i herrstafetten - superfiasko for Norge" er undertittelen.

Aftonbladet

Slik jublet Aftonbladet da gullet var klart

Foto: Aftonbladet

Aftonbladet slår bare opp et stort JAAAAAA! med store bokstaver.
"Guldkrossen" er Expressens forsida. - Vilket landslag. Jag er helt tagen, sa Viasat-ekspert og tidligere langrennsstjerne Per Elofsson. Sverige har to stafettseirer på 24 timer. Det er første gang siden 1972 at samme nasjon vinner stafettene både for menn og kvinner i langrenn.

GöteborgsPosten er mer nøktern, men slår selvfølgelig stort opp at "Sverige krossade allt motstånd". Og de tar også med at "Norska vallafiaskot fortsetter".

Video: Chris Jespersen om skiene

Intervju med Chris André Jespersen som gikk andre etappe for Norge.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal