Hopp til innhold

Slik spilles sjakk-OL

Er du usikker på tidsbegrensninger, poengberegninger, hvem som møter hvem og hvordan OL vinnes? Her forklarer NRK.no og Torstein Bae hvordan sjakk-OL spilles.

Sjakk

Tidsbegrensninger, poengberegninger og hvem møter hvem? Alle svarene om sjakk-OL finnes her.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs sjakkekspert.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Sjakk-OL i Tromsø er en lagkonkurranse, men ikke en lagkonkurranse i tradisjonell form. Hver kamp består nemlig av fire individuelle partier mellom fire ulike spillere fra de to nasjonene som møtes.

Spillerne kan ikke hjelpe hverandre underveis i partiene, og det er summen av de individuelle prestasjonene som avgjør hvor bra laget gjør det.

Hvert lag består av fem spillere, der en spiller er reserve. Norge stiller med tre lag i begge klassene, mens resten av landene har bare ett lag hver. Det spilles både en åpen klasse og en kvinneklasse.

Se Norges lag i faktaboksen til høyre.

Under skal vi forklare hvordan turneringen i Tromsø spilles og hvordan den blir avgjort.

Hvordan fordeles poengene?

Det er et viktig skille mellom individuelle poeng og lagpoeng. Det er lagpoengene som til slutt avgjør hvem som vinner turneringen.

Det skal spilles elleve runder i Tromsø. En runde hver dag, bortsett fra to hviledager.

En runde består av en kamp mellom to lag. Det vil si at fire spillere fra et lag møter fire spillere fra et annet lag. Det er summen av de individuelle poengene som avgjør hvilket lag som går seirende ut av kampen.

Spillerne får ett poeng for seier i partiet og et halvt poeng hvis det ender i remis. Et lag som får 2.5 individuelle poeng eller mer vinner kampen.

Det vinnende laget får to lagpoeng. Ender det uavgjort, blir det ett lagpoeng til hvert lag.

Eksempel:

Norge møter Tyskland. Da møter Norges fire spillere de fire tyske individuelt i fire partier. La oss si at Carlsen og Agdestein vinner sine partier, mens Hammer spiller remis og Johannessen taper sitt parti. Da får Norge 2.5 individuelle poeng (ett poeng per seier og et halvt for remis) og Tyskland får 1.5 individuelle poeng.

Dermed får Norge to lagpoeng for seieren, Tyskland null lagpoeng. Hadde kampen endt 2–2 i individuelle poeng, ville lagene fått ett lagpoeng hver for et uavgjort resultat.

Hvordan vinne turneringen?

Det er det laget med flest lagpoeng etter elleve runder som vinner turneringen. Den maksimale poengsummen for et lag er 22 poeng – det vil si elleve seire.

Forrige OL-vinner endte på 19 poeng. Ni seire, en uavgjort og et tap. Det er naturlig å anta at seierssummen vil ligge på noe lignende denne gangen også.

**Hvis to lag har like mange lagpoeng

Hvis flere lag har like mange lagpoeng, brukes «kvalitet» for å skille lagene. Denne «kvaliteten» finner man gjennom å gange motstanderlagets lagpoeng med scoren i den aktuelle kampen.

Eksempel:

Norge vinner 2,5-1,5 mot Tyskland, som til slutt får 14 lagpoeng. Norge får dermed 2,5 x 14 = 35 kvalitetspoeng fra denne kampen. Samme metode brukes for alle Norges elleve kamper.

Kvalitetspoengene fra alle kampene – bortsett fra den ene som gir minst poeng – legges sammen og utgjør den samlede «kvalitet». Laget som får flest kvalitetspoeng, ender høyest på tabellen.

Slik spilles partiene

Spillerne har 90 minutter hver til å gjøre sine første 40 trekk. Etter 40 trekk vil de få en halvtime til som skal vare ut kampen. I tillegg får spillerne 30 sekunder ekstra tid for hvert trekk, helt fra første trekk.

Hvis en spiller bruker opp tenketiden vil han eller hun tape partiet.

Dette er en ganske standard tenketid i sjakkverden og det er naturlig å anta at de fleste partiene vil bruke mellom tre og fem timer på å bli avgjort.

Hvem møter hvem?

**Hvilke lag

Rangeringen av lagpoengene avgjør hvilke lag som møter hverandre i neste runde.

Etter første runde vil de lagene som står med to poeng etter en seier møte et annet lag som står med to poeng og så videre. Lagene møter altså lag som innehar det samme antall poeng som seg selv.

Eksempel:

Si at det er seks lag som har åtte lagpoeng etter fire runder. Disse lagene rangeres etter antall individuelle poeng:

1. Norge 8 lagpoeng / 15 individuelle poeng
2. Russland 8 / 14,5
3. Ukraina 8 / 14
4. Gabon 8 / 13.5
5. Kina 8 / 13
6. Vietnam 8 / 12

Disse lagene (med samme antall lagpoeng) deles deretter på midten, slik at det blir 1 mot 4 (dvs Norge mot Gabon), 2-5 og 3-6.

**Hvilke spillere

Alle spillerne på hvert lag er rangert. Norges førstelag i åpen klasse er rangert slik:

1 GM Magnus Carlsen (Stavanger)
2 GM Simen Agdestein (OSS)
3 GM Jon Ludvig Hammer (OSS)
4 GM Leif Erlend Johannessen (OSS)
5 GM Kjetil A. Lie (Asker)

For å se hvordan alle de norske lagene er rangert se sjakk.no.

Det er de best rangerte på de to lagene som møtes som skal spille mot hverandre, og de nest best rangerte mot hverandre og så videre.

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal