Hopp til innhold

Sjakkprofilens bilde skaper sterke reaksjoner: – Ingen formildende omstendigheter

Omdiskuterte Sergej Karjakin er tilbake i sjakkverdenen, og han går ikke direkte stille i dørene.

Sergej Karjakin med Putin-genser

TEAM PUTIN: Det er lite som tyder på at Sergej Karjakins utestengelse fikk ham til å endre mening.

Foto: Skjermdump / Twitter

– Dette er en langfinger fra Karjakin, konkluderer Berit Lindeman overfor NRK.

Hun er generalsekretær i Helsingforskomiteen, og hun kjenner også godt til idrettens verden fra sin rolle som medlem i Norges fotballforbunds etiske komité.

– Det er helt forkastelig at han får spille internasjonale turneringer, mener hun.

NRK fortalte lørdag at sjakkprofilens utestengelse er over. Selv annonserer han nyheten iført en genser med Vladimir Putin-logo på brystet.

Lindeman er lite imponert – både over Karjakin og over Det internasjonale sjakkforbundet (Fide).

Berit Lindeman

GENERALSEKRETÆR: Berit Lindeman.

Foto: nhc.no

– Han er en åpenlys støttespiller til krigen. Det er nesten vanskelig å ta Fide seriøst, sier Lindeman.

Karjakin ble utestengt i seks måneder for å ha kommet med flere uttalelser som støttet Russlands president Vladimir Putin, og landets invasjon av Ukraina.

– Fides argument er at han ikke kan straffes for samme ugjerning to ganger. Har de et poeng?

– Han har jo ikke sluttet med det han ble utestengt for. Han fortsetter å støtte krigen. Det er ingen formildende omstendigheter her, svarer generalsekretæren, som har jobbet med demokratibygging og menneskerettigheter blant annet i Russland, Ukraina, Belarus og Aserbajdsjan.

Les også NRK-ekspert i harnisk etter Karjakin-nyhet: – Moralsk forkastelig

Sergej Karjakin og Atle Grønn

Tror sjakkprofilen provoserer bevisst

NRKs sjakkekspert Torstein Bae har også fått med seg Karjakin-nyheten. Han tror at genservalget er alt annet enn tilfeldig:

– Klesvalget er selvfølgelig bevisst provokativt, sier han.

– Ser dette ut som en angrende synder?

– Han har vel ikke erkjent noen synd, så det hadde vært rart om han hadde utvist anger, påpeker Bae.

Torstein Bae i NRKs studio under sjakk-VM.

SJAKKEKSPERT: Torstein Bae

Foto: Erik Johansen / NTB

Fides visepresident Jøran Aulin-Jansson fortalte NRK lørdag at nasjonale forbund må klage Karjakin inn på nytt, dersom det skal bli aktuelt med ny utestengelse.

Bae tror ikke en slik klage vil la vente på seg.

– Det er rimelig å anta at han snart vil bli klaget inn på ny, avslutter sjakkeksperten.

Utelukker ikke klage

Kristine Marie Ganz, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, sier at det norske forbundet foreløpig ikke har snakket om denne saken. Hun vet derfor ikke hvordan de eventuelt ville ha håndtert det, dersom en turnering i Norge hadde mottatt et deltakerønske fra Karjakin.

– Generelt har vi lagt oss på Fides linje som sier at russiske spillere kan delta, men ikke under russisk flagg. Men det er vanskeligere med spillere som åpent støtter Putin, erkjenner hun.

– Vi kommer til å ta en runde på dette internt, legger Ganz til.

Hun utelukker ikke at noen nasjonale forbund kan komme til levere en klage til Fide.

– Jeg ser ikke bort fra at det blir gjort, avslutter generalsekretæren, som synes det er for tidlig å si om Norge skal være blant forbundene som eventuelt klager.

Fide vil ikke være meningspoliti

Den norske visepresidenten i Fide er ikke enig i oppfatningen om at Karjakin bevisst prøver å provosere.

– Det har vært en dårlig skjult hemmelighet lenge at Karjakin er Putin-supporter, sier Jøran Aulin-Jansson.

Jøran Aulin-Jansson, visepresident i FIDE

VISEPRESIDENT I FIDE: Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Berit Roald / NTB

Han er overrasket over at de sterke reaksjonene kommer nå, med tanke på at det hele tiden har vært åpent hvor lenge russeren skulle være utestengt.

– Men er det greit at han fortsetter med det han ble utestengt for?

– Det er viktig å huske at han ble utestengt for en mening, ikke en handling, og det er begrenset hvor lenge man kan stenge noen ute for å mene noe vi er uenige i. Hvis vi begynner å bli meningspoliti, så nærmer vi oss noe vi ikke vil være, påpeker nordmannen.

Han har ikke informasjon om noen nasjonale forbund foreløpig har levert klage til Fide, men har ser på ingen måte vekk fra at det kommer til å skje.

Les også Karjakin med syrlig Carlsen-svar om Russland – NRK-ekspert ber russeren holde kjeft

Carlsen-Karjakin

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal