Hopp til innhold

Slik skal Bjørndalen (38) igjen vinne verdenscupen

Kommende sesong blir den første på åtte år der Ole Einar Bjørndalen (38) vil satse mest på å vinne verdenscupen sammenlagt.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen ved Sognsvann i Oslo. Her i hovedstaden lader han opp til helgens NM på rulleski i Holmenkollen. Denne vinteren satser han mot sammenlagtseier i verdenscupen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ole Einar Bjørndalen

Sist gang Ole Einar Bjørndalen satset mest på å vinne verdenscupen sammenlagt var i 2005. Da vant han hele 12 enkeltrenn. Her etter VM-gullet på sprinten i Hochfilzen samme år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den seksdobbelte verdenscupvinneren vant sist den store krystallkula i 2009.

– Bare ett år har jeg prioritert verdenscupen sammenlagt (12 enkeltseirer i 2005), og da vant jeg. Planen for kommende vinter er å gå alle renn i verdenscupen og være god gjennom en hel sesong, sier Bjørndalen til NTB.

– Jeg skal ikke spisse formen i like stor grad som tidligere til VM (nå i Nove Mesto, journ. anm.).

Ryggskade

På denne tiden i fjor trente Bjørndalen seg tålmodig tilbake fra en alvorlig ryggskade som nesten tvang han til å legge opp.

I april 2011 smalt det til i ryggen da han bar ved. Verdens mestvinnende skiskytter havnet på sykehus i ti dager. Til sammen mistet han fem uker med trening og han klarte knapt gå.

Den kronglete sesongoppkjøringen preget sesongen.

NM

Nå, ett år senere, er situasjonen en helt annen.

– Jeg har ikke kjent noe i ryggen på over et år. Jeg trener mage og rygg hver dag og har ikke hatt noe tilbakefall. Nå kan jeg gjøre absolutt alt for å komme på topp igjen og vinne verdenscuprenn og VM til vinteren. Jeg har ingen begrensninger nå, sier Bjørndalen til NRK.no.

38-åringen trener i disse dager i Oslo i forkant av helgens NM på rulleski i Holmenkollen.

Selv om ryggen kjennes fin, tenker han seg om to ganger så det ikke går skeis igjen.

– Jeg har det (ryggskaden) alltid i bakhodet. I dag tok jeg noen øvelser som jeg var litt skeptisk til, men jeg kjente ingenting, sier han.

Spissing neste år

Årsaken til at han skal satse på verdenscuprenn er å få mer grunntrening og konkurranser i kroppen igjen.

– Så vil jeg gå tilbake til mer spissing neste år igjen, sier han.

– Når jeg kommer til vinterens VM, blir det veldig viktig der og da. Men akkurat nå er det like viktig å prestere i verdenscupen, mener 38-åringen.

Fem på rad

Ole Einar Bjørndalen er ikke fremmed for skarpe sesongåpninger.

Bortsett fra forrige sesong og 2008/2009, da første seier drøyde helt til henholdsvis midt i februar og sist i januar, er det blitt jubel i første-, annet- og/eller tredje renn samtlige år siden 1998.

I 2006 startet han med fem triumfer på rad.

– Derfor trenger jeg ikke å tenke på annet enn å gjøre grunntreningen ordentlig gjennom hele perioden for å tåle renn etter renn. Og ikke minst må jeg gjøre maksimalt ut av de få treningsperiodene som kommer i desember og januar.

Sesongpåning i november

Skiskytterkongen har gjort vane av å kutte ut de siste verdenscuprennene før mesterskap. Det inngår ikke i sesongplanen for kommende vinter.

– Jeg vil se an hvordan ståa i verdenscupen er til vinteren også, men planen er å gå flest mulig renn med topp form. Skulle formen dale, kan det være at løsningen blir å stå over renn, men det er ikke tanken nå, slår Bjørndalen fast.

Verdenscupen i skiskyting starter i svenske Östersund 28. november.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal