Hopp til innhold

Staten må garantere for ubegrenset beløp

Oslo kommune har bedt staten garantere for 33,7 milliarder kroner. I den endelige OL-søknaden er imidlertid ikke et slikt tall relevant. Den norske stat må også garantere for alle overskridelser.

Oslo kommune har bedt staten garantere for 33,7 milliarder kroner. Men i den endelige OL-søknaden er ikke et slikt tall relevant. Den norske stat må også garantere for alle overskridelser. Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Odd Iversen, redigering: Tore Linvollen

Dette er noen av de som kvalitetssikrer OL-søknaden

– En statsgaranti er en statsgaranti. Det betyr at det er staten som sitter med en ekstraregning hvis det skulle bli noen. Derfor er det jo i alles interesse at det ikke blir noen ekstraregning, sier statssekretær Mina Gerhardsen til NRK.

Dette er ordlyden i IOCs krav til arrangøren:

Each candidate city shall provide financial guarantees as required by the IOC Executive Board, which will determine whether such guarantees shall be issued by the city itself, or by any other competent local, regional or national public authorities, or by any third parties.

IOCs krav til statsgaranti

Søknaden og beregningene skal gjennom flere omganger med kvalitetssikring før regjeringen tar stilling til om den skal anbefale en OL-søknad eller ikke.

Ni departement og tre eksterne selskaper er involvert i kvalitetssikringen, som skal være ferdig til jul.

– Vi skal være trygge på prisen

Gerhardsen

- En statsgaranti er en statsgaranti og må dekke også ekstraregningene, bekrefter statssekretær Mina Gerhardsen

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

12 dager før Oslos innbyggere skal stemme ja eller nei til å gå videre med søknadsprosessen om et vinter-OL i 2022, er prisen på et OL blant områdene som diskuteres oftest.

OL-motstanderne viser til en historie der de aller fleste arrangementene har vist seg å bli dyrere enn først antatt, mens de som har utformet Oslos OL-søknad blant annet svarer med at deres beregninger er så godt gjennomarbeidet og kvalitetssikret at en budsjettsprekk ikke er sannsynlig.

Hvorfor mener du Oslo bør eller ikke bør arrangere OL? Si din mening her.

– Det verserer jo ulike anslag over hva dette vil koste. Det gjør det ekstra viktig at vi har vår egen uavhengige prosess og et grundig kunnskapsgrunnlag før vi tar vår endelige beslutning.

– Vi må vite at det er en god bruk av penger. Når vi eventuelt ber Stortinget om å støtte en søknad, skal vi vite hva vi ber dem støtte, sier Gerhardsen.

Statsgaranti på 33 milliarder

Oslo2022 er beregnet å innebære offentlige investeringer og utgifter på til sammen 20–23 milliarder kroner. Når Oslo kommune har sendt en søknad om økonomisk garanti til staten, inkluderes også en garanti på private investeringer som gjør at den totale summen i statsgarantisøknaden er på 33,7 milliarder kroner.

For den internasjonale Olympiske komiteen (IOC) er imidlertid ikke dette et særlig relevant tall.

IOC krever at søkerbyen skaffer finansielle garantier, enten det er lokale, regionale eller nasjonale myndigheter, eller en helt annen tredjepart.

Dersom OL-utgiftene skulle vise seg å løpe løpsk og overskride de 33,7 milliardene Oslo kommune har søkt om, krever IOC likevel at den som har stilt garanti skal betale regningen.

Departementene ferdig i oktober, de eksterne kvalitetssikrerne før jul. Da har regjeringen et beslutningsgrunnlag og kan overta saken, komme med en vurdering, og deretter eventuelt gå til Stortinget.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at prislappen det har i søknaden, også blir den vi har når OL er ferdig, slår statssekretæren fast.

OL-søknad

Her søker Olso om en statsgaranti på 33,7 milliarder kroner. Men garantien må også dekke alle overskridelser som måtte komme hvis Oslo får tildelt OL i 2022

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siste nytt

  • Xabi Alonso blir værende i Leverkusen

    Xabi Alonso skal ha vært ønsket av flere storklubber etter en briljant sesong med Leverkusen. Spanjolen har likevel valgt å fortsette som hovedtrener i klubben.

    Alonso opplyste selv om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

    – Det har vært en sesong med mange spekulasjoner angående framtiden min. Det har vært travelt, og jeg ønsket å bruke landslagspausen til å reflektere, sier Alonso og fortsetter:

    – Sist uke hadde jeg en veldig god samtale med Leverkusen, og jeg informerte dem om at jeg blir værende.

    42-åringen har gjort underverker med serieleder Leverkusen i løpet av halvannet år som hovedtrener. Laget er fortsatt ubeseiret i Bundesliga denne sesongen etter 26 kamper, og med kun åtte serierunder igjen er avstanden ned til Bayern München hele ti poeng.

    – Jeg føler ikke at jobben min her er ferdig, og jeg ønsker å hjelpe de unge spillerne med å fortsette å utvikle seg. Akkurat nå er jeg overbevist om at dette er riktig for meg, sier Alonso.

    I løpet av januar og februar ble det gjort kjent at både Jürgen Klopp (Liverpool) og Thomas Tuchel (Bayern) er ferdig som hovedtrenere i sine respektive klubber til sommeren. Alonso har i lang tid vært nevnt som mulig erstatter i begge klubber. (NTB)

    Xabi Alonso
    Foto: Tom Weller / AP
  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal