Hopp til innhold

– Jeg mister respekten og entusiasmen

Når verdens raskeste løper 100-meteren i Lausanne torsdag, har seks av åtte avlagt positiv dopingprøve.

100 meter sprint, Lausanne

Tyson Gay, Asafa Powell, Femi Ogunode, Michael Rodgers, Justin Gatlin, Kim Collins har alle avlagt positive dopingprøver. Det har ikke Diondre Batson og Keston Bledman.

– Det høres ikke bra ut i det hele tatt, jeg må jo si det. Seks av åtte - det er jo et forferdelig tall, egentlig, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han er på plass i sveitsiske Lausanne og skal kommentere kveldens Diamond League-stevne. Et av høydepunktene er 100-meterfinalen, hvor Justin Gatlin (33), Tyson Gay (32) og Asafa Powell (32) stiller til start.

Uten en skadet og formsvak Usain Bolt (28) på startstreken er det duket for en herlig fartsthriller de tre imellom.

– Mister respekten

Gatlin, Gay og Powell er imidlertid ikke kjent bare på grunn av sin ekstreme hurtighet. Samtlige tre har også avlagt positiv dopingprøve.

Det samme har tre av de øvrige sprinterne som stiller til start i Lausanne. Dermed har hele 75 prosent av sprintfinalens representanter rulleblad med dopingmerknader.

– Dette er ikke tall som bygger opp den store tilliten. Det verste er at jeg mister respekten og entusiasmen for dem det gjelder, sier Rodal.

Vil ha livstidsutestengelse

Kun amerikanske Diondre Batson og Keston Bledman fra Trinidad og Tobago har rent rulleblad av sprinterne i Lausanne. De to er ventet å havne langt ned på resultatlisten, trolig knust av forhåndsfavoritten Justin Gatlin.

Tidligere sprinter John Ertzgaard (37) har tidligere vært kritisk til at Gatlin og mener det gir amerikaneren et troverdighetsproblem når han er bedre enn noensinne - 14 år etter at han ble tatt for doping første gang.

– Folk kan gjøre feil, og folk må få en ny sjanse. Men når man driter seg ut to ganger, da bør man utestenges på livstid, sa Ertzgaard til NRK i slutten av juni - og påpekte at han mener utestengelsen ved en første dopingdom bør økes fra to til fire år.

Han får støtte av Rodal.

– Straffene er for milde. Det er juss og historikk som gjør at det har blitt som det er i dag, sier friidrettseksperten.

LES SAKEN: Kritisk for Bolt før VM: – Han har tappet kroppen for krefter

Langvarig effekt?

Tyson Gay, som ble nummer to i Paris nylig i sitt første løp etter utestengelsen, er neppe enig med nordmennene. Gay mener at han ikke burde bli sett på som en juksemaker, fordi han angrer på det han har gjort.

– Hvis jeg kunne gjøre alt om igjen, ville jeg definitivt gjort det, sier Gay til BBC.

Spørsmålet mange stiller seg er hvorvidt Gay og de andre dopingdømte sprinterne har langvarig effekt av de forbudte medikamentene.

Noe det er grunn til å tro når man ser at doperne dominerer i verdenstoppen.

– Dette diskuteres stadig vekk. Det hevdes at steroider og hormonpreparater har langtidseffekt. Der har du Gay og Gatlin, sier Rodal.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal