Hopp til innhold

Sundby med ny pallplassering i sprint: – Det er nesten et mirakel

LENZERHEIDE (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) klarte på «mirakuløst» vis å ta seg til sprintfinalen i Lenzerheide og bli nummer tre. Den sterke sprintplasseringen gjør ham til soleklar sammenlagtfavoritt i Tour de Ski.

Martin Johnsrud Sundby

BLITT SPRINTER OVER NATTEN: Martin Johnsrud Sundby har vist glitrende sprintegenskaper i Tour de Ski. De sterke sprintresultatene gjør at 29-åringen har tatt et godt grep om sammenlagtcupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er nesten et mirakel at Sundby har kommet seg så godt gjennom disse tre første sprintetappene, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Det er helt utrolig! Han er på pallen i en sprint igjen, roser NRKs langrennskommentator Jann Post.

  • Se hele sammenlagtlista i Tour de Ski nederst i artikkelen!

Blitt «sprint-Sundby»

Martin Johnsrud Sundby er på ingen måte kjent som noen sprinter, men i Tour de Ski har Oslo-løperen overgått både ekspertenes, og egne, forventninger.

Søndag ble hun nummer tre på sprinten i Oberhof i det som ble omtalt som hans «livs sprintløp».

Tirsdag – på selveste nyttårsaften – svarte han med nok en tredjeplass, etter å ha sneket seg videre fra både kvart- og semifinale på tid.

VIDEO: Se Sundby spurte inn til tredjeplass

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det ble en tett batalje i guttas sprintfinale nyttårsaften. Her ser du slutten av rennet fra Lenzerheide i Sveits.

– Griseflaks

– Jeg var fryktelig sliten allerede etter kvartfinalen, men så hadde jeg griseflaks med å gå videre to ganger som «lucky loser». Jeg lå bare bakerst og sparte krefter. Heldigvis hadde jeg noe å gå med på oppløpet, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Finn Hågen Krogh endte på 5.-plass i sprintfinalen. Finalen ble svært overraskende vunnet av amerikanske Simeon Hamilton foran Alex Harvey fra Canada.

Sundby, som har sine antatt beste tour-etapper foran seg, er dermed soleklar sammenlagtfavoritt i Tour de Ski. Russiske Alexandr Legkov, kanskje den største forhåndsfavoritten i sammendraget, ble slått ut allerede i prologen i Lenzerheide.

Sundby har allerede opparbeidet seg et forsprang på 33,7 sekunder på den klatresterke russeren.

Sundby er nummer tre i sammendraget, 27 sekunder bak ledende Alex Harvey. Men Harvey er ikke ventet å kunne by på nevneverdig motstand når tour-etappene blir lengre og tøffere. Legkov er nummer 13 i sammendraget.

Før touren var det knyttet spenning til hvor godt Sundby ville komme seg gjennom de tre første etappene, som altså har vært to sprinter og én prolog.

Onsdag fortsetter touren med 15 kilometer klassisk fellesstart. Der har Sundby sin store styrke.

Northug nærmer seg OL-form?

Petter Northug (27) viste glimtvis god gammel spurtform, men klarte likevel ikke å ta seg videre til sprintfinalen. Trønderen virket å ha dårlig glid, og ble synlig frakjørt i utforkjøringene.

Dermed ble det litt for langt frem på oppløpet.

Trønderens spurt var imidlertid lynrask, uten at det holdt til finaleplass. Northug måtte ta til takke med 3.-plass i sin semifinale etter å ha levert en imponerende sluttspurt.

– Oppløpet ble litt for kort i dag. Men jeg kom meg til semifinalen og det er jeg fornøyd med, sier Northug til NRK.

Northug henger også godt med i sammendraget. Nordmannen fikk registert en sjuendeplass på søndagens sprint, og er nummer fire sammenlagt.

Mye tyder på at Norges antatt største gullhåp i Sotsji om drøyt halvannet måned virker å funnet formen.

Sammenlagt i Tour de Ski (etter 3 av 7 etapper):

  1. Alex Harvey, Canada, 13.38,3 (totaltid)
  2. Calle Halfvarsson, Sverige +22,7 sek.
  3. Martin Johnsrud Sundby, Norge +27,0
  4. Petter Northug, Norge +43,7
  5. Jens Eriksson, Sverige +44,3
  6. Andrew Newell, USA +48,7
  7. Finn Hågen Krogh, Norge +51,0
  8. Devon Kershaw, Canada +52,5
  9. Ilja Tsjernousov, Russland +56,5
  10. Federico Pellegrino, Italia +58,8

Øvrige norske:

15. Chris Jespersen, Norge +1.10,6
36. Niklas Dyrhaug, Norge +1.35,6
43. Didrik Tønseth, Norge +1.38,9
54. Sjur Røthe, Norge +1.44,6
55. Tord Asle Gjerdalen, Norge +1.44,9

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal