Hopp til innhold

Se da Bardal drømte om VM-gull

I videoen ovenfor fra 2001 drømmer Anders Bardal om å bli best i verden. Lørdag kunne steinkjergutten løfte hendene over hodet og vite at han klarte det. Nå blir han hyllet av mannen som sist vant VM-gull i normalbakke for Norge.

En ung Anders Bardal i 2001 drømmer om VM-gull

Se en pur ung Anders Bardal drømme om VM-gull

Ingen nordmenn hadde vunnet VM-gull i normalbakke i hopp siden Bjørn Wirkola klarte det på hjemmebane i Holmenkollen i 1966. Den historien forandret seg under lørdagens VM-hopp i Val di Fiemme i normalbakke da Anders Bardal ble verdensmester.

NRK har lett i arkivet og funnet en pur ung Bardal tilbake i 2001, året etter at han hadde blitt tatt ut på landslaget for første gang. Reportasjen viser en ung Bardal i hjembygda Steinkjer der ambisjonsnivået var høyt, selv i en alder av nitten år (se videoen øverst i saken)

Målet er å bli best av alle, sa Bardal den gangen. Det klarte han altså lørdag.

Hylles av legenden

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola er mektig imponert over hva Anders Bardal har prestert i hoppbakken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Siden 1966 har uttrykket "å hoppe etter Wirkola" blitt brukt om det som har vært uoppnåelig. Nå har Bardal gjort uttrykket til skamme og hylles samtidig av hopplegenden Bjørn Wirkola.

– Hopprennet så jeg på hytta i helga. Jeg var utrolig spent, og vi hoppet nesten ut av stolene da Bardal vant, sier Wirkola.

Han er ikke overrasket over Steinkjerguttens suksess i hoppbakken.

– Anders har jobbet veldig bra. Han hopper utrolig godt og stødig, så jeg hadde stor tro på at han skulle klare å vinne gull. En av fordelene til Anders er at han aldri hopper dårlig.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Bardal

Her er en ung Anders Bardal i en av sine første internasjonale hoppkonkurranser. Den gang ble han nummer fire. Lørdag ble han best i verden.

Foto: Eurosport

– De andre har vært for dårlige

Til sammen har Norge tatt tre VM-gull i hopp i normalbakke. Det første kom i Zakopane i 1962 da Toralf Engan vant. Fire år senere vant Wirkola. Så skulle det ta 47 år før Norge og Bardal klarte det.

– Hvorfor ingen har klart det siden meg er vanskelig å svare på. Marginene er små, men de andre nordmennene har vel ikke vært gode nok, sier Bjørn Wirkola.

Hopplegenden husker godt dagen han selv vant VM-gull.

– Når vi hoppet var det ikke mange skirenn i løpet av sesongen. Forberedelsene var derfor hele tiden mot VM i Oslo. Jeg husker nesten alt fra den dagen jeg vant.

(Saken fortsetter under videoen)

Her blir Anders Bardal verdensmester i Val De Fiemme.

Anders Bardal blir verdensmester

Må takle presset

Wirkola ble verdensmester to ganger i løpet av sin karriere. Han mener det krever mye mentalt for å bli best.

Bjørn Wirkola ble båret på gullstol etter seieren i Holmenkollen i 1966-VM.

Her blir Bjørn Wirkola båret på gullstol etter hoppet som sikret gull i VM i Holmenkollen 1966.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Det handler om å kunne styre nervene og fokusere. Spent må du være, men du må takle presset. Det klarte jeg og det klarte Anders.

Østerrike vært nærmest suverene i hoppbakken de siste årene, men Wirkola tror Norge er på tur tilbake til gammel storhet.

– Jeg tror ikke vi har hatt et bedre hopplag enn det vi har nå. Mange av guttene hopper godt. Jeg tror Anders kan ta enda en medalje under årets VM. Når man først har hoppet godt, gir det god selvtillit.

Og valøren på medaljen har han også et ønske om.

– Det hadde vært moro med et gull til fra Anders.

Stolt verdensmester

Etter lørdagens VM-gull var i boks, var det en lykkelig Bardal som kunne konstatere at han klarte målet han satte seg som en ung hopper tilbake rundt år 2000.

– Så langt er jeg bare fryktelig stolt over det som har skjedd. Det har ikke sunket inn ennå. Jeg er bare veldig, veldig glad, sa den ferske verdensmesteren.

Også lagkameratene var stolte i etterkant.

– Det er magisk. Vi er blitt så gode kamerater på dette laget. Vi er i gledesrus, jublet Anders Jacobsen til NRK lørdag.

Anders Bardal ble verdensmester i Val De Fiemme. Hør Anders Bardal første reaksjoner her.

Bardal: Dette er helt rått

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP
  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB
  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal