Hopp til innhold

Sundby takker Northug: – Han fortjente i hvert fall en klem

TOBLACH (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) hadde ingen problemer med å forsvare ledertrøya på den lengste etappen i Tour de Ski. Bak ham sørget Petter Northug (27) for dobbelt norsk med en rå sluttspurt.

Martin Jonsrud Sundby vant dagens etappe i Tour de Ski og leder nå med over ett minutt. Se målgangen her.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby var synlig utslitt etter å ha gått 35 kilometer alene i tet. Nordmannen er suveren leder av Tour de Ski etter fem av sju etapper.

– Jeg ga ikke full gass, men jeg forsøkte å holde jevn fart over 35 kilometer. Jeg gamblet på at jeg hadde nok krefter til å holde helt til mål. Heldigvis hadde jeg en god dag. Nå er jeg helt ferdig, sier Martin Johnsrud Sundby i det offisielle seiersintervjuet etter etappen.

Martin Johnsrud Sundby

SITTENDE OVER MÅLSTREKEN: Martin Johnsrud Sundby gikk rett i bakken etter å ha passert målstreken. 29-åringen var totalt utslitt etter kraftanstrengelsen i de italienske alpene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sundby startet etappen 32 sekunder foran svenske Calle Halfvarsson, deretter fulgte et kobbel av andre utfordrere tett i tett.

Den store gruppa med forfølgere inneholdt sterke distanseløpere som Alexandr Legkov (Russland), Alex Harvey (Canada) og Ilja Tsjernousov (Russland).

Northug tok bonussekunder

Men Sundby gikk et suverent langrenn, og avstanden ned til forfølgergruppa bare økte utover i den 35 kilometer-lange etappen fra Cortina til Toblach.

Enda bedre var det at Petter Northug klamret seg fast på halen av forfølgergruppa, og spurtet inn til 2.-plass.

Dermed tok trønderen viktige bonussekunder fra Sundbys konkurrenter i sammendraget. Chris Jespersen var også med i gruppa bak Sundby, og bidro til å dra ned tempoet.

I målområdet etter etappen utvekslet Sundby og Northug en god klem for det velfungerende samarbeidet.

– Jeg er fantastisk takknemlig for den jobben gutta gjør. Det kan godt hende at både Petter og Chris (Jespersen journ.anm.) hadde krefter til å ta innpå meg i dag, men de velger å ikke gjøre det av hensyn til meg som ligger foran. Jeg skylder dem i hvert fall en klem, smiler Sundby om laginnsatsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Northug og Sundby klemmer

GOD KLEM: Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby ga hverandre en klem etter fredagens etappe i Tour de Ski.

Foto: NRK

Skremmes av ledelsen

Oslo-løperen kunne juble for sin første Tour de Ski-etappeseier i suveren stil – vel vitende om at ledertrøya også er hans når det skal gås 10 kilometer klassisk lørdag.

Da Sundby møtte NRK nærmere 10 minutter etter løpet, var han fortsatt synlig utmattet.

– Det var steinhardt. Men jeg var forberedt på å gå i kjelleren i dag, og jeg er ganske fornøyd med at jeg holdt unna. Det er veldig få timer til neste konkurranse, så nå er jeg helt på felgen. Jeg er veldig spent på hvordan kroppen blir i morgen etter det løpet her, sier Sundby.

– Jeg har alle tiders mulighet nå. Det er litt skremmende. Det er ikke bare-bare å bli jaget av den ulveflokken som følger bak. Jeg har aldri vært så nervøs som før start i dag. Du skal være fokusert og hele tiden drive med selvmotivering for å holde farten oppe underveis, sier Sundby.

Northug vant spurt

Bak ham spurtet Petter Northug inn til andreplass, men avstanden frem til Sundby var hele 58,2 sekunder ved målgang. Alex Harvey ble nummer tre.

I tillegg deles det ut 15 bonussekunder til vinneren, 10 til nummer to og fem sekunder til tredjeplassen. Dermed har Sundby hele 1.03,2 ned til nærmeste utfordrer, som altså er Northug, i sammendraget med to etapper igjen av touren.

Northug sa før start at han ville gjør alt i sin makt for å sinke farten i forfølgergruppa. At Northug også spurtet inn til ti bonussekunder, var til stor hjelp for Sundby.

VIDEO: Northug spurter inn til 2.-plass i Toblach

(artikkelen fortsetter under videoen)

Northug spurtet inn til andreplass

VIDEO: Petter Northug var utilnærmelig i sluttspurten og knuste løpere som Calle Halfvarsson og Alex Harvey i kampen om andreplassen.

Northug vet ikke om han fullfører

Northug mener formen – til tross for den sterke spurtseieren – fortsatt ikke er helt på plass.

– Jeg var sliten på toppen, og derfra bare «seilte jeg med skuta» nedover. Det gikk i rykk og napp hele veien, sier Northug om den lange etappen i Italia.

Trønderen har altså gått seg frem til 2.-plass i sammendraget, men har fortsatt ikke bestemt seg for om han fullfører hele touren med to etapper igjen. Fokuset er fortsatt fullt og helt på å spisse formen inn mot Sotsji-OL.

– Det er ikke helt bra ennå. Jeg skal i hvert fall gå én etappe til. Jeg starter 30 sekunder foran Martin i morgen (intervallstart journ.anm.) så dersom han går fort, kan jeg henge meg på han. Det kan gå bra, eller så kan jeg få skikkelig bank, sier Northug.

NRKs kommentatorduo mener Martin Sundby har skaffet seg et fantastisk utgangspunkt før helgens gjenstående etapper.

– Det ser fantastisk lyst ut for Martin nå. For en prestasjon han har levert i dag, sier NRK-kommentator Jann Post.

– Nå begynner Martin å få et utrolig stort forsprang. Han har et godt grep om dette nå, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Legkov hentet «ingenting»

Legkov, den antatt tøffeste motstanderen i sammendraget, startet 61 sekunder bak Sundby i dag. I mål hadde han kun knappet inn 1,3 sekunder på ledelsen, men på grunn av Sundbys bonussekunder økte nordmannen ledelsen ned til russeren med 13,7 sekunder.

– Planen var at Legkov måtte jobbe selv for å hente tid på meg, sier Sundby.

Dermed er Sundby storfavoritt til å vinne Tour de Ski før de to gjenstående etappene. Lørdag skal det altså gås 10 kilometer klassisk i intervallstart, før Tour de Ski avsluttes med at løperne skal opp slalåmbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme søndag.

Full oversikt: Alt du trenger å vite om Tour de Ski

Topp 10 i Tour de Ski (etter 5 av 7 etapper):

  1. Martin Johnsrud Sundby, Norge
  2. Petter Northug, Norge +1.03,2
  3. Alex Harvey, Canada +1.08,7
  4. Calle Halfvarsson, Sverige +1.14,0
  5. Alexandr Legkov, Russland +1.14,7
  6. Johannes Duerr, Østerrike +1.15,2
  7. Chris Jespersen, Norge +1.15,5
  8. Ilja Tsjernousov, Russland +1.18,5
  9. Ville Nousiainen, Finland +2.10,4
  10. Tord Asle Gjerdalen, Norge +2.10,6

Øvrige norske:

11. Sjur Røthe, Norge +2.10,8
14. Didrik Tønseth, Norge +2.11,6
19. Finn Haagen Krogh, Norge +2.30,5
20. Niklas Dyrhaug, Norge +3.19,6

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal