Hopp til innhold

– Ikke det største talentet, men sjukt sta

KUUSAMO (NRK.no): Han har fått noen slag i trynet. Søndag viste Martin Johnsrud Sundby igjen hvordan man kan reise seg til nye høyder med steinhard jobbing.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby kan juble for seier i verdenscupåpninga for andre år på rad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Martin har blitt sterkere i avslutninger, og det fikk han betalt for i dag. Men jeg hadde kanskje ikke satt penger på at han skulle slå Maxim Vylegzjanin i en spurt, sier Petter Northug til NRK.no.

Northug forlater Kuusamo med en oppløftende 13.-plass sammenlagt i minitouren. Skikongens prestasjon kom likevel fullstendig i skyggen denne gangen.

For da Norges normalt sterkeste kort ikke hadde grunnlag til å vinne, sto Martin Johnsrud Sundby fram og spurtet i senk Maxim Vylegzjanin – den eneste som har slått Petter Northug i en fristilspurt.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har lagt ned 60-70 timer spurttrening før OL-sesongen. Det betalte seg i første forsøk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har satset – og lyktes

Det har vært snakket mye om Johnsrud Sundbys steinharde jobbing med nettopp avslutninger i sommer og høst. Men det er så mye det snakkes om før en skisesong. Den og den har tatt de og de stegene.

Ofte viser det seg bare å være snakk. Men for andre år på rad viste det seg at ryktene om Martin Johnsrud Sundbys framgang var en sann historie.

Før forrige vinter jobbet han knallhardt med skøyteteknikken – og gikk rett til topps på 15 km fristil under verdenscupåpninga i Gällivare.

Denne sommeren og høsten har han trent rykk og spurt for å kunne avgjøre fellesstarter – og det ble altså seier i aller første forsøk.

– Blod, svette og tårer

– Jeg er sjukt sta og gir meg ikke. Det er mine sterkeste egenskaper, svarer 29-åringen fra Røa på NRKs spørsmål om hvorfor han har lyktes.

– Jeg er ikke det største talentet på ski og har ikke de fysiologiske forutsetningene, egentlig. Men når jeg bestemmer meg for å prøve å få til noe, så er det blod, svette og tårer for å få det til. Det er min styrke, at jeg ikke gir meg. Og det er fantastisk godt å lykkes med noe man har trent så hardt på, smiler han.

Martin Johnsrud Sundby har lyktes til tross for mye motgang på veien. Det har gått fem år og én dag siden han vant sitt første verdenscuprenn – også det i Kuusamo (15 km klassisk) – og tiden imellom har bydd på like mange nedturer som oppturer:

** Under VM i 2009 fikk Martin Johnsrud Sundby store astmaplager på 15-kilometeren. Det ødela ikke bare løpet, men også muligheten til å få gå stafetten for Norge.

** OL i Vancouver i 2010 ble en gedigen sportslig skuffelse, etter at han på forhånd snakket om edelt metall. Det ble et skarve sølv i stafetten etter at Odd-Bjørn Hjelmeset smurte seg bort.

SKIING/ Norway's Martin Johnsrud Sundby reacts after winning men's 15 km classical skiing World Cup event at the Ruka Nordic Opening event in Kuusamo

Slik så det ut da Martin Johnsrud Sundby tok sin første verdenscupseier i Kuusamo, fem år og én dag før søndagens triumf.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Fryktet karrieren var over

** Høsten 2011 trodde han karrieren var over etter at han ble rammet av hjerterytmeforstyrrelser på trening.

** I VM i 2013 dokumenterte han superform med sølvet på 30 km fellesstart med skibytte. Så ble han syk og gikk glipp av de to viktigste løpene: 15 km fristil og stafetten.

OL-sesongen 2014 startet altså med en gedigen opptur. Det vil være en mager trøst hvis det ender med en ny OL-skuffelse.

Men alt tyder på at Martin Johnsrud Sundby har det som skal til for å lykkes – fordi han har fått så mange brikker på plass i puslespillet at han har skaffet seg minst fire gullmuligheter hvis han treffer med formen.

Flere OL-muligheter

– Det er godt å vite at jeg har muligheter på flere distanser. Både tre- og femmila avsluttes i skøyting i samme type terreng som her i Kuusamo. Og så har vi en klassisk 15 kilometer. Og stafetten ...

Samtidig er Johnsrud Sundby helt tydelig på at jobben ennå ikke er ferdig. Han vet at det vil bli enda tøffere å vinne en spurt i OL.

– Jeg tør ikke spå hvordan det hadde gått i dag hvis løpet hadde vært ti meter til. Og hadde Petter Northug og Dario Cologna vært her i toppform, kan det hende jeg hadde fått bank, understreker han.

Martin Johnsrud Sundby fikk ikke bank. Han fikk seieren. Det betyr at han stiller til start i gul verdenscupledertrøye på hjemmebane på Lillehammer neste helg.

Siste nytt

  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal