Hopp til innhold

Slik vurderer skiskytterne egen VM-form

BEITOSTØLEN (NRK): De VM-klare skiskytterne er optimistiske med tanke på egen mesterskapsform. Men ingen gir seg selv terningkast seks.

VM-utøvernes terningkast

HVEM HAR RETT?: Johannes Thingnes Bø, Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen har vurdert egen VM-form.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Det har vært mange varierende resultater for de norske skiskytterne denne sesongen. Mens blant annet Emil Hegle Svendsen og Tiril Eckhoff valgte å ta grep hjemme i stedet for å konkurrere i USA, ser Johannes Thingnes Bø ut til å ha prikket inn formen akkurat i tide.

Skjelbreid

NRK-EKSPERT: Liv Grete Skjelbreid gir sin dom.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Uka før VM starter i Holmenkollen, råder optimismen hos utøverne selv. NRKs ekspert, Liv Grete Skjelbreid tror også flere av gullkandidatene vil lykkes.

– Selv om det har variert noe tidligere i vinter, skjer det av erfaring ofte noe med den enkelte utøver både før og under mesterskap. Vi har flere utøvere som har et toppnivå som skal holde til gull, sier Skjelbreid.

Her er VM-troppens egne terningkast på formen:

  • Emil Hegle Svensen – 4

Emil Hegle Svendsen

KRITISK: Emil Hegle Svendsen er medaljehåp for Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Formen er på vei. Jeg håper å ta noen steg den siste uka, så det sitter 100 prosent. Jeg er en kritisk type og forventer mye av meg selv, da blir det sånn, men jeg tror formen er på gang og at jeg har hatt godt av å trene i stedet for å konkurrere den siste tiden. Jeg er ingen favoritt.

Ekspertens dom: Emil sitter inne med veldig mye etter en trøblete sesong. Han har så høyt toppnivå, at det ikke overrasker meg om han tar ett eller to gull i Kollen. En Emil i form har muligheter på alle distanser.

  • Johannes Thingnes Bø – 5

– Jeg får håpe den siste prikken kommer i løpet av uka. Det er tilstanden i kroppen som gjør at det er en femmer. Jeg er litt treningstung nå, men skal finpusse og få overskudd. Jeg føler det mangler bittelitt, men det kan jeg kontrollere. Det ser ut som det er bra timing på formen.

Ekspertens dom: Johannes kommer inn i et VM med stigende selvtillit, og hans største sjanse på individuelt gull, er på sprinten. Der er han også tittelforsvarer. Jeg tror resultatet der har mye å si for resten av mesterskapet. Han kan skape spenning hele veien, men er også den mest uforutsigbare.

  • Tarjei Bø – 5

– Når VM begynner er det en sekser. Jeg har lagt en ganske tøff linje helt fra i fjor vår. Jeg har ofret ganske masse og trent tøft, så nå gjelder det å høste fruktene av det. Det siste jeg gjør blir å samle overskudd, så jeg skal ligge masse på sofaen og i senga. Jeg har trent mye frem til den siste uka. Nå må jeg bare få opp energinivået og bli klar til kamp.

Ekspertens dom: Tarjei har vist gang på gang at han er en mesterskapsløper. Hans største sjanser er jaktstart og fellesstart. Han er en god taktikker, og på sitt beste er han veldig rask på siste stående. Han har også evner til å hente ut alt av krefter på en sisterunde. Han hadde fortjent et gull nå.

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø

TO FEMMERE: Brødrene Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø mener begge de bør være i toppslag idet VM starter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
  • Erlend Bjøntegaard – 5

– Jeg har tatt det litt med ro nå etter reisen til USA, og latt kroppen hente seg litt inn. Da får man overskuddet tilbake. Like viktig er det som skjer mellom øra. Å manipulere seg selv til å tro at man er i form. Så jeg er helt sikker på at det blir en pen sekser til VM.

Ekspertens dom: Erlend er en spennende utøver for fremtiden. Han blir stadig bedre og må gripe sjansene han får, noe han har klart flere ganger. Et topp 10-resultat er innen rekkevidde og vil være veldig bra.

  • Lars Helge Birkeland – 3

– Jeg håper på stigning før VM, men jeg er jo reserve, så for meg handler det bare om være klar om jeg får sjansen. Sprint og jaktstart er mulig, siden fem får gå der. Og jeg forbereder meg som om jeg skal gå.

Ekspertens dom: Lars Helge er avhengig av at noen ikke er i form eller blir syke, men da kan ha få sjansen, og da være en av dem som får oppleve en stafettmedalje.

  • Tiril Eckhoff – 5
    Tiril Eckhoff

    POSITIV: Tiril Eckhoff går for medalje på hjemmebane.

    Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg må være offensiv, og jeg satser på at det er en sekser når VM starter. Jeg føler jeg har gjort mye riktig, og det har kjennes bra ut på hardøktene. Jeg føler meg godt trent og jeg gleder meg.

Ekspertens dom: Jeg føler meg veldig sikker på at den fysiske formen til Tiril er god nok til medalje. Sprinten er hennes sørste individuelle gullsjanse, og tar hun den kan det fort bli flere. En god start er viktig, og det å finne en balanse mellom det å ville nok, og det å ville for mye.

  • Fanny Horn Birkeland - 5

– Det blir veldig spennende å se hvordan formen er, for jeg har ikke gått så mange gode skirenn i år. Men nå er det mye bedre enn det har vært før i år. Jeg kan jo ikke ha skyhøye forhåpninger, men jeg håper jeg får ut det jeg er god for. Drømmen er medalje.

Ekspertens dom: Fanny har ikke vist en form denne sesongen som gjør at vi kan forvente en medalje. Greier hun en topp seks-plassering, er det veldig bra.

  • Synnøve Solemdal – 4

Synnøve Solemdal

MOTIVERT: Synnøve Solemdal jobber med selvtilliten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er veldig skummelt å vurdere egen fort, men jeg håper den er grei. Jeg må jobbe opp selvtilliten nå, ved å få gode opplevelser på standplass og i sporet på trening. Så skal jeg bygge det inn mot VM. Det har vært litt opp og ned i år, men det er lett å motivere seg til et VM på hjemmebane.

Ekspertens dom: Synnøve har innimellom vist at det er noe der som jeg håper hun får ut i Kollen. Hun har skutt bra til tider og med et optimalt løp, kan hun kjempe om medalje.

  • Marte Olsbu – 5

– Formen er stigende, så i forhold til meg selv så vil jeg trille et høyt kast. Jeg har hatt roen og gjort det jeg skal. Jeg har ikke vært syk, så alt har gått som planlagt. Det viktigste nå er å få noen gode økter, og finne godfølelsen.

Ekspertens dom: Marte kan bli en outsider. Hun har til gode å få ut hele sitt potensial på standplass og i løypa i samme renn. Jeg tror hun kan gå mange gode VM-løp og størst medaljesjanse har hun å 15 kilometer.

  • Kaia Wøien Nicolaisen - 0

– Akkurat for øyeblikket gir jeg meg selv stryk i terningkast. Det er rett og slett på grunn av sykdom. Det viktigste for meg den neste uken er å bli frisk. Så håper jeg at terningkastet kryper oppover til VM.

Ekspertens dom: Jeg håper Kaia blir frisk. Da er hun absolutt aktuell for en stafettetappe, som hun da må toppe formen til. Der kan jo medalje være innen rekkevidde. Blir hun topp 10 eller 15 i noen løp, er det veldig bra.

Idrettssjef Morten Aa Djupvik har vurdert den norske troppen under ett. Han mener terningkast fire er passene.

– De har mye mer å gå på. Vi får håpe det kommer ut under VM.

Ole Einar Bjørndalen har ikke besvart.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal