Hopp til innhold

Siem: – Forferdelig trist

ZÜRICH (NRK): Kjetil Siem er sjokkert og trist over at Sør-Afrika dras inn i korrupsjonssaken der blant annet ni FIFA-topper er siktet.

Kjetil Siem

SJOKKERT: Kjetil Siem jobbet tett med VM i Sør-Afrika i 2010. Han liker ikke at mesterskapet nå er under etterforskning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge siktelsesdokumentene til FBI betalte Sørafrikanske tjenestemenn over 10 millioner dollar i bestikkelser for å få fotball-VM til landet i 2010.

– Det er forferdelig trist hvis også dette mesterskapet har blitt kjøpt og tildelt Sør-Afrika på denne måten, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til NRK.

WCUP 2010 SOUTH AFRICA

TILDELINGEN: FIFA-president presenterte i 2004 at Sør-Afrika skulle få arrangere VM i 2010.

Foto: STEFFEN SCHMIDT / Ap

Kjetil Siem var administrerende direktør for den Sør-Afrikanske toppligaen Premier Soccer League fra 2007 til 2010. Han jobbet dermed tett med fotball-VM i 2010.

– Hele verden unte Afrika og Sør-Afrika et mesterskap etter at de tapte kampen mot Tyskland om å arrangere VM i 2006 og alt de har vært gjennom med tanke på apartheid, sier Siem.

– Et fantastisk mesterskap

Onsdag ble fotballverdenen rystet av at ni høytstående personer i FIFA og fem forretningsmenn er siktet i en omfattende korrupsjonssak.

– Det er sjokkerende i den forstand at det begynner å nærme seg beviser. Vi har hørt rykter om mye i mange, mange år. Når det begynner å nærme seg fellende beviser, er det svært alvorlig, sier Siem.

USAs justisminister Loretta Lynch sa onsdag da siktelsene ble offentliggjort, at topper i FIFA tok imot bestikkelsene i bytte mot å gi Sør-Afrika fotball-VM i 2010.

– Sør-Afrika fortjente å arrangere dette VM-et og de leverte et fantastisk mesterskap, sier Siem.

Avviser anklagen

En talsmann for det sørafrikanske fotballforbundet avviser anklagen og viste til at kampanjen for å få fotball-VM ble ledet av de tidligere presidentene Nelson Mandela og Thabo Mbeki.

I siktelsen fra FBI heter det at tidligere visepresident i FIFA, Jack Warner, beholdt en betydelig del av pengene til sitt personlige forbruk. Warner er en av dem som FBI har siktet for korrupsjon, og han meldte seg onsdag for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago.

Saken fortsetter under bildet:

SOCCER-FIFA/ Trinidad and Tobago's former National Security Minister and former FIFA Vice President, Jack Warner, leaves the offices of the Sunshine Newspaper which he owns, in Arouca

MELDTE SEG: Los Angeles Times opplyser at Warner onsdag meldte seg for politiet i hjemlandet Trinidad og Tobago. Ifølge lokalt TV hadde han ikke nok penger eller dokumenter på seg til å betale kausjonen på over 30 millioner kroner og tilbrakte derfor natt til torsdag i fengsel.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

I siktelsen heter det at Warner og hans familie hadde nære forbindelser til sørafrikanske fotballtopper helt fra Sør-Afrikas første mislykkede forsøk på å få fotball-VM i 2006.

På et tidspunkt skal Warner ha bedt en medarbeider fly til Paris og hente en koffert med bunker med amerikanske penger i form av pakker à 10.000 dollar som han fikk fra en sørafrikaner på et hotellrom i byen. Få timer senere fløy han tilbake til Trinidad og overleverte kofferten til Warner, ifølge FBI.

Warner trakk seg fra visepresidentposten i FIFA i 2011 etter å ha blitt suspendert på grunn av mistanke om korrupsjon.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal