Slik kaprer Norge EM-plassen

Avgir Kroatia poeng i en av sine to siste kamper kan Norge ta andreplassen i gruppen selv med tap mot Italia. Ekspertene er uenige om hvor gode Norges sjanser er.

BERGET JUBLER FOR SCORING

HELTEN: Jo Inge Bergets to scoringer at Norge har sjansen til å gå direkte til EM.

Helt sentralt står imidlertid hakekorsskandalen som har ført til at UEFA tidligere har straffet Kroatia med ett poengs trekk.

Men saken er anket. Avgjørelsen som venter kan få enorm betydning for Norges EM-skjebne.

Tøff avslutning

Det er uansett ikke tvil om at Norge har et tøffere program enn Kroatia i de to gjenstående kampene.

• Italia (18 poeng): Azerbadjan (borte), Norge (hjemme)
  • Norge (16 poeng): Malta (hjemme), Italia (borte)
  • Kroatia (14 poeng medregnet poengstraff) (har anket straffen): Bulgaria (hjemme), Malta (borte)

– Vi må krysse fingrene for at vi ikke trenger seks poeng i de to siste kampene for å kapre en av de to øverste plassene. Men det lever, dette, og det er reelle sjanser for å klare det. Men det er fortsatt tøft å ta direkte plass til EM, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness som likevel spår at Norge tar andreplassen i gruppen og går direkte til EM.

Disse lagene er klare for EM 2016

Tror ikke på 2. plass

NRKs ekspertkommentator Karl-Petter Løken tror derimot ikke at Norge kommer til å ta en av de to øverste plassene i gruppen.

– Jeg har ikke sett alle treerne, men jeg vil tro det er en mulighet til å bli beste treer også. Da kan det gi en mulighet til å gå direkte videre. Slik det ligger an nå tror jeg at vi er nødt til å vinne i Italia for å gå direkte videre, sier Løken som mener Kroatia kommer til å ta seks poeng på sine to siste kamper.

Tidligere landslagstrener Åge Hareide har erfaring med tette kvalifiseringer. Han har nå tro på Norge.

– Vi er sikret play off-kamp. Men nå har de virkelig mulighet til å gå direkte til EM. Det hadde vært fin opptur og vi trenger det. Vi trenger gode opplevelser og det har norsk fotball hatt litt for lite av den siste tiden, sier Hareide.

– Må vinne

Kroatias trener Niko Kovac mener Italia-kampen blir nøkkelkampen både for Norge og Kroatia.

– Det er interessant for oss at Italia og Norge møtes i siste kamp, men bare om vi selv vinner begge våre kamper. Vi er nødt til å vinne for å unngå omspill i november, sa Kroatias landslagssjef Kovac etter tapet mot Norge.

Matchvinner Jo Inge Berget smilte godt etter den utrolige viktige seieren for Norge. For dette var definitivt en være eller ikke være-kamp for Norge i kampen om de to EM-plassene som går direkte til EM.

– Det blir kjempespennende. Vi har satt oss selv i en kjempeposisjon nå. Det ser veldig bra ut. Det er to kamper igjen og de må vi ta, sier Berget.