Hopp til innhold

Sju snakkiser fra den første Tour de France-uka

To sammenlagtledere har brutt, ingen nordmenn har vunnet og Kristoffs viktigste hjelperytter har blitt tatt i doping. Det er aldri en rolig dag i Tour de France.

Kristoff, Paolini, Cancellara

OPPSUMMERT: Alexander Kristoff (t.v.) har ikke maktet å vinne en etappe i årets Tour de France, Fabian Cancellara (midten) måtte bryte da han ledet sammenlagt og Kristoffs hjelperytter Luca Paolini (t.h.) har testet positivt på kokain.

Foto: Junge/Tessier/Gaillard / NTB Scanpix/Reuters

Derfor har vi samlet sju ting fra den første uka som vi tror du har lagt merke til.

1. Ingen norske seire

Se video fra spurten på 5. etappe:

Kristoff nummer fire på dagens etappe og Boasson Hagen rett bak

SPERRET?: Her ser du oppløpet på den femte etappen. Helt til venstre ser du Edvald Boasson Hagen (bak) og Alexander Kristoff kjempe om seieren. Hagen kom seg aldri forbi landsmannnen, og begge havnet utenfor topp tre (bilder fra TV 2).

Alexander Kristoff har fortsatt ikke vunnet en etappe. De første dagene var han ikke en gang med teten da spurten gikk.

Heller ikke Edvald Boasson Hagen har lyktes. På lørdag mistet han for eksempel kjedet bare en kilometer før mål og på den femte etappen havnet han bak Kristoff og ble, ifølge han selv, sperret.

2. Stygge velt

Se video: GoPro-filming av massevelten på 5. etappe

Flere stygge velt har ført til at mange ryttere har måttet bryte touren. Blant andre Fabian Cancellara og Tony Martin som begge var innehavere av den gule trøya da de deiset i bakken.

Edvald Boasson Hagen har også veltet.

Laster Twitter-innhold

3. Første afrikaner i klatretrøye

Teklehaimanot

HISTORISK: MTN-Qhubekas Daniel Teklehaimanot ble forrige uke den første afrikaner med klatretrøya.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

9. juli 2015 ble en historisk dag for internasjonal sykkelsport. Da sikret Daniel Teklehaimanot fra Eritrea seg et nødvendig klatrepoeng og ble med det tidenes første afrikaner til å ikle seg klatretrøya.

Etterpå sa Team Sky-kaptein Chris Froome, som selv er født i Kenya, at han tror afrikanere vil erobre sykkelverden i fremtiden.

4. Kristoffs hjelperytter kokain-tatt

Kristoff

MISTET VIKTIG HJELPER: Her er Luca Paolini (t.h.) sammen med Alexander Kristoff før 4. etappe tirsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Seks dager ut i rittet kom så den første dopingsaken da Alexander Kristoffs viktigste hjelperytter, Luca Paolini, testet positivt på kokain.

– Det er et slag for meg og et sjokk for alle på laget, sa Kristoff om dopingsaken.

5. Nibali langt bak

Se video: Nibali er ikke med teten opp til Mûr-de-Bretagne

Alexis Vuillermoz vant dagens Tour-etappe. Han rykket i den siste bakken og var klart foran over mål. Martin, Valverde og Sagan fulgte deretter. Kommentator: Carl Andreas Wold.

VANT KLATRINGEN: Alexis Vuillermoz slo til i den siste stigningen og gikk over målstreken i ensom majestet til en overraskende og populær hjemmeseier på Mûr-de-Bretagne (bilder fra TV 2).

Den store taperen blant forhåndsfavorittene har vært fjorårssvinner Vincenzo Nibali. På lørdagens etappe opp til Mûr-de-Bretagne måtte Astana-rytteren slippe hovedfeltet og tapte ti sekunder til de andre sammenlagtfavorittene.

Før tirsdagens fjelleetappe er italieneren 2,12 minutter bak ledende Chris Froome.

6. Nibalis hjelperytter fikk startnekt

Lars Boom og Vincenzo Nibali

HJELPERYTTER: Lars Boom (t.v.) var på forhånd regnet som en av de viktigste hjelperytterne til Vincenzo Nibali (t.h.)den første uke. Nibali vant Tour de France i fjor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Touren startet dramatisk for Nibalis Astana-lag da nederlandske Lars Boom fikk startnekt av MPCC, bevegelsen for en ren sykkelsport. Årsaken var at han hadde for lavt kortisolnivå.

Men siden medlemskap i MPCC er en frivillig kunne Astana trosse startnekten, noe de også gjorde.

7. Contador-hjelper har fått kreft

Basso og Contador

KREFT: Ivan Basso (t.h.) forlot mandag Tour de France etter at han fikk påvist testikkelkreft. Basso skulle hjelpe Alberto Contador (t.v.) i fjellene.

Foto: Christophe Ena / Ap

På hviledagen mandag ble det så kjent at Tinkoff Saxo-rytter Ivan Basson har fått påvist testikkelkreft og må forlate Tour de France.

Basso skulle hjelpe lagkaptein Alberto Contador på de tunge fjelletappene som starter tirsdag.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal