Hopp til innhold

– Vi har tenkt til å gå fort, begge to

Med bare noen få timer igjen til start på dagens avgjørende 10.000-meter i EM, ligger Sverre Lunde Pedersen (20) og Håvard Bøkko (25) på hotellrommet og planlegger hvordan de skal tukte nederlenderne.

Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko

Sverre Lunde Pedersen (t.v.) og Håvard Bøkko skal knive om EM-sølvet på dagens avsluttende 10.000-meter.

Foto: PETER DEJONG / Ap

– Det viktigste er å slå Nederland i dag, sier Sverre Lunde Pedersen til NRK.no på telefon fra Heerenveen.

Stjerneskuddet ligger i senga på hotellrommet når NRK ringer. I senga ved siden av ligger lagkamerat og dagens parmotstander, Håvard Bøkko.

– Vi ligger her begge to, sier Lunde Pedersen.

  • Se 10.000 meter fra EM i Heerenveen kl 15.00 på NRK2!

Går for sølvet

Fana-løperen holder fortsatt fjerdeplassen sammenlagt i allround-EM etter tre av fire distanser, men han har los på Bøkko (2.-plass) og Blokhuijsen (3.-plass). Sven Kramer er i suveren ledelse.

Foran dagens avsluttende milløp har Pedersen drøyt tre sekunder opp til annenplassen, mens Blokhuijsen er ett sekund foran. Det gir 20-åringen tro på at han kan ta et overraskende EM-sølv.

– Når jeg er såpass nær, så går jeg for det, sa Pedersen etter lørdagens solide løp i Thialf.

Søndag morgen er han sparsom med å utlevere alle detaljer av planen som skal sikre ham EM-sølv.

– Kramer og Blokhuijsen går rett etter meg og Håvard, så hovedmålet er å gå så fort som mulig og legge press på dem. Vi har lyst til å gå fort begge to, sier Pedersen til NRK.no.

Norsk duell

Da Lunde Pedersen og Bøkko møttes i NM i desember, vant Pedersen milløpet med tre sekunder, men han måtte se seg slått sammenlagt.

– Det er ikke langt fra medalje nå. Jeg slo Håvard med fire sekunder på 5000 meter fredag, så langdistanseformen er bra, mener Pedersen.

Han har senket sin personlige rekord på 10.000 meter med 34 sekunder i løpet av sesongen og føler seg trygg på formen før søndagens løp.

– Jeg gleder meg, og jeg har fått større selvtillit på den distansen. Hadde det vært i fjor, hadde jeg kanskje gruet meg litt mer, men nå ser jeg fram til det. I NM avsluttet jeg bra.Jeg er mye tryggere på den distansen nå og vet hva jeg kan tåle,
sa 20-åringen lørdag.

Pedersen og Bøkko går i nest siste par, mens nederlenderne Kramer og Blokhuijsen får fordel av å gå på deres tider. De to norske skøytehåpene legger ikke opp til noe spesielt taktisk løp.

– Vi bør ikke gå og lure på hverandre eller angripe hverandre tidlig. Det er ikke vits. Vi skal diskutere hva slags rundetider vi bør ligge på. I starten må vi gå mest mulig sammen og så se hvem som er sterkest, sa Pedersen.

– Begge skal gå jevnt og ikke i rykk og napp. Vi må finne marsjfarten og prøve å gå sammen hvis vi klarer, sa Bøkko.

Slo Bøkko

På lørdagens 1500 meter i Heerenveen var Pedersen nær seieren.

Med 1.46,39 var han bare 7/100 sekund dårligere enn den polske vinneren Konrad Niedzwiedzki. I samløp med Bøkko viste Pedersen styrke på sisterunden. I mål var han 0,39 sekunder foran makkeren sin etter å ha avsluttet med en 28,3-runde. Bøkko hadde 28,9 på sisterunden.

VIDEO: Se 1.500 meter-duellen mellom Bøkko og Lunde Pedersen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen var satt i par på 1500m. under allround-EM i Heerenveen (Nederland) lørdag. Se løpet deres her.

VIDEO: Norsk duell under allround-EM

– Det var et solid løp fra start til mål og en sterk avslutning. Jeg var ikke langt unna seieren. Det er ikke ofte jeg slår Håvard med seks tideler på sisterunden. Det tyder på at han ikke er helt i toppslag, mens jeg er i bra slag.

Bøkko slet litt med teknikken og måtte nøye seg med femteplass med 1.46,78.

Sven Kramer er på vei mot sitt sjette EM-gull. Foran 10.000-meteren har han 5,72 sekunder ned til Bøkko. Differansen til Blokhuijsen er på 7,88, mens Pedersen er 8,90 bak nederlenderen. Bøkko spår en hard kamp om sølvet og bronsen.

– Det er tre stykker som kjemper om to medaljer. Det er fint at Sverre går bra, så vi har to kort å spille på, sier Bøkko.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal