Hopp til innhold

Hopptalentet går for hoppuke-seier

Hoppkometen Phillip Sjøen (18) har drømmen klar før vintersesongen: Kopiere Thomas Diethart i hoppuka og prestere godt i VM i Falun.

Phillip Sjøen

Phillip Sjøen drømmer om å vinne hoppuka allerede i år. Her etter en seier i sommer Grand-Prix tidligere i år.

Foto: FIS/Norges Skiforbund / NTB scanpix

– Hoppuka er det største du kan vinne som skihopper. I fjor kom Thomas Diethart ut fra intet og vant den, det var det ingen som hadde trodd på forhånd. Jeg kopierer gjerne hans prestasjoner i vinter, sier Phillip Sjøen.

Diethart hoppet seg som kjent for alvor inn i verdenstoppen med sin overraskende sammenlagtseier i hoppuka – uten at han før sesongen var på det østerrikske landslaget.

– Hoppuka er helt klart det store målet sammen med VM i Falun, fortsetter 18-åringen, som ikke er tatt ut til årets verdenscuplag.

– Det å være på et landslag kan gi både økonomiske og utstyrsmessige fordeler, men det er ikke noe mål i seg selv å være der. Akkurat nå trives jeg veldig godt med det opplegget jeg har i Kollenhopp, sier Sjøen.

Der styrer han hverdagene sine selv sammen med sin hovedtrener Roy Myrdal.
– Samtidig har jeg god og jevnlig dialog med Alexander Stöckl, sier unggutten fra Fagerstrand utenfor Drøbak.

Imponerte på plast

Fire pallplasseringer – to av dem helt til topps – ble det på 18-åringen i årets Sommer Grand Prix. Det har blitt lagt merke til både i Norge og internasjonalt, selv om seierne kom i japanske Hakuba der flere av de beste hopperne valgte å holde seg hjemme.

Prestasjonene ble fulgt opp med NM-gull på plast i Trondheim i september, rett foran hoppveteran og Norges ledestjerne Anders Bardal. Det har imponert NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen.

– Det viser en imponerende styrke, sier Evensen.

Etter NM-gullet har Sjøen vektlagt den fysiske treningen. Landslagsledelsen valgte å holde unggutten hjemme fra de to siste rennene i Sommer-GP, noe som gjorde at han mistet sammenlagtseieren til slovenske Jernej Damjan.

Begrunnelsen fra Stöckl var at Sjøen skal matches forsiktig inn mot vinteren.
I disse dager toppes formen nettopp inn mot vintersesongen.

– Det var flere som var bekymret for hvordan jeg skulle takle overgangen til isspor, men så langt har det ikke vært noe problem. De hoppene jeg har fått til i Midtstua har vært på et veldig høyt nivå, sier han selvsikkert.

Tøft i toppen

Om ganske nøyaktig én måned er det klart for verdenscupåpning i tyske Klingenthal. Der kan Norge stille med sju hoppere. Tidligere i sommer tok Stöckl ut seks hoppere til sitt landslag; Bardal, Rune Velta, Anders Fannemel, Tom Hilde, Andreas Stjernen og Anders Jacobsen.

Ungguttene Sjøen og Daniel André Tande (20) banker kraftig på døren. Det samme gjør Joachim Hauer (23), som fikk sjansen i de to siste GP-rennene i høst.

Phillip Sjøen håper helt klart at han får sjansen allerede 21. november.
– Jeg håper å få sjansen, men det er etter hvert blitt et høyt nivå i Norge nå. Jeg må bare konsentrere meg om å prestere, så får andre ta seg av uttakene, sier Sjøen.

Har troen

Johan Remen Evensen, mener Sjøen har alle forutsetninger for å lykkes også til vinteren. Han mener supertalentet har en råhet som få andre hoppere har.

– Han har gjort den jobben han kan gjøre 100 %. Med den holdningen han har tror jeg vi kan se gode resultater denne vinteren.

Også Sjøens trener, Roy Myrdal, mener unggutten har et usedvanlig stort talent. Han mener at supertalentet kan være med å prege hoppsporten i mange år.

– Han kan bli så god han bare vil, sier Myrdal.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal