Hopp til innhold

– Magnus vil ikke bli stormannsgal

Oppimot 15 millioner mennesker har sett intervjuet med Magnus Carlsen på «60 Minutes». Hovedpersonen selv er ikke en av dem.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen ble fulgt av Bob Simon og fem andre i teamet fra 60 minutes. Søndag kveld gikk intervjuet på amerikanske tv-skjermer, men sjakkspilleren selv har ennå ikke sett det.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Garry Kasparov (tv) og Magnus Carlsen

Som 13-åring holdt Magnus Carlsen sjakkstjerne Garry Kasparov til draw.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Han er litt forsiktig til å lese om seg selv i media. Han ønsker ikke å bli stormannsgal og vil holde beina på bakken, sier Espen Agdestein til NRK.no.

Agdestein, som er Carlsens manager, kan fortelle at sjakkesset foreløpig ikke har sett intervjuet som ble sendt på amerikanske «60 Minutes» søndag kveld.

Selv om Carlsen ikke selv har hastverk med å se intervjuet som gikk ut til nesten 15 millioner mennesker, sier Agdestein at 21-åringen har planer om å se det ganske snart.

– Jeg tror han vil bli brukbart fornøyd. Det er alltid rart å se seg selv, og han synes nok det er litt vanskelig å vurdere selv, sier Agdestein.

Skremte verdenseneren

Manageren selv er godt fornøyd med intervjuet.

– Jeg synes det var kjempebra. Magnus fremstår som selvsikker og trygg, og det ble et ganske ærlig portrett av ham. Sjakkinteresserte kunne nok tenke seg at det var dypere i forhold til sjakken, men i og med at det er for et bredt publikum passet det nok bra, mener Agdestein.

I portrettet kan man blant annet se Carlsens møtet med verdensener Garry Kasparov fra 2004. Den gangen var Carlsen bare 13 år, men rystet verdenseneren med å holde ham til draw. Nordmannen var imidlertid skuffet over at han ikke klarte å dra i land seieren.

– Da jeg kom i vinnerposisjonen hadde jeg lite tid, var nervøs og klarte ikke å avslutte til seier. Jeg spilte mot Kasparov, jeg var skremt, sier Carlsen i intervjuet.

Skrekkblandet fryd

Det amerikanske programmet forsøkte for ni år siden å få et intervju med den norske sjakkspilleren. Den gang var svaret fra Carlsen og teamet rundt ham nei.

Nå som sjakkspilleren har blitt eldre og tatt steget opp som profesjonell spiller, er forholdet til mediene blitt et annet. Men det er også en litt skrekkblandet fryd for sjakkspilleren.

– Det er ikke en lett greie for Magnus å være med på noe sånn. Det krever mye av ham. Han var sammen med filmteamet i flere uker og må by på seg selv. Det er litt anstrengende. Samtidig ønsker han å være aktiv i pressen, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen imponerer reporter Bob Simon.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Imponerte stjernereporter

«60 Minutes» reporterstjerne, Bob Simon, lot seg imponere av Carlsen i tiden teamet fulgte ham.

– Han er en av de mest ærlige personene jeg har intervjuet, sa han, da opptakene var i gang.

I programmet sammenlignes Carlsen med Mozart. 21-åringen svarer følgende på hvordan den sammenligningen oppleves:

– Ble han noen gang spurt om hvordan han gjør det han gjør? Jeg ville vært veldig imponert om han hadde et godt svar på det, sier Carlsen.

– Jeg tror han ville sagt at det bare kom naturlig, og at det er bare noe han gjør, fortsetter 21-åringen, og gir med det også sitt eget svar på hvorfor han kan imponere ved sjakkbrettet som han gjør.

Fornøyd pappa

Henrik Carlsen, faren til Magnus Carlsen, er også en del av portrettet i 60 minutes. Faren forteller i intervjuet at han ikke så på sønnens imponerende evner som femåring som noe unormalt. På den alderen kunne sjakkspilleren ramse opp nesten alle land i verden, med hovedstad og innbyggertall.

– Han hadde et godt minne og kapasiteten til å konsentrere seg i flere timer av gangen. Han var interessert i nye ting hele tiden, men jeg tenkte det var normalt, sier faren.

Også han har sett sluttresultatet av ukene med et tv-team på seks på slep.

– Jeg synes det var godt laget og et hyggelig resultat. Filmteamet var profesjonelle, høflige og behagelig å ha med å gjøre, sier han til NRK.no.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal