Hopp til innhold

Sundby etter spurten: – Fader, er jeg så langt bak?

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) ble lang i maska da han fikk høre hvor mye han har å ta inn på Alex Harvey (25) i søndagens avsluttende jaktstart i Falun-minitouren.

Martin Johnsrud Sundby måtte se seg slått i spurten av canadiske Alex Harvey i Falun

VIDEO: Se innspurten av lørdagens 30-kilometer i Falun!

– Er jeg så langt bak? Det visste jeg ikke, det var litt kjedelig. Da har jeg en jobb å gjøre. Jeg trodde det muligens var litt mindre, sier Sundby om avstanden frem til Harvey i sammendraget av minitouren i Falun.

Lørdag spurtet inn Sundby inn til 2.-plass på 30-kilometer med skibytte i Falun. Nordmannen måtte gi tapt for kanadiske Alex Harvey, som slo ham med 0,4 sekunder i spurten.

Går ut likt med Legkov

Men på grunn av bonussekundordningen i mini-touren og Sundbys svake sprintresultat på fredag, er avstanden frem til den kanadiske minitour-lederen i realiteten langt større.

Sundby ligger på 2.-plass i sammendraget, men har så mye som 26 sekunder å ta inn på Harvey på søndagens 15 kilometer jaktstart (se flere tider lenger ned i artikkelen).

Martin Sundby i Falun

NUMMER TO: Martin Johnsrud Sundby har allerede avgjort verdenscupen sammenlagt, men hevder seg likevel i teten av mini-touren i Falun.

Foto: Anders Wiklund / Ap

– Fader, da må jeg... Fader, jeg får bare komme meg ned på senga. Det var litt mye. Jeg må bare gå hardt, sier Sundby om søndagen.

Sundby får følge av Aleksandr Legkov, som med lørdagens 3.-plass også ligger på 3.-plass i Falun-sammendraget. Russeren går ut 0,1 sekunder bak Sundby søndag.

Kapitulerte på oppløpet

Norges beste langrennsløper på heresiden og kanadiske Alex Harvey kom likt inn på det lange oppløpet i Falun lørdag, og lå helt likt da det gjenstod 40 meter.

På de aller siste meterne kom Harvey seg en liten meter foran 29-åringen fra Røa, og vant rennet.

Legkov brakk staven rundt 300 meter før mål og ble hektet av i kampen om seieren. Russeren måtte ta til takke med 3.-plassen i mål.

– Det var en grei duell. Jeg prøvde å få den inngangen inn på oppløpet som jeg ville, og det var «close race», sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no.

– Det var et av mine beste løp noensinne. Det gikk veldig fort for meg, men jeg klarte å henge med. Jeg hadde knallski. Inn på oppløpet var jeg sikker på å vinne, sier vinner Alex Harvey etter løpet.

Tidlig brudd

Sundby satte sammen med Aleksandr Legkov, Alex Harvey og Daniel Richardsson tidlig fart på den klassiske delen av 30-kilometeren . Den sterke kvartetten gikk rett ifra resten av feltet på den klassiske biten, og opparbeidet seg et forsprang på mer enn 30 sekunder før skibyttet.

– Det gikk ikke «dødsfort», men det var tydelig at flere slet med å holde farten vår, sier Sundby om bruddet som gikk tidlig.

Ut på skøytedelen økte forspranget ytterligere.

Etter hvert ble svenske Richardsson hektet av, så med én kilometer igjen til mål var det tre løpere som kjempet om seieren: Martin Johnsrud Sundby, Aleksandr Legkov og Alex Harvey.

I den aller siste kneika inn på oppløpet ødela Legkov den ene staven sin, og måtte godta tredjeplassen. Russeren var illsint da han krysset mållinjen.

Rønning med kanonløp

Eldar Rønning har nærmest lagt opp som fristilsløper, men på dagens skiathlon var klassiskspesialisten overraskende pigg med skøyteski på beina.

31-åringen byttet ski på 5.-plass, og holdt følge med resten av forfølgerne ut på skøytedelen. Flere ganger var han til og med fremme og dro på sterke fristilsløpere som Matti Heikkinen, Sergej Ustjugov og Jean-Marc Gaillard.

– Jeg går faktisk et av mine beste skøyterenn noensinne. Det er bare synd jeg ikke tør å dra til på klassiskdelen. Jeg har vært litt usikker på hvordan formen er nå etter OL, men jeg kunne nok gått på enda litt mer, sier Rønning til NRK.

Rønning endte til slutt på 6.-plass, mens Sjur Røthe ble nummer sju.

Martin Johnsrud Sundby har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt før helgens verdenscupavslutning i Falun.

Topp ti, 30 km med skibytte i Falun:

  1. Alex Harvey, Canada 1.18.07,6
  2. Martin Johnsrud Sundby, Norge +0,4 sek.
  3. Sergej Ustjugov, Russland +5,9
  4. Daniel Richardsson, Sverige +24,7
  5. Maxim Vylegsjanin, Russland +53,9
  6. Eldar Rønning, Norge +54,7
  7. Sjur Røthe, Norge +56,0
  8. Jean Marc Gaillard, Frankrike +59,9
  9. Matti Heikkinen, Finland +1.07,3
  10. Lukas Bauer, Tsjekkia +1.07,9

Øvrige norske:

13. Pål Golberg, 16. Anders Gløersen, 24. Didrik Tønseth, 30. Eirik Brandsdal, 36. Finn Hågen Krogh, 37. Ola Vigen Hattestad,

Topp ti, sammenlagt Falun-minitouren:

  1. Alex Harvey, Canada 1.19.47,4
  2. Martin Johnsrud Sundby, Norge +26,0 sek.
  3. Aleksandr Legkov, Russland +26,1 sek.
  4. Daniel Richardsson, Sverige +1.02,9
  5. Eldar Rønning, Norge +1.58,5
  6. Maxim Vylegsjanin, Russland +2.05,8
  7. Jean Marc Gaillard, Frankrike +2.08,1
  8. Sjur Røthe, Norge +2.22,8
  9. Matti Heikkinen, Finland +2.26,2
  10. Marcus Hellner, Sverige +2.28,7

Se hele sammenlagtlista her!

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal