Hopp til innhold

Skiskytterne frykter utskjelt russer vinner maktkampen

De norske skiskytterstjernene stiller seg fullstendig bak Anders Besseberg før presidentvalget i IBU, og tror ikke motkandidat Alexander Tikhonov vil føre skiskytingens framtid i en god retning.

Tikhonov

Alexander Tikhonov er en kontroversiell figur i skiskyttermiljøet, og kan nå bli president i IBU.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Svendsen

Emil Hegle Svendsen vil ikke ha Tikhonov som president.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Tikhonov er en kontroversiell type, man hører jo om ting som foregår rundt ham, og ikke alt er like bra. Demokratiet i IBU blir kanskje ikke like godt ivaretatt med han som president, så jeg håper at folk har vett til å se det.

Det sier Emil Hegle Svendsen til NRK. Den 6. september skal nordmannen Anders Besseberg forsøke å nok en gang bli gjenvalgt som president i Det internasjonale skiforbundet (IBU).

Besseberg har vært president siden 1992, og blir denne gangen utfordret av den kontroversielle russeren Alexander Tikhonov, i tillegg til kanadieren James Carrabre.

Beskyttet dopere

Tikhonov har tidligere blitt beskyldt for å beskytte dopingtatte utøvere, og har i tillegg blitt arrestert etter mistanke om deltakelse i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør. Han ble løslatt etter én måned.

– Man støtter jo ikke folk som beskytter dopingtatte utøvere, men det er jo én sak. Hvis det er en generell holdning han har, så er ikke det bra, men det er vanskelig å dømme folk for én sånn episode, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.

Han sier Tikhonov er en kjent mann for de norske skiskytterne.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen sier Tikhonov er en fargeklatt, men vil mye heller ha Besseberg som president.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Alle løperne kjenner Tikhonov, han har vært i sirkuset lenge. Han er jo en fargeklatt som er offensiv og på hugget hele tiden, men vi tror Anders kan bedre jobb for IBU og står hundre prosent bak ham, sier Bjørndalen.

Roser Besseberg

Både Bjørndalen, Hegle Svendsen og Tarjei Bø skryter av innsatsen Besseberg har gjort som president, og håper inderlig han fortsetter.

– Han har gjort skiskyting til en av de mest populære TV-idrettene i Europa, sier Bø til NRK.

– Anders har vært bak idretten fra dag én, så vi setter stor pris på at han går for fire nye år, sier Bjørndalen.

Frykter for framtiden

Presidenten i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, sier til NRK han frykter for skiskytingens framtid om Tikhonov skulle bli valgt.

– Den kjennskapen jeg har til Tikhonov nå, etter å ha sett ham som visepresident i IBU, er nok til at jeg er bekymret, sier Bøygard.

Han var svært kritisk da det først ble kjent at Tikhonov stilte til valg, og forteller at han er mest urolig for hvordan Tikhonov vil styre IBU økonomisk.

Tore Bøygard

Tore Bøygard sier han frykter for skiskytingens framtid om Tikhonov blir valgt til president.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi er veldig bekymret for økonomistyringa i IBU, og hvordan en ny president vil tenke om forhandlinger om TV-rettigheter, sponsorrettigheter og den type ting. IBU begynner å få mye penger nå, og jeg synes de har brukt dem fornuftig, men slik tror jeg ikke Tikhonov og Russland tenker. Det er noe med å se det store bildet, ikke bare rubeltegn i kassaapparatet, sier Bøygard.

Styret kan bli avgjørende

Ole Einar Bjørndalen sier at Tikhonov alene som president ikke nødvendigvis kommer til å utgjøre en så stor forskjell, men er skeptisk til hva russeren kan komme til å gjøre for å sikre seg mer innflytelse.

– Det er ikke bare en president som bestemmer hvordan skiskytingens framtid blir. Han har mye å si, men det er jo et styre under ham som også er med på å bestemme. Hvis det styret som sitter nå fortsetter, er det bra, men hvis Tikhonov skal ha inn et helt nytt styre, så er det kanskje grunn til å bli litt skeptisk, sier Bjørndalen.

Tarjei Bø sier at det opplegget Besseberg har fått til rundt skiskytingen nærmest er optimalt, og vil ikke ha de endringene Tikhonov kan føre med seg.

– Med en ny president kan det kanskje skje ting, og de meningene han fører meg seg er kanskje mer kontroversielle enn det trygge som fungerer i dag, sier Bø.

De norske skiskytterne er bekymret for fremtiden til sporten dersom russeren Alexander Tikhonov blir valgt til ny skiskytterpresident. Norge er nå sentrale i en intens valgkamp for å få gjenvalgt norske Anders Besseberg. Reporter. Anders Rove Bentsen, foto: Ketil Kern, redigerer: Terje Haugnes

SE VIDEO: Den norske skiskytterleiren er skeptisk før det kommende presidentvalget.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal