Chile tuppet Spania ut av VM

Regjerende verdensmester Spania er slått ut i gruppespillet etter å ha blitt til tider rundspilt og fraløpt av Chile.

Chile øker ledelsen

Chiles fans feiret inn i natten i Brasil etter den overbevisende seieren som sendte laget til åttendelsfinalen.

Iniesta og Casillas

Iniesta og Casillas skuffet etter å ha tapt to kamper av to mulige i VM i Brasil 2014.

– Det er en trist dag for oss alle.

Slik oppsummerte Spanias trener Vicente del Bosque kampen. Til AFP sa han at tapet var fortjent og at Chile og Nederland var bedre enn Spania.

– Vi har ikke vært gode nok foran mål og det har vært forskjellen. I dag viste vi karakter, men var uheldige foran mål, sa den spanske treneren til Marca etter kampen.

På samme dag som den spanske kongen abdiserte, abdiserte også den regjerende verdensmesteren i fotball.

Aldri før har regjerende verdensmester tapt de to første kampene i et VM. Chiles seier over Spania er historisk og de søramerikanske «La Rioja» er allerede klare for åttendedelsfinalen.

– Unnskyld!

To mål i første omgang var nok til å sende Spania ut av mesterskapet. 1–0 kom fra Eduardo Vargas etter en stygg feil fra Xabi Alonso på midtbanen.

2–0 kom etter en retur fra Casillas som Aranguiz tuppet i mål, og med det målet ble også Spania tuppet ut av VM.

Den siste kampen mot Australia vil bli betydningsløs for Spania.

– Når man taper de to første kampene, er det vanskelig å forklare hva som skjer. Jeg ber om unnskyldning til folket. Vi spillerne er de første som ber om unnskyldning og vi er de første som blir forbannet over dette, sier Casillas.

Mange tror nå at dette er det siste mesterskapet for Spanias gylne generasjon. Casillas synes det er trist at det skulle ende slik.

– Vi har en del spillere som er over 30. Det er synd at denne generasjonen ble nødt til å gå ut på denne måten, sier Casillas, som forteller at han ikke vet om dette var hans siste kamp for Spania.

– Virket uforberedt

I Spanias tre foregående mesterskap slapp de inn totalt seks mål. I løpet av de to første kampene i dette mesterskapet har laget sluppet inn sju. Fem mot Nederland og to mot Chile.

– Spania virket uforberedt på det Nederland hadde å komme med i første kampen og uforberedt på det Chile hadde å komme med her, sa Lars Tjærnås til NRK etter kampen.

På tross av å ligge under med to mål til pause kom aldri Spania med noen skikkelig sluttspurt. Chile kunne kontrollere seieren inn med et solid forsvarsspill og oppofrende innsats.

– Jeg er mektig imponert over den taktiske fysiske og tekniske prestasjonen til Chile, konkluderte NRKs Tom Nordlie.

Spania blir med dette den tredje regjerende VM-vinner fra Europa som blir slått ut i gruppespillet i det påfølgende VM. Det samme skjedde med Frankrike i 2002 og Italia i 2010.

Adios Spana

Dette var beskjeden fra publikum i Brasil like etter kampslutt. På samme dag som den spanske kongen abdiserte, abdiserte også den regjerende verdensmesteren.

Chile sjokkerte Spania fra start

Chile var best ut av startblokkene, og før minuttet var spilt holdt Jorge Sampaolis menn på å ta ledelsen. Arturo Vidal utfordret det spanske forsvaret og ballen havnet etter hvert hos Eduardo Vargas. Skuddet ble blokkert og Chile fikk hjørnespark.

De første ti minuttene gikk Chile rett i strupen på Spania med høyt press og offensiv innstilling.

20 minutter ut i kampen mister den rutinerte midtbanespilleren Xabi Alonso ballen på midten. Chile kjører en meget god overgang som ender med at Vargas finter bort Iker Casillas og sender den store Chile-delegasjonen på Maracanã til himmels.

– Casillas bare seiler forbi og bestiller pølse i lompe, sa NRKs Tom Nordlie idet keeperen ble fintet ut av bildet av målscorer Vargas.

Chile tar ledelsen

Like etter skulle vondt bli til verre for den regjerende verdensmesteren.

Et frispark fra 20 meter skal Casillas ha kontroll på, men bokser ballen til Charles Aránguiz som står på elleve meter og regelrett tupper ballen i mål.

– Casillas bokser ballen i det farligst mulige området og sensasjonen er et faktum – Chile leder 2-0, sa Lise Klaveness i pausestudioet.

Med det målet hadde Spania sluppet inn sju baklengsmål på 125 minutter, før mesterskapet hadde de ett baklengs på de siste 630 minuttene.

Beskrivende Busquets-bom

I andre omgang fortsatte Spania å dominere banespillet etter å ha hatt 57 prosent ballinnehav i første omgang.

Etter 53 minutter bommer midtbanespiller Sergio Busquets på en enorm mulighet som beskrev håpløsheten til de regjerende verdens- og europamesterne.

Stor sjanse til Spania

På åpent mål fra tre meter setter han ballen utenfor mål. Mannen som til vanlig har en pasningssikkerhet på over 93 % var bare en kortpasning fra å gi Spania en redusering og et fornyet håp.

Men det er ikke bare midtbanespilleren fra Barcelona som bommet på enorme muligheter. 67 minutter ut i kampen kunne Mauricio Isla sende Chile opp i 3-0, men skliende inn fra høyrekanten på åpent mål presterte han å sende ballen over målet til Casillas.

Chile vant 2-0 over Spania i fotball-VM.

• Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

– Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

– Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

– Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

Arne Slot
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

– Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

NM i fotball 2024: Oppsal - VIF