Hopp til innhold

Slik spilles sjakk-OL

Er du usikker på tidsbegrensninger, poengberegninger, hvem som møter hvem og hvordan OL vinnes? Her forklarer NRK.no og Torstein Bae hvordan sjakk-OL spilles.

Sjakk

Tidsbegrensninger, poengberegninger og hvem møter hvem? Alle svarene om sjakk-OL finnes her.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs sjakkekspert.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Sjakk-OL i Tromsø er en lagkonkurranse, men ikke en lagkonkurranse i tradisjonell form. Hver kamp består nemlig av fire individuelle partier mellom fire ulike spillere fra de to nasjonene som møtes.

Spillerne kan ikke hjelpe hverandre underveis i partiene, og det er summen av de individuelle prestasjonene som avgjør hvor bra laget gjør det.

Hvert lag består av fem spillere, der en spiller er reserve. Norge stiller med tre lag i begge klassene, mens resten av landene har bare ett lag hver. Det spilles både en åpen klasse og en kvinneklasse.

Se Norges lag i faktaboksen til høyre.

Under skal vi forklare hvordan turneringen i Tromsø spilles og hvordan den blir avgjort.

Hvordan fordeles poengene?

Det er et viktig skille mellom individuelle poeng og lagpoeng. Det er lagpoengene som til slutt avgjør hvem som vinner turneringen.

Det skal spilles elleve runder i Tromsø. En runde hver dag, bortsett fra to hviledager.

En runde består av en kamp mellom to lag. Det vil si at fire spillere fra et lag møter fire spillere fra et annet lag. Det er summen av de individuelle poengene som avgjør hvilket lag som går seirende ut av kampen.

Spillerne får ett poeng for seier i partiet og et halvt poeng hvis det ender i remis. Et lag som får 2.5 individuelle poeng eller mer vinner kampen.

Det vinnende laget får to lagpoeng. Ender det uavgjort, blir det ett lagpoeng til hvert lag.

Eksempel:

Norge møter Tyskland. Da møter Norges fire spillere de fire tyske individuelt i fire partier. La oss si at Carlsen og Agdestein vinner sine partier, mens Hammer spiller remis og Johannessen taper sitt parti. Da får Norge 2.5 individuelle poeng (ett poeng per seier og et halvt for remis) og Tyskland får 1.5 individuelle poeng.

Dermed får Norge to lagpoeng for seieren, Tyskland null lagpoeng. Hadde kampen endt 2–2 i individuelle poeng, ville lagene fått ett lagpoeng hver for et uavgjort resultat.

Hvordan vinne turneringen?

Det er det laget med flest lagpoeng etter elleve runder som vinner turneringen. Den maksimale poengsummen for et lag er 22 poeng – det vil si elleve seire.

Forrige OL-vinner endte på 19 poeng. Ni seire, en uavgjort og et tap. Det er naturlig å anta at seierssummen vil ligge på noe lignende denne gangen også.

**Hvis to lag har like mange lagpoeng

Hvis flere lag har like mange lagpoeng, brukes «kvalitet» for å skille lagene. Denne «kvaliteten» finner man gjennom å gange motstanderlagets lagpoeng med scoren i den aktuelle kampen.

Eksempel:

Norge vinner 2,5-1,5 mot Tyskland, som til slutt får 14 lagpoeng. Norge får dermed 2,5 x 14 = 35 kvalitetspoeng fra denne kampen. Samme metode brukes for alle Norges elleve kamper.

Kvalitetspoengene fra alle kampene – bortsett fra den ene som gir minst poeng – legges sammen og utgjør den samlede «kvalitet». Laget som får flest kvalitetspoeng, ender høyest på tabellen.

Slik spilles partiene

Spillerne har 90 minutter hver til å gjøre sine første 40 trekk. Etter 40 trekk vil de få en halvtime til som skal vare ut kampen. I tillegg får spillerne 30 sekunder ekstra tid for hvert trekk, helt fra første trekk.

Hvis en spiller bruker opp tenketiden vil han eller hun tape partiet.

Dette er en ganske standard tenketid i sjakkverden og det er naturlig å anta at de fleste partiene vil bruke mellom tre og fem timer på å bli avgjort.

Hvem møter hvem?

**Hvilke lag

Rangeringen av lagpoengene avgjør hvilke lag som møter hverandre i neste runde.

Etter første runde vil de lagene som står med to poeng etter en seier møte et annet lag som står med to poeng og så videre. Lagene møter altså lag som innehar det samme antall poeng som seg selv.

Eksempel:

Si at det er seks lag som har åtte lagpoeng etter fire runder. Disse lagene rangeres etter antall individuelle poeng:

1. Norge 8 lagpoeng / 15 individuelle poeng
2. Russland 8 / 14,5
3. Ukraina 8 / 14
4. Gabon 8 / 13.5
5. Kina 8 / 13
6. Vietnam 8 / 12

Disse lagene (med samme antall lagpoeng) deles deretter på midten, slik at det blir 1 mot 4 (dvs Norge mot Gabon), 2-5 og 3-6.

**Hvilke spillere

Alle spillerne på hvert lag er rangert. Norges førstelag i åpen klasse er rangert slik:

1 GM Magnus Carlsen (Stavanger)
2 GM Simen Agdestein (OSS)
3 GM Jon Ludvig Hammer (OSS)
4 GM Leif Erlend Johannessen (OSS)
5 GM Kjetil A. Lie (Asker)

For å se hvordan alle de norske lagene er rangert se sjakk.no.

Det er de best rangerte på de to lagene som møtes som skal spille mot hverandre, og de nest best rangerte mot hverandre og så videre.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal