Hopp til innhold

Sven Kramer knuste Bøkko på 5000

Sven Kramer er tilbake. På 5000-meteren i skøyte-EM i Budapest knuste han all motstand og tok ledlsen i sammendraget.

Video Sven Kramer vinner dagens 5000 meter

Sven Kramer vinner dagens 5000 meter

Dermed gikk Kramer også forbi Håvard Bøkko i sammendraget, og ødela sannsynligvis alle sjanser Bøkko måtte ha til å bli Norges første europamester på 21 år.

Håvard Bøkko hadde 5,2 sekunder til gode på Kramer etter 500-meteren, og trodde det var et godt utgangspunkt. Men så ble han grundig slått. Bøkko var så skuffet at han gikk rett forbi pressekorpset uten å snakke med noen.

- Vanskelig, men ikke umulig

Først en god stund etterpå kom Bøkko for å snakke med pressen.

- Det er ikke helt håpløst å ta igjen, men det blir vabskelig, sier en skuffet Bøkko til NRK. Han innrømmer at 5000-meteren gjorde det hele mye vanskeligere.

- Jeg vet ikke hva som gikk galt. Men det er iallfall mine to beste distanser som gjenstår, sier Bøkko.

Bøkko mente han hadde et godt utgangspunkt etter å ha slått Kramer overraskende klart på 500 m. Han gikk på 6.40,60 og ble slått av sin lagkamerat i CBA Alexis Contin, som fikk 6.38,08. Bøkkos tid holdt bare til femteplass, Contin ble nummer tre. Og Nederland tok tre av de fire øverste plassene.

Så kom Kramer - mannen som sto over hele forrige sesong. Kramer gikk et jevnt løp som minte om nederlenderens glansdager. Ingen runde var på over 31,7, mens de sju siste Bøkko-rundene var på 31,8 eller høyere. Kramer endte på 6.31,82.

Da har Bøkko 1,08 sekunder å ta igjen på søndagens 1500-meter.

Kramer leder imidlertid ikke EM-sammenlagt. Det gjør Jan Blokhuijsen, som gikk 5000 på 6.36,49. Han er 1.12 1500 meter-sekunder foran Kramer. Bøkko er på tredje, et snaut sekund foran den store overraskelsen Haralds Silovs fra Latvia. Contin er numemr fem.

Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 5000 med 6.44,64, og er nummer ni i sammendraget.

God 500 m av Bøkko

Se Bøkkos 500 m her (artikkelen fortsetter)

Video God innsats av Bøkko på dagens 500 meter

God innsats av Bøkko på dagens 500 meter

Håvard Bøkko ble nummer fem på 500-meteren i skøyte-EM lørdag. Han kom inn på 37,25.

Polakken Konrad Niedzwiedski vant på 36,89. Bøkko slo nederlandske Sven Kramer med 52/100 sekund. Jan Blokhuijsen (Nederland) kom inn på 36,93.

- Jeg er ikke misfornøyd, men tre tideler bedre hadde gjort seg, kommenterte Kramer sitt eget løp på twitter.

Kristian Reistad Fredriksen ble nummer ni med 37,51. Sverre Lunde Pedersen gikk på 38,04 og ble nummer 17 rett foran Simen Spieler Nilsen (38,17).

- Jeg hadde et feilskjær og tapte tid. Det er jeg ikke fornøyd med. Nå ser jeg bare fram til 5000-meteren, sier Pedersen til NRK.

Også Fredriksen trøblet litt med en treig start, men han gikk de siste 400 metrene like raskt som Bøkko.

Det er mye bedre forhold i EM-byen Budapest lørdag enn det var fredag, da kastevinder ødela mange av løpene. Men fortsatt kan en og annen vindkule plage løperne også i dag.

5000-meteren går senere lørdag. Der skal Bøkko møte sin lagkamerat fra CBA-laget, Alexis Contis i 12. par. Det betyr at lagets omstridte trener Peter Mueller får sekundere fra sidelinja mens Bøkko går.

- Jeg er alltid på isen. Du ser meg ikke alltid, men jeg sniker meg nok rundt, sier Mueller til NRK.

- Her må vi bare trå til fra start. Konkurrentene går etter oss, sier Mueller.

Fornøyd ida Njåtun

Kvinnene går bare en distanse lørdag, 1500 m. Ida Njåtun gikk et jevnt bra løp på 2.09,16, noe den sykdomsrammede løperen var godt fornøyd med. Ikke minst fordi det sikret henne plass i VM i Moskva i februar.

- Jeg føler meg mye bedre nå enn på mange uker. Jeg kan mye bedre enn dette, men jeg er i framgang. Dette var positivt, sier Njåtun til NRK. Hun får dessverre ikke gå den avsluttende 5000-meteren søndag.

Hun ble såvidt slått av Hege Bøkko, som etter en sterk åpning falt noe av og kom i mål på 2.09,03.

Video: Se Hege Bøkkos 1500-meter:

Video Se Hege Bøkkos 1500 m her

Se Hege Bøkkos 1500 m her

- Det var tungt. Vinden tok skikelig tak. Jeg følte at jeg aldri kom opp i fart, sier Bøkko til NRK. Hun har som mål å komme inn på topp 10. - Det begynner å bli lange avstander framover, sier Bøkko.

Bøkko og Njåtun endte til slutt som nummer 11. og 12. Mari Hemmer ble nummer 19. Martina Sablikova vant på 2.03,64, foran linda de Vries med 2.04,70 og Julija Skokova med 2.05,18.

I sammendraget foran søndagens 5000 m leder Sablikova foran Ireen Wust. Avstanden dem imellom er 4,11 sekunder på 5000 m. Skokova er på tredje.Bøkko er såvidt innpå på topp 10. Njåtun er 13 og Hemmer 18, men ingen av de to får gå 5000.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal