Hopp til innhold

Sandbech kjørte til han sovnet: – Jeg klarte ikke å stoppe

ASPEN (NRK): Ståle Sandbechs (21) interesse for snowboard var så altoppslukende at han måtte bæres i seng – totalt utslitt – som barn. I dag kan han ta sitt aller første X Games-gull.

Ståle Sandbech

FRA GUTT TIL MANN: Ståle Sandbech har gått fra å være Norges største snowboardtalent til en av verdens beste brettkjørere. Bærumsguttens vilje til å trene har det aldri vært noe i veien med.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg kunne komme hjem fra bakken, sette meg på benken i gangen og bare sovne der – sittende sånn her, sier Ståle og lener hodet tilbake med øynene lukket og munnen på vidt gap.

Sandbech smiler mens han mimrer tilbake til ungdomsårene hjemme i Bærum. Etter flere år med testing av langrenn, skiskyting og fotball falt Ståle pladask da han fikk sitt første snowboard som åtteåring.

Det ble starten på en stadig mer imponerende karriere. En karriere som kan toppes med X Games-gull i slopestyle søndag ettermiddag.

Måtte bæres i seng

– Mamma måtte ta av meg snowboardskoa og bære meg i seng. Og før det kom gjerne pappa og hentet meg i bakken, og da ville jeg ikke dra hjem. Det var bare «en tur til, en tur til» som stod i hodet på meg. Og hvis bakken stengte, begynte vi å gå opp og ned for å kjøre mest mulig. Jeg fikk aldri nok, beskriver Sandbech.

– Det var bare så gøy. Hele tiden. Alt var gøy.

Talentet var det aldri noen tvil om. Allerede som 13-14-åring yppet han seg mot Norgeseliten. 16 år gammel deltok han i Vancouver-OL – som tidenes yngste mannlige norske OL-deltager. Før fylte 18 år hadde han blitt norgesmester flere ganger.

– Jeg drømte hele tiden om å kunne leve av snowboard. Jeg så på proffene og tenkte sånn «tenk å ha flere jakker, da hadde jeg kunnet bytte jakke fra dag til dag, det hadde vært tøft».

Sandbech har rukket å bli 21 år, men tross sin beskjedne alder har kjekkasen fra Rykkinn opplevd mer enn de fleste bare kan drømme om med et snowboard festet til beina.

Nå har han så mange jakker at han vet ikke hvor han skal gjøre av dem.

Gjennombruddsesongen

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech stilte med hanekam da han mottok sølvmedaljen i Sotsji-OL i 2014.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Brettfantomet er gjennomsponset, og møter NRK ikledd en diger caps med «Burn»-logo i panna. Det syns at han trives med sin stadig mer glamorøse livsstil. Under X Games bor han på et av Aspens aller mest luksuriøse hoteller.

2014 ble Sandbechs virkelige gjennombruddssesong, med blant annet OL-sølv.

– Fjorårssesongen var helt syk. Jeg gikk fra å være «lille Ståle» til å bli mer mann, på en måte. Både i snowboardverden og sånt rent personlig, sier Ståle Sandbech – som i øyeblikket må regnes som Norges fremste konkurransekjører.

– Høydepunktet var OL, men samtidig var det masse annet gøy. To bronsemedaljer i X Games, sølvmedaljen i Sotsji og sammenlagtsseier i verdenscupen... også fikk jeg meg billappen og egen leilighet. Det var mye som skjedde i 2014, sier Ståle og drar på ordet «myyye».

Artikkelen fortsetter under videoen.

Allerede i 2007, som trettenåring vant han to NM-gull i seniorklassen. 16-årige Sandbech ble i 2010 tidenes yngste norske mannlige OL-deltaker gjennom tidene. Den første OL-medaljen kom først i Sotsji, med hårfint sølv i slopestyle-øvelsen. Forrige lørdag gikk han helt til topps i den prestisjetunge Air and Style- konkurransen i Innsbruck. Ståle Sandbech er en av profilene og favorittene i den sprøe amerikanske skibyen. Reporter: Kristine Norvik Skeide, foto/redigerer: Lars Thomas Nordby

SE SPORTSREVYSAK: Ståle Sandbech er bare 21 år, men har allerede en imponerende CV.

Trives med Bieber-referanse

De sterke resultatene har gjort «lille Ståle» til superstjerne i snowboardmiljøet, og et kjent ansikt også i Norge.

Etter OL i Sotsji, der han ifølge flere snowboard-eksperter ble snytt for gullmedaljen i slopestyle av gjerrige dommere, ble han for alvor kjendis også her på berget.

Under det pågående X Games i Aspen er interessen rundt Sandbech enorm, og bærumsgutten må finne seg i å stille opp for sponsorer og media i flere timer hver dag.

Sandbech tar oppstyret med et smil.

– Selvfølgelig merker jeg det er mer interesse. Jeg gjør jo dette intervjuet, for eksempel. Det er flere folk som legger merke til meg og som vil ha en liten bit av meg. Det er veldig moro, å ha den muligheten. Enn så lenge klarer jeg å kose meg med det. Det stjeler ikke energi, sier 21-åringen fra Rykkinn i Bærum.

– Dagbladet omtalte deg som Norges svar på Justin Bieber... hva synes du om det?

– Hehe, det er bare morsomt det. Det er ikke noe jeg tar negativt, i hvert fall. Jeg er ikke så veldig god til å synge da men...

Vil lengre - vil vinne

Sandbech

Allerede som 13-åring i 2007 gjorde Sandbech seg bemerket. Her da han vant rookie-konkurransen under Arctic Challenge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sandbech har omfavnet kjendis-statusen med begge hender. Og fortsatt knallkjøringen også denne sesongen.

21-åringen pangåpnet det nye året med å vinne Air & Style-konkurransen i Innsbruck i januar, og kvalifiserte seg til dagens slopestylefinale i X Games med nest beste poengsum.

Ståles triksbank blir stadig større, og landingene stadig stødigere. Sandbech er en mester i å lande på beina etter akrobatiske krumspring i lufta. Nordmannen gjør sjelden feil i konkurranse – selv om Big Air-finalen fredag kveld riktignok ble en nedtur. Ståle ble nummer fem.

Han er likevel blant de største favorittene til gullet i dag – et gull han innrømmer at han sikler etter.

– Jeg har tre X Games-medaljer fra før, men ingen gull. Det henger høyt, det er det største du kan vinne. X Games er årets største show. Det hadde betydd mye med en seier her, sier Sandbech.

Selv om Sandbech liker tøys og tull, og elsker å leke og eksperimentere på brettet, har han aldri lagt skjul på sitt enorme konkurranseinstinkt.

– Jeg vil gjøre det enda bedre i fremtiden. Jeg vil vinne flere konkurranser og stå på toppen av seierspallen litt oftere. Det har blitt mange pallplasser, men jeg vil være nummer én, sier han bestemt.

Ikke bare lek

Mye tyder på at han vil lykkes. Få, om noen, trener hardere og mer målrettet enn Sandbech. Selv på Olympiatoppen i Oslo lar man seg forbløffe over antallet treningstimer snowboarderen legger ned hvert år.

Der han allerede har et snowboardtalent, har han også et stort treningstalent.

– Hvem har betydd mest for deg for at du har kommet dit du er i dag?

– Det må være en blanding mellom storebroren min Frode og kompisgjengen fra Kirkerud-bakken i Bærum. Det var storebroren min som ga meg mitt første snowboard, og som hele tiden har fulgt meg opp og støttet meg. Og det var gutta i bakken som ga meg gleden ved å kjøre snowboard og som gjorde det å kjøre snowboard morsomt hver eneste dag.

Sandbech er en av åtte kjørere som har kvalifisert seg til dagens slopestylefinale. Sammen med Torstein Horgmo og Emil André Ulsletten skal han forsvare Norges ære mot et kobbel av amerikanere og canadiere.

Sist en nordmann vant slopestyle-gull i X Games, var ved Andreas Ygre Wiig i 2008. Han og Daniel Franck (vant i 1997) er de to eneste gullvinnerne fra Norge.

Ståle Sandbech kan fort bli den tredje.

Siste nytt

  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet 65 minutter ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    NM i fotball 2024: Torvastad - Viking
    Foto: Jan Kåre Ness / NTB
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal