Hopp til innhold

Overraskelsesvinneren glemte pressekonferansen

ØSTERSUND (NRK.no) Den canadiske vinneren av skiskyttersprinten i Østersund, Jean Philippe Leguellec, hadde aldri vært på seierspallen i et v-cuprenn før. Dermed visste han ikke om den obligatoriske pressekonferansen etter løpet.

Jean Philippe Leguellec glemte pressekonferanse

HVOR ER VINNEREN? På den obligatoriske pressekonferansen etter sprinten, stilte Alexis Bouef (t.h.) og Christoph Sumann opp. Men vinneren, canadiske Jean Philippe Leguellec, var ikke til stede.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

27-åringen fra Ontario i Canada skjøt feilfritt, og tok en høyst sensasjonell seier på dagens skiskyttersprint i Østersund.

Etter løpet ble han omringet av pressekorpset, men etter at løpet var ferdig, visste han ikke om den obligatoriske pressekonferansen han måtte delta på.

Pressen ventet på vinneren

Dermed satt andreplassen og tredjeplassen, franske Alexis Boeuf og østerrikske Christoph Sumann, alene på pressekonferansen og ventet på den canadiske vinneren.

Et drøyt kvarter senere var Leguellec endelig på plass.

– Dette er første gang jeg er på en pressekonferanse etter en verdencupkonkurranse, alt er helt nytt for meg, forklarte 27-åringen, som fortalte at han hadde begynt å gå en rolig tur på ski for å «gå seg ned» etter konkurransen da han ble hentet av arrangøren for å delta på pressekonferansen.

– Jeg var uforberedt på alt som har skjedd i dag, gliser canadieren med journalistene foran seg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jean Philippe Leguellec

Her er Jean Phillipe Leguellec endelig på plass på pressekonferansen - et kvarter for sent.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– En av tidenes sensasjoner

At nettopp Leguellec skulle vinne dagens sprint, var mildt sagt overraskende.

Canadieren har aldri vært i toppen i et verdenscuprenn før - hans beste plassering før dagens seier var en sjetteplass fra sprinten i Vancouver-OL i 2010.

Den canadiske vinneren var svært overrasket over seieren.

– Jeg kan ikke tro det. Dette var veldig overraskende. Jeg konsentrerte meg om det jeg skulle gjøre, og tenkte ikke på resultatet. Jeg gikk bare så fort jeg kunne, sa Leguellec til NRK etter løpet.

Leguellec var en av få som skjøt feilfritt på dagens sprint, og canadieren fikk nærmest sjokk da han fikk tilbakemeldinger på hvordan han lå an ute i løypa.

– Det var én som ropte til meg: "Du leder!" og jeg bare "Hva?!", så da var det bare å gå det jeg hadde inn mot mål, sier en smørblid Leguellec til NRK.

L'Abée-Lund ble beste norske

Henrik L'Abée-Lund

Henrik L'Abée-Lund gikk sitt livs løp. Det holdt til 5.-plass.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

De sterke vindkastene på skiskytterarenaen i Østersund skapte problemer for flere av forhåndsfavorittene.

Både verdenscupleder Martin Fourcade og vår egen Emil Helge Svendsen slet på standplass, og nordmannen pådro seg tre strafferunder på stående skyting.

Bedre gikk det for 26-åringen Henrik L'Abée-Lund. Oslo-gutten pådro seg én strafferunde totalt, og gikk inn til en sterk 5.-plass.

– Et kjempeløp av L'Abée-Lund. Han viser sitt fulle potensiale i dag, sier NRKs skiskytingsekspert Hallvard Hanevold.

26-åringen fra Oslo hadde aldri vært bedre enn nummer ti i verdenscupen før dagens sprint, men i den svenske desemberkulda gikk det meste på skinner for Henrik L'Abée-Lund.

– Det løsnet på skytebanen, og formen er meget god. Jeg har kjempet hardt bare for å få være på dette laget, og plutselig er jeg helt i toppen. Det er litt spesielt, sier L'Abée-Lund.

(artikkelen fortsetter under videoen)

L'Abée-Lund gjorde en imponerende prestasjon under dagens sprint i Østersund.

VIDEO: Se Henrik L'Abée-Lund går i mål til bestetid. Nordmannen endte til slutt på 5.-plass.

  • Se hele resultatlista her!

Lynraske Svendsen bommet for mye

Emil Hegle Svendsen gikk et glimrende langrenn, men med tre bom på stående skyting ble det akkurat litt for langt opp til seierspallen.

Trønderen endte til slutt på 6.-plass, etter en utrolig rask sisterunde.

– Det var dårlig. Jeg vet ikke helt hva jeg gjorde galt. Det ristet litt i den ene foten, og jeg klarte ikke å stenge det ute. Jeg er litt i tvil på skytebanen, og klarer ikke å være 100 prosent offensiv, sier Hegle Svendsen.

Helsprekk på Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen friskmeldte seg selv til dagens sprint, og 38-åringen fikk en knallstart med fullt hus på første skyting.

Men på den stående skytingen gikk det meste galt. Simostrandas store sønn bommet på de fire første skuddene, før han fikk ned den siste blinken.

Med fire bom totalt endte Bjørndalen langt nede på resultatlista.

– Jeg hadde ingen kontroll, det var helt jævlig. Det var mye vind, og jeg klarte ikke å styre inn skuddene. Jeg var offensiv og på hugget, men stående satt ikke i det hele tatt, sa Bjørndalen til NRK etter løpet.

Ole Einar Bjørndalen kjenner godt til dagens canadiske vinner.

– Han er egentlig best på jaktstart, så vi får se i morgen, sier Bjørndalen.

Søndag skal guttene gå jaktstart utifra dagens resultater.

Resultatliste, sprint for herrer i Østersund:

  1. Jean Philippe Leguellec, Canada 25,10,4 (0)
  2. Alexis Boeuf, Frankrike +18,1 (1)
  3. Christoph Sumann, Østerrike +24,8 (1)
  4. Florian Graf, Tyskland +29,9 (1)
  5. Henrik L'Abée-Lund, Norge + 32,3 (1)
  6. Simon Eder, Østerrike +35,3 (0)
  7. Emil Hegle Svendsen, Norge + 35,3 (3) (delt 6.-plass)
  8. Andreas Birnbacher, Tyskland +38,3 (2)
  9. Arnd Peiffer, Tyskland +39,6 (2)
  10. Martin Fourcade, Frankrike +40,2 (3)

Øvrige norske:

13. Erlend Bjøntegaard +44,9 (1)
24. Lars Berger +1,09,6 (3)
27. Vetle Christiansen +1,18,6 (2)
34. Ole Einar Bjørndalen +1,24,1 (4)

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal