Hopp til innhold

Birger Ruud

Han tok VM-gull og OL-sølv med 17 års mellomrom. Men æren måtte han dele med brødrene.

Birger Ruud
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Birger Ruud var regnet som verdens beste skihopper på 1930-tallet. Da tok han ikke mindre enn tre VM-gull og to OL-gull, og det i en tid da det bare var én gullsjanse i hvert mesterskap.

Stem på skihistoriens største utøver her

Han var ennå ikke fylt 20 år da han tok det første - i tyske Oberhof i 1931. Året etter gikk han til topps i OL i Lake Placid.

I Vysoke Tatry i Tsjekkoslovakia i 1935, i OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936 og i VM i Chamonix i 1937 vant Kongsberg-hopperen.

Nett-TV: Legenden Birger Ruud

Han fikk aldri sjansen i VM i 1933. Da boikottet Norge VM i protest mot at alpint skulle bli OL-grein tre år etterpå!

Nettradio: Da Birger Ruud tok OL-gull i 1936

I tysk fangeleir

Noen år seinere kom verdenskrigen, og både Birger Ruud og de fleste andre fikk annet å tenke på enn skihopping.

I 1943 havnet han i tysk fangeleir på Grini i Oslo. 

Birger Ruud, Petter Hugstedt, Thorleif Schjelderup

Norge tok alle medaljene i OL i 1948. Sølvviner Birger Ruud til venstre

Foto: Scanpix / SCANPIX

Krigen tok slutt, men ikke Ruuds trenings- og konkurranselyst. Han tok fatt på hoppingen igjen, og klarte en sølvmedalje i første etterkrigs-OL - i St. Moritz i 1948, bare slått av klubbkameraten Petter Hugstedt. Da var han blitt 36 år.

Man kan bare spekulere i hva han hadde fått til hvis verden hadde vært noenlunde normal, og han hadde fått sine olympiske sjanser i 1940 og 1944.

Sølvet i St. Moritz førte til at Norge delte førsteplassen med Sverige i ski-VM det året, til tross for idrettspausen under krigen.

Men det var på ingen måte selvsagt at "gamlingen" Birger Ruud skulle delta. Tvert imot, han var egentlig med som leder.

Kontroversielt uttak

Men han klarte ikke å holde seg unna bakken. Og der imponerte han så mye at både konkurrenter og ledere fra utlandet begynte å stille spørsmål om hvorfor den gamle mester ikke skulle få delta. Og FIS - det internasjonale skiforbundet - ville gjerne ha med det berømte Ruud-navnet på deltakerlista. Birgers bror Sigmund var forøvrig FIS-leder på det tidspunktet.

Da også Aftenpostens utsendte medarbeider Sverre Fodstad mente at Ruud måtte få delta, ble presset på den norske ledelsen for stort. Ruud ble tatt inn, og forhåndstuttatte Georg Thrane satt ut.

Thrane, som fikk vite om dette klokka 22 kvelden før rennet, tok det svært tungt. Han hadde vært suveren i uttakingsrennene hjemme før OL, og ble tatt ut til hopprennet i lang tid på forhånd. Etter vrakingen var han utrøstelig, og ville slutte tvert med hoppsporten.

Landet på hodet

Birger Ruud var kjent som en villmann på hoppskiene. Han eide ikke frykt, og satset alltid alt. Slik beskriver Arne Thoresen i sin bok "Lengst gjennom lufta" en episode fra like før VM-hopprennet i 1931:

"Birger, som ofte lå for mye på i svevet, vrikket ankelen i et treningshopp, etter først å ha landet på hodet. Romkamerat og skikonge Johan Grøttumsbråten visste råd og hjalp unggutten. Han fikk den lille storhopperen ut av senga, masserte den skadde ankelen hans, og tok ham med ut i snøen. "Gå i puddersnøen, det myker opp ankelen", sa Grøttumsbråten myndig. Birger, som så opp til Grøttumsbråten som den helten han var, lød ordre og ble bra igjen.

Vant utfor

Ruud var også en mer enn habil alpinist. Han vant utfor i OL i 1936, men uheldigvis var det ingen egen øvelse. Den var "bare" en del av kombinasjonen, og der ble han uten medalje.

Det var likevel ikke langt fra. Etter utfor-delen ledet han med hele 4,4 sekunder(!). Men i slalåm bommet han på en port, noe som etter datidens regler gav en tidsstraff på seks sekunder. Dermed endte nordmannen på fjerdeplass totalt.

Han fikk Egebergs Ærespris, men først da han var 80 år gammel. Da var reglene endret, slik at man kunne få denne prisen for sine resultater i to vinteridretter. I Ruuds aktive tid var kravet én sommer- og én vinteridrett.

Måtte dele æren

Birger Ruud var nok mer populær på sine eldre dager enn da han var aktiv. Den gangen måtte han dele æren med sine brødre Asbjørn og Sigmund, som også var gode hoppere. Asbjørn var den som sendte Birger ned av tronen, da han ble verdensmester i 1938, etter Birgers tre strake VM- og OL-gull.

Kanskje var det ikke så rart. Kongsberg-hoppere dominerte internasjonalt i en skala som ikke burde være mulig. Fra 1928 til 1948 tok hoppere fra Kongsberg IF ikke mindre enn 16 medaljer i VM og OL - halvparten av dem var av gull!

Birger Ruud med Kongsberg-knekk i svevet

I svevet med Kongsberg-knekk

Foto: Scanpix / Scanpix

Hele hoppmiljøet på Kongsberg fikk mye av æren. "Kongsberg-knekken" ble et begrep i hoppstilen, og genserne med den røde K-en var verdensberømt på 30-tallet.

"Satt fast i hårtufsen"

Opprinnelsen til "Kongsberg-knekken" har forresten sin egen historie. Vi siterer igjen det Ruud har fortalt til Arne Thoresen:

"Det hadde seg slik at jeg fikk ny strekkbukse foran et renn i Tyrol. Buksa hadde ikke knapper foran, men moderne glidelås. Så stod jeg øverst i bakken og slo lens. Plutselig ble startnummeret mitt ropt opp - det var min tur. Jeg dro i glidelåsen, men tror du ikke den satte seg fast halvveis i hårtufsen. Likevel satte jeg utfor. Da jeg nådde hoppkanten, gjorde det så forbasket vondt å strekke ut kroppen. Derfor denne stilen."

Skulle vært flaggheiser

På Kongsberg er det også reist en bronsestatue av Birger Ruud, laget av billedhoggeren Per Ung.

Birger Ruud og Petter Hugstedt var drivkreftene bak etableringen av Kongsberg skimuseum.

Ruud var også utpekt til å være norsk flaggheiser ved åpningen av OL på Lillehammer i 1994. Men han fikk hjerteproblemer like før, og måtte følge åpningsseremonien fra sykehuset.

Birger Ruud ble en gang spurt om hva som var høydepunktene i livet. Blant annet fortalte han da denne historien fra den dagen da kong Olav var på Kongsberg for å avduke skulpturen i Magasinparken, og for å åpne Kongsberg Skimuseum:

Birger viste Kongen rundt i museet. Da de et øyeblikk var alene i ett av rommene, tok Kongen St. Olavsmedaljen opp fra lommen. "Denna skulle du hatt for lenge siden, Birger", sa Kongen. 

Birger Ruud døde 13. juni 1998, nær 87 år gammel.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal