Hopp til innhold

Skøytepresidenten vil fjerne 10.000-meteren fra OL-programmet

Lekkasjer fra et internt brev avslører at Ottavio Cinquanta, president i det internasjonale skøyteforbundet, ønsker store endringer. Han foreslår å ofre en av idrettens mest tradisjonsrike øvelser for å få opp publikumsinteressen.

OLYMPICS-SPEEDSKATING/

Jorrit Bergsma fra Nederland vant 10.000-meteren i OL i Sotsji. Om den internasjonale skøytepresidenten får viljen sin, blir det ikke så mange flere som oppnår den bragden.

Ottavio Cinquanta

Skøytepresident Ottavio Cinquanta mener store endringer må til for å opprettholde interessen fra sponsorer og publikum.

Foto: Bernat Armangue / Ap

– Det virker åpenbart at mennenes 10.000-meter og kvinnenes 5000-meter ikke er attraktiv for verken utøvere eller tv-seere, skriver Cinquanta i et internt brev sendt innad i det internasjonale skøyteforbundet

Brevet er gjengitt i flere medier etter at det nådde den nederlandske kringkasteren NOS.

I tillegg til de to svært tradisjonsrike langdistansene åpner den mektige skøytepresidenten for å fjerne 1000-meter fra OL-programmet. Disse vil han bytte ut med fellesstart for begge kjønn, samt en mixed-stafett.

Den italienske 76-åringen mener det er på tide å vinne publikum tilbake.

– Store endringer er nødvendige for å opprettholde interessen til sponsorer og publikum, skriver han.

Presidenten tar også til ordet for å fjerne allround-VM fra terminlisten, og mener VM i enkeltdistanser bør bli det nye høydepunktet på terminlisten.

Bekymret for nederlandsk dominans

Cinquanta foreslår også å slå sammen kortbane og lengdeløp, men dette mener han først skal skje på sikt.

Skøytesporten har flere ganger fått kritikk for å arrangere for mange konkurranser og mesterskap.

Flere har også pekt på at den massive nederlandske dominansen ikke er gunstig for publikumsinteressen. Under OL tok de oransjekledde hele 23 medaljer, og tapetserte ved flere anledninger pallene.

– De bør gratuleres, men det gir også grunn til å være bekymret, skriver Cinquanta.

Han understreker i brevet at det han foreslår er kun hans personlige meninger. Endringer i skøytekalenderen kan kun bli gjort under det internasjonale skøyteforbundets konferanse som holdes annenhvert år. Neste konferanse er i Dublin til sommeren.

Kramer: – Endelig

Sochi Olympics Speedskating Men

Skøytekongen Sven Kramer tapte gullet på 10.000-meteren i OL. På sin Facebook-side uttrykker han glede over skøytepresidentens forslag om å fjerne distansen fra OL-programmet.

Foto: Matt Dunham / Ap

Den nederlandske skøytekongen Sven Kramer har fått med seg saken.

– Endelig fjernes 10.000-meter fra OL-programmet, skriver han på sin Facebook-side mandag.

27-åringen la til et blunkefjes bak meldingen, sannsynligvis for å understreke at den var ment noe humoristisk. Han har nemlig slitt litt med å vinne distansen. Under OL i Sotsji sprakk han på 10.000-meteren og måtte se gullet bli delt ut til landsmannen Jorrit Bergsma.

Ikke alle er like fornøyde med forslagene fra presidenten. Jan Dijkema, som er visepresident i det internasjonale skøyteforbundet, har allerede uttalt til nederlandske medier at han er uenig i mye av det foreslåtte.

Han er også uenig i at den nederlandske dominansen er et problem.

– Man kan ikke skylde på Nederland. Det betyr ikke at andre land skal forplikte seg ekstra, sier han til nos.nl, og legger til:

– I VM i Heerenveen så jeg en rekke talenter fra andre land, for eksempel Kina. Kina er fremtiden.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal