Hopp til innhold

Slik skremmer Speedsuit-Henrik vannet av konkurrentene

MOSKVA (NRK.no): VM-finalist Henrik Ingebrigtsen bruker speedsuit, solbriller og kamikaze-løping helt bevisst for å sette ut konkurrentene.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen flekser musklene før VM-semifinalen på 1500-meter. Gesten er en del av en taktikk for å sette seg i respekt hos motstanderne.

Foto: NRK

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen i sin helt spesielle speedsuit under forsøksheatet i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Han stiller i speedsuit, hvem er det som gjør det? Han stiller i solbriller, hvem er det som gjør det? Når du da er tøff i trynet i tillegg, så er det klart du skremmer vannet av konkurrentene, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.no.

Sønnen Henrik Ingebrigtsen viste seg fra sin mest kjepphøye side i Moskva på fredag. Ikke bare gikk han videre fra semifinalen etter et iskaldt taktisk løp, men han gjorde det med stil.

I sin karakteristiske speedsuit, med sine karakteristiske solbriller og med sin så definitivt karakteristiske sleik, stilte han på startstreken med ordentlig muskelmann-positur: Begge bicepsene strammet og nevene knyttet.

Ikke bare tull

Og ikke tro det bare er enkel moro når Ingebrigtsen shower på startstreken. Det er nemlig en bevisst taktikk for å markere seg i feltet.

– Det er det jeg prøver på, å opparbeide meg den respekten jeg vil ha fra de andre løperne, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Er det å flekse bicepsene på starten en del av den taktikken?

– Jeg er jo viking, er jeg ikke? sier Ingebrigtsen til NRK.no med dagens lureste glis.

– De vet det er nytteløst i finalen

22-åringen er nådeløst trofast mot sin egen taktikk: å løpe helt inntil lista for å spare så mange meter som mulig.

Da lønner det seg å ha respekten til de andre løperne. Hvis folk tror de kan komme for nærme, kan det fort ende i blodige legger og føtter. Derfor nekter Ingebrigtsen å gi konkurrentene så mye som en meter i feltet.

– Jeg setter på plass de som prøver å ta posisjonen min. Når jeg gjør det i forsøket og semifinalen, vet de at det er nytteløst i finalen. Da må de bare la meg være, sier han.

Henrik Ingebrigtsen snakker ut om knuffingen og skadene som oppstår i mesterskap. Reporter: Mads Nyborg Støstad

VIDEO: Se knuffing og fall fra mellom- og langdistanseløp den siste tiden, og hør Henrik Ingebrigtsen fortelle hvor tøft det er i feltet.

– Hadde en buffersone rundt meg i OL

Sandnes-løperen gikk inn i forsøket på 1500-meter med en av de dårligste tidene i feltet. I semifinalen hadde han den aller dårligste tiden i heatet, både når det gjelder årsbeste og personlig rekord.

Nå er han i finalen og lanserer seg selv som medaljekandidat, ikke minst på grunn av sitt nådeløse image.

– Nå har jeg bevist at femteplassen i OL og EM-gullet i fjor ikke var noen flopp. Jeg gjør det igjen, jeg viser at jeg er klar igjen, og det er kanonherlig, sier Ingebrigtsen.

Imaget som en hardhaus hjalp ham allerede under OL i London i fjor, da han var en relativt umerittert løper.

– I OL hadde jeg veldig god kontroll på posisjonen min. Da jeg så på løpet i ettertid, så jeg at det var en åpen buffersone rundt meg. Måten jeg løper på gjør at folk holder seg litt unna.

– Hvorfor det?

– Jeg er jo en halvfeit nordmann i speedsuit. Jeg vet ikke, gliste Ingebrigtsen i et intervju med NRK.no tidligere denne uka.

Henrik Ingebrigtsen lå lenge bak i feltet, men på siste langside tok han seg fram i feltet og til finale. Her kan du se den siste runden av semifinalen i VM i Moskva.

Se Henrik Ingebrigtsens semifinale på 1500-meter i VM.

Byr på fredspipe etterpå

Ulempen med å ha et image som tøffing, er selvfølgelig at konkurrentene kan miste sansen for deg. Europamesteren er veldig klar over at han må passe seg litt. Etter semifinalen på fredag gikk han rett bort til flere av konkurrentene og småpratet etter målgang.

– I semifinalen, da han canadieren prøvde å komme inn, lot jeg ham ikke gjøre det. Etter noe sånt føler jeg at jeg må gå bort etterpå og snakke med dem, spørre om vi fortsatt er ok. Da føler jeg at jeg får et bedre forhold til dem neste gang. Du spiller spillet, men etterpå er vi jo ikke fiender. Når kampen er slutt, legger vi sverdet tilbake på plass, sier Ingebrigtsen.

Bevisste taktikker til tross, 22-åringen må innrømme at det er enda en grunn til at han viser frem armmusklene før start.

– Jeg må innrømme at jeg synes det så litt kult ut med den store skjermen på stadion. Relativt sett er jo ikke 1500-meterløpere så store, så til og med jeg ser ut som Hulk Haugen i forhold, sier Ingebrigtsen med et glis.

Henrik Ingebrigtsen løper finale på 1500-meter søndag ettermiddag.

Henrik Ingebrigtsen tok seg til finalen på 1500 meter i Moskva. Etterpå snakket han med NRKs Line Andersen.

Se NRKs intervju med Henrik Ingebrigtsen etter semifinalen.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal