Hopp til innhold

– Jeg var så stressa at jeg gikk ned seks kilo

Alexander Stöckl (39) var så intenst opptatt av å lykkes som norsk landslagstrener i hopp at han gikk ned seks kilo det første året.

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl har gjort stor suksess som landslagstrener i hopp. Men den første sesongen var beintøff for østerrikeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det var mitt første år som landslagstrener, og det var noe helt annet enn alt jeg hadde prøvd før. Jeg ble stressa av å lære språket og av å håndtere media. Jeg ble stressa av «responsability», sier hopptrener Alexander Stöckl på prøvende, gebrokkent norsk.

Da han kom til Norge for snart to år siden, var alt nytt. Han kunne ikke et ord norsk, han hadde bare vært juniortrener og ble introdusert i Norge som «boybandstjerna som skal bli landslagstrener».

Video: Slik ble Stöckl presentert i Norge (saken fortsetter)

Video Alexander Stöckl er en allsidig mann

Se Alexander Stöckl som a capella-stjerne i Østerrike.

– Spiste normalt

Han var fast bestemt på å ta Norge med storm. Men det skulle vise seg å koste mye.

– Jeg gikk ned seks kilo fra starten av sesongen til slutten. Det var bare på grunn av stress, sier Stöckl til NRK.

– Jeg spiste helt som normalt, men man bruker masse energi når man er stressa. Man sover ikke så mye og har alltid høy puls og høyt adrenalinnivå, sier Stöckl.

– Hvor tung var den perioden på slutten av sesongen?

– Det var tungt. Da trengte jeg virkelig ferie. Etter Planica var det bare tomt. Jeg hadde brukt all energien min for å jobbe med de gutta, jobbe med systemet. Og for å lære språket og jobbe med media samtidig, måtte jeg prøve å være 100 prosent til stede hele tiden. Det var slitsomt, sier Stöckl.

Alexander Stöckl tok med seg kona og flyttet fra Østerrike til Norge. Med multitalentet som trener for det norske hopplandslaget har Norge hatt fem forskjellige hoppere på pallen det siste året.

Se NRKs portrettintervju med Alexander Stöckl.

Reiste til karibien

Han sier han var aldri inne på tanken på å gi opp.

– Nei, nei, nei. Men jeg trengte en ferie. Det var viktig å ta to uker uten å tenke på skihopp, og i stedet bare slappe av på en strand i karibien, sier 39-åringen.

Stöckl la virkelig sjela i arbeidet, og i dag er det ingen overdrivelse å si at han har lyktes.

Han gjør intervjuer på norsk - i hvert fall 90 prosent av tiden - og er tilbake på en stabil vekt rundt 80-81 kilo. Han er meget populær i medieverden. Og viktigst av alt, han har tatt det norske landslaget i hopp fra en bølgedal til toppen av internasjonal hoppsport, noe som har ført til saker som denne.

Dermed er også nervene roet ned en god del hakk.

– Nå går det i Kvikk Lunsj, appelsiner og brødskiver i matpakka, så det går bra, humrer norgesfrelste Stöckl idet han gumler i seg en Kvikk Lunsj.

Clas Brede Bråthen hadde vanskeligheter med å holde tårene tilbake da det var to norske på pallen etter andre konkurranse i hoppuka.

Alexander Stöckl har hatt mange store stunder som norsk landslagstrener. Bpde han og sportssjef Clas Brede Bråthen ble rørt til tårer under Hoppuka i år.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal