Hopp til innhold

Sist gikk det helt galt. Nå prøver de volleyball i Iran igjen.

For første gang på fire år hevder Iran nå at kvinner skal få sitte på tribunen under volleyballkamper. Testen kommer på mandag.

Iran - USA, Volleyball World League 2015.

NEKTET ADGANG: Under en Volleyball World League-kamp mellom Iran og USA i Tehran i fjor, ble kvinner nektet adgang til stadion, selv om de hadde billetter.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Vi har fått bekreftelse fra organisatorer at arrangementet vil være åpent for alle aldersgrupper og kjønn, meldte FIVBs pressekontakt Richard Baker til nettsiden insidethegames.biz

På mandag er verdens øyne rettet mot ferieøya Kish, sør i Iran. Det alle lurer på er om kvinner får sitte på tribunen.

Sist gang de fikk lov, ble de stoppet i døren.

Nasjonen skal da for første gang arrangere en del av verdensturneringen i sandvolleyball for herrer, kalt Kish Island Open.

Iran ble tildelt turneringen sent i fjor, men kom ikke før i forrige uke med en garanti til det internasjonale volleyballforbundet (FIVB) på at forbudet mot kvinner på tribunene vil bli opphevet under sandvolleyball-turneringen.

Men dette er ikke første gang Iran lover å endre sitt kontroversielle regelverk.

Ble nektet FIVB-arrangement

Frem til 2012 fikk iranske kvinner bevege seg fritt på tribunene under volleyballkamper for menn, men da det iranske herrelaget i volleyball begynte å klatre på verdensrankingen, økte populariteten for sporten.

Dette gjorde at det i 2012 ble innført forbud for kvinner å være på herrekampene.

Ghoncheh Ghavami ble arrestert for å sitte på tribunen under en volleyballkamp i 2014.

Ghoncheh Ghavami ble i 2014 arrestert for å sitte på tribunen under en volleyball kamp i Tehran. Hun ble dømt til ett år i fengsel, men slapp ut etter å ha sonet i fem måneder.

Foto: - / Afp

I 2014 ble en iransk-britisk kvinne arrestert da hun satt på tribunen under en volleyballkamp i Tehran. Dette gjorde at FIVB måtte gå ut med et ultimatum.

– Vi kommer ikke til å gi Iran retten til å arrangere eventuelle fremtidige arrangementer som er direkte kontrollert av FIVB, som for eksempel verdensmesterskap, spesielt for mindreårige, før forbudet mot kvinner på volleyballkamper blir opphevet, fortalte FIVB til AFP.

Iran var på dette tidspunktet tiltenkt U19-VM i 2015.

Brutte løfter under landskamp

Etter mye press fra utlandet og demonstrasjoner og protester fra aktivister, ble det inngått en avtale i fjor, hvor forbudet delvis ble opphevet. Iran fikk da tildelt en kamp i Tehran, som en del av verdensligaen i volleyball.

FIVB hadde blitt forsikret om at kvinner skulle få delta som tilskuere. Irans visepresident Shahindokht Molaverdi uttalte derimot at et begrenset antall kvinner ville få lov til å komme inn.

Flere kvinner møtte opp ved stadion og ble nektet adgang. Motstandere av forbuds-opphevingen møtte også opp, og det ble meldt om trakassering av kvinner utenfor stadion.

Må ta et standpunkt

FIVB har enda ikke gitt opp Iran som arrangør. Iran ble ikke bare tildelt en verdensturnering i sandvolleyball, men også en runde i verdensligaen i volleyball i juli.

I følge FIVBs pressekontakt Richard Baker, er FIVB fortsatt i forhandlinger om å få forbudet opphevet før verdensliga-kampene i sommer.

Om Iran bryter løftet sitt neste uke, risikerer FIVB å bli satt i et negativt lys og kan bli tvunget til å ta et endelig standpunkt.

Laster Twitter-innhold

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal