Hopp til innhold

Felt av en real smørebom

Marcus Hellners medaljesjanse forsvant med skiene han hadde på den klassiske delen av 30-kilometeren med skibytte. Se og hør innspurten på svensk TV.

Video Dette sa svenskene under innspurten

- Jeg følte at jeg hadde dårlig gli, men ikke i alle utforkjøringene. Jeg vet ikke om det skyldte smørningen, sa en lojal Marcus Hellner etter sitt løp.

- Han er altfor lojal til å skylde på noen. Dette var en real smørebom, sa Per Elofsson, ekspertkommentator på svensk TV.

- En klar svensk "vallamiss", bekrefter hans kollega Jonas Karlsson.

En av smørerne som SVT snakket med, slår fast at Daniel Richardsson også hadde for dårlig glid på skiene.

- Jeg må høre med utøverne før jeg kan si noe mer. Det kan skyldes for tykt lag med festesmørning. Det er vanskelig å vite når jeg ikke har snakket med dem ennå, sier smøreren.

Tror du smørebommen tok fra Hellner gullet? Diskuter nederst i artikkelen.

Også Cologna hadde dårlige ski

Også Dario Cologna, som delvis ble sperret i bakken opp til Gratishaugen på sisterunden, sier til NRK at han har hatt bedre glid. Sammen med Hellner var Cologna mannen Northug fryktet aller mest før start.

- Skiene var ikke gode nok på skøytedelen. Jeg er skuffet, for dette rennet var en bra mulighet for meg, sier verdenscuplederen til NRK.

Resultatene fra tremila

Hang ikke med i klassisk

For Hellner var på forhånd regnet som Northugs største utfordrer. Men i den klassiske delen ble det fort klart at han ikke hang med, og det skyldtes gliden i utforbakkene. Han måtte slippe feltet, og var 20 sekunder bak ledren ved skibyttet.

Men han kjempet seg opp i teten igjen på skøytedelen, og kjempet mot Northug i teten like før innspurten. Opphentningen hadde imidlertid tappet ham for krefter, og han endte på sjetteplass til slutt.

- Det var utrolig slitsomt. Jeg måtte kjempe som… jeg skal ikke si hva. Men jeg måtte slite, og jeg havnet bak, så jeg måtte jobbe for ta igjen på skøytedelen, sa Hellner til SVT.

Kjempet seg opp igjen

På skøytedelen klarte han å ta seg inn igjen.

- Jeg var der oppe og støtte. Men jeg fikk lide for at jeg måtte jobbe så mye på klassisken. Jeg merket at bena surnet umiddelbart da jeg var oppe og dro. Jeg kjente at det var ganske vanskelig å være der oppe.

Han er fornøyd med at han var så langt framme på slutten, det krever mye å komme seg frem der når alle vil frem. I mål var han helt utkjørt.

- Jeg var totalt tom på slutten. Det finnes ikke noe annet scenario for hva jeg kunne gjort. Jeg er fornøyd med at det holdt såpass som det gjorde, slo han fast til slutt.

- Imponerende

SVTs kommentatorer lot seg imponere over hva Hellner klarte tross sine vanskelige ski.

- Det har klarte i dag, er stort. Å Komme tuilbake på den måten, imponerer virkelig, sa SVTs ekspertkommentator Anders Blomqvist.

Tror du Hellner hadde tatt gullet uten den svenske smørebommen? Diskuter

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal