Hopp til innhold

– Feil å lenke Henie til nazismen

Hun ble avbildet smilende sammen med Hitler, anklaget for å snike seg unna motstandskampen og viste verden nazihilsenen. Likevel er det lite som tyder på at Sonja Henie var nazist, mener Henie-forfatter.

Sonja Henie Sonja Henie

Glamorøse Sonja Henies liv var et eventyr. Men isdronningen ble også kritisert for å støtte Nazi-Tyskland. Midten: Henie møter Adolf Hitler under OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Høyre: Henie viser nazihilsen under konkurranse i de samme lekene.

Foto: Scanpix / Schirner Sportfoto

Sonja Henie

1945: Kunstløperen Sonja Henie kommer hjem til Norge etter å ha oppholdt seg i USA under det meste av 2. verdenskrig. Henie blir intervjuet av journalister under en pressekonferanse på Hotell Bristol. Hun er iført en amerikansk uniform.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Henie var vant til å omgås statsledere og kongelige. Det som skjedde under OL var mer som en smiskegest, men uten politisk betydning, sier forfatter av den filmvitenskapelige studien «Henie i Hollywood», Mona Pedersen.

8. april er det 100 år siden landets kanskje største idrettskvinne gjennom tidene ble født. Som 24-åring hadde hun allerede vunnet ti VM-gull i kunstløp og sikret seg tre OL-gull.

Hun satte opp gigantiske isshow og tjente millioner av kroner, og skaffet seg karriere i USA både som skuespiller og som forretningskvinne etter at hun sluttet å konkurrere.

Likevel hviler det noen mørke skygger over hennes ettermæle.

Når Sonja Henies liv skal oppsummeres, er det nesten alltid et «men» knyttet til
hennes bidrag – eller mangelen på bidrag – under krigen.

Nazihilsenen

Tyskland, januar 1936: Sonja Henie er en stor stjerne også i Tyskland, og oppholder seg i landet i perioder frem mot OL i Garmisch-Partenkirchen.

Smilende blir hun avbildet mens hun hilser på Adolf Hitler, mens nazitoppene Joseph Goebbels og Hermann Göring er i bakgrunnen.

En måned senere, under OL i Tyskland, løfter hun armen og gjør nazihilsenen i forbindelse med sitt program på isen.

Canada vinteren 1940/41: Motstandsmann og OL-vinner fra 1928, Ole Reistad, har etablert en treningsleir for norske piloter utenfor Toronto. Reistad ber sin gamle venninne Sonja Henie om støtte til opplæringen.

Henie svarer ikke på henvendelsen.

I etterkant forklarer hun det hele med at hun var syk. Selv om Henie snudde om og bidro betydelig senere i krigen, er hendelsen blitt brukt som et uttrykk for at Henie ikke bidro nok i den norske motstandskampen.

SE VIDEO: Sonja Henie deltok i OL allerede som 11-åring (artikkelen fortsetter!)

Video Sonja Henie i sitt første OL som 11-åring

VIDEO: Sonja Henie i sitt første OL som 11-åring.

Borte fra Oslo-OL

Mona Pedersen

– Det som skjedde under OL var mer som en smiskegest, sier forfatter av den filmvitenskapelige studien «Henie i Hollywood», Mona Pedersen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Sonja Henie

1956: Kunstløperen og skuespilleren Sonja Henie utenfor sitt og ektemannen Niels Onstads hjem Granholtet på Landøya. Henie i stroppeløs badedrakt.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX
Sonja Henie

BERLIN, Tyskland 1935: Kunstløperen Sonja Henie opptrer i Berlin Sportspalast. Her i aksjon, i «Striper'n» – ett av hennes glansnumre.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I de første årene etter krigen er Sonja Henie fortsatt stor stjerne i USA. Mens karrieren som filmstjerne etter hvert avtar, lykkes hun både som forretningskvinne og etter hvert med sine omreisende skøyteshow.

Til Norge drar hun derimot sjelden i årene etter krigen.

Under OL på hjemmebane i Oslo i 1952 er hun for eksempel helt fraværende. Henie selv uttrykker en usikkerhet rundt sin egen status i Norge.

I et intervju med Dagbladets Jørgen Juve fra 1946 viste Henie seg som en angrende synder når det gjaldt sin rolle under krigen.

– Jeg vet at jeg er upopulær, og jeg vet at jeg burde sagt tydeligere fra om mitt standpunkt, sa hun i intervjuet, ifølge boken «Sonja Henie. Kvinne på is».

Braksuksess

Henies «comeback» som norsk superstjerne kom først sommeren 1953.

Hun hadde turnert rundt i USA og deler av Europa med sitt omreisende isshow. Nå skulle hun sette opp showet på Jordal Amfi i Oslo.

Det ble en enorm suksess. I løpet av 33 forestillinger sensommeren dette året, var til sammen mellom 350.000 og 400.000 besøkende innom.

– Sonja Henie hadde en eksepsjonell stjernestatus i Norge før krigen, men i krigsårene var det mer stille da hun bodde i USA og filmene hennes ble ikke ble satt opp i Norge på grunn av amerikansk blokade. Det som skjedde på Jordal Amfi var en slags forløsning av
avstandsbeundring som hadde skjedd i tiårene før, sier Pedersen.

Forfatteren mener nemlig at på tross av bildene som dukket opp under OL i 1936, og på tross av beskyldningene om at hun gjorde for lite under krigen, så var det ikke avgjørende for inntrykket hun hadde i Norge i samtiden.

– Disse episodene er først og fremst blitt tillagt stor viktighet i ettertid, og blant annet utløst av biografien som broren hennes skrev (Queen of ice, Queen of shadows fra 1985, journ.anm.). Jeg gikk gjennom mye pressemateriale i forbindelse med filmpremierer etter
1945. Det jeg kom opp med i offentligheten var to leserinnlegg i perioden etter krigen der de mente at hun kunne bidratt mer, sier Pedersen.

Sonja Henie ble dessuten utnevnt til ridder av St. Olavs Orden allerede i 1937. Dette kan også ses som et tegn på at hun i samtiden først og fremst ble sett på som et ekstraordinært forbilde, ikke som en nazisympatisør.

Også Norsk krigsleksikon konkluderer med at det ikke finnes kilder som tyder på at skøytedronningen var nazist, men at hun var «politisk naiv».

VIDEO: Sonja Henie under OL i 1936. Det var her hun gjorde nazihilsen.

Video Sonja Henie i OL 1936

VIDEO: Sonja Henie i OL 1936. Rett etter dette klippet slutter viser Henie en hilsen til Hitler, som hun har fått mye kritikk for i ettertid.

«Godkjent» av Kongen

Kong Haakon

Henie møtte kong Haakon (bildet) da hun returnerte til Norge i 1953. Det kan ha bidratt sterkt til den positive mottakelsen hun fikk av det norske folk, tror forfatter Tor Bomann-Larsen.

Foto: SCANPIX
Tor Bomann-Larsen

Forfatter Tor Bomann-Larsen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix
Jorsett

Idrettshistoriker og tidligere sportsjournalist Per Jorsett.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Da Henie kom til Norge i 1953, fikk hun også møte Kongen. Nettopp det er noe forfatter Tor Bomann-Larsen tror kan ha vært en medvirkende årsak til den positive mottakelsen.

Han har skrevet flere biografier om kong Haakon og hans rolle i Norge i årene før, under og etter andre verdenskrig, og mener folk flest la godt merke til hvem de kongelige møtte og eventuelt ikke møtte.

– Generelt kan vi si at kongens prestisje var ekstrem etter krigen, og det hadde absolutt betydning om Kongen og Kronprinsen dukket opp eller ikke, sier Bomann-Larsen.

Selv husker forfatteren, som også har skrevet en barnebok om Sonja Henie, godt fra sin oppvekst på 50- og 60-tallet at det var en bevissthet i det norske folk om hvem det «heftet noe» ved etter krigen.

– Jeg tror også kongefamilien var bevisste på sin rolle etter krigen, og det var en ekstrem bevissthet rundt slike ting i befolkningen, sier Bomann-Larsen.

– Ikke noe langvarig problem

Per Jorsett var med og arrangerte et kick off-arrangement på Colosseum da showet hadde premiere i 1953.

Jorsett minnes at Henie først ble svært sint da hun fant ut at noen forventet at hun skulle stille opp uten at det var avtalt, men at hun etter en utblåsning likevel stilte opp i all sin prakt.

Han husker lite fra selve isshowene på Jordal Amfi, men at han tror opptredenene og suksessen de medførte var viktig for Henies ettermæle.

– Det som skjedde i Garmisch-Partenkirchen (nazihilsenen, journ.anm.) tror jeg folk glemte ganske fort. Det var en del røre etter krigen rundt hennes manglende bidrag under krigen, men det ble ikke noe langvarig problem ut av det. Det var mer eller mindre glemt da hun kom hjem, sier Jorsett i dag.

Tross hennes nazihilsen og bildet av henne og Hitler, mener ikke Pedersen det er grunnlag for å si at Henie var nazist.

I stedet håper hun folk kan se på alt det positive og fascinerende ved Henies karriere.

– Da hun kom hjem rundt 1960, så var hun vanskelig å plassere inn i de kulturelle skillelinjene. Hun hadde en forkjærlighet for hollywoodsk glamour, mens hun hang med radikale og modernistiske kunstnere. Det at hun beveget seg så fritt mellom vanligvis adskilte sosiale og kulturelle rom gjorde at det var vanskelig å få grep om henne, sier
Pedersen.

Sonja Henie

Kunstløperen og skuespilleren Sonja Henie besøker Norge med sitt isshow, og har store forestillinger på Jordal Amfi. Her sammen med noen unge norske fans utenfor garderoben.

Foto: Pagano, Gerald / SCANPIX

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal