Hopp til innhold

Aamodt: – Noko av det største eg har opplevd

Dei har sett Stian Sivertzen kjempe for livet. Onsdag kunne Finn Aamodt og lagvenninne Helene Olafsen endeleg juble då snøbrettcross-talentet vann i verdscupen.

Sivertzen

– Veldig mange idrettsmenn har jo komme tilbake etter skader, men også Stian har gjort ein heilt vanvittig bra jobb, seier Finn Aamodt, som no håpar at talentet kan ta medalje i OL.

– Dette er noko av det største eg har opplevd, seier Finn Aamodt, som er hovudtrenar for tekniske idrettar på Olympiatoppen.

Onsdag såg Aamodt snøbrettcross-køyraren Stian Sivertzen ta sin første verdscupsiger etter det dramatiske uhellet som gjorde han lam i 2009.

Ingen kunne tukte nordmannen, som vann framfor amerikanske Alex Tuttle og franske Tony Ramoin.

– Ingen lege trudde eg kunne greie dette, men eg gjorde det, jubla Sivertzen i målområdet.

– Vi har alltid hatt trua på han

Men vegen til triumfen har vore lang og hard. Sivertzen fekk rift i hovudpulsåra og brakk kragebeinet då han gjekk på trynet under prøve-OL i Canada for tre år sidan.

I tillegg fekk han brist i nakken, ryggen og bekkenet. Etter mange operasjonar måtte nordmannen lere å gå og køyre på snowboard igjen.

Finn Aamodt var til stades då det gjekk gale for Sivertzen i Cypress Mountain.

– Eg såg han låg i båra, og at legen stod over han då sjukebilen kom. Eg har følgt han sidan den gongen. Han har gjort ein formidabel jobb i mange år. Vi har alltid hatt trua på han, seier Aamodt.

Olafsen: – Som ein storebror for meg

Også lagvenninne og tidlegare VM-vinnar Helene Olafsen har støtta Sivertzen på vegen tilbake til toppen. For Olafsen var onsdagens triumf emosjonell.

– Han er som ein storebror for meg. Vi har reist og opplevd mykje saman. Eg unner han dette så sinnssjukt etter det han har vore gjennom, seier Olafsen på telefon frå USA.

– I 2009 blei han gitt 80 prosent sjanse for å overleve. Å komme seg etter det var ei utfordring nok. Dette er rett og slett eit medisinsk under, legg Olafsen til.

VIDEO: Sjå Stian Sivertzen sikre sin første verdscupsiger etter skadehelvetet

Video Stian Sivertzen vant verdenscuprenn i snowboardcross

Stian Sivertzen vant verdscuprenn i snowboardcross

Fekk epileptiske anfall etter koma

Kort tid etter uhellet i 2009 fortalde Sivertzen om sin dramatiske historie. På bloggen hans kunne ein mellom anna lese dette:

«To uker senere, da jeg kom hjem, fikk jeg to epileptiske anfall og gikk rett i bakken. Ble flydd med helikopter til Ullevål sykehus og måtte operere hovedpulsåra på nytt. Tilstanden min da var veldig kritisk, og etter fem dager i koma våknet jeg og hadde ikke følelser i venstre bein. Neste dag fikk jeg tilbake følelsen, men det å gå var ikke så lett. Kom meg så vidt opp på beina, men sleit veldig med balansen.»

– Best i verda då han skada seg

Helene Olafsen

– Han er som ein storebror for meg, seier Helene Olafsen om Stian Sivertzen.

Foto: Sebastian Derungs / Scanpix/AFP

Både Olafsen og Aamodt beskriv eit unikt brettalent i Sivertzen. I dag er dei lukkelege for at han aldri gav opp, trass utfordringane.

– Eg sa at så lenge han hadde tru på seg sjølv, skulle eg tru på han. Stian var verdas beste då han la opp. Særs få har like god brettkontroll som han. No har han funne tilbake til det han hadde før han skada seg, seier Olafsen.

Lagvenninna stod nemleg forbausa og såg Sivertzen køyre mot gull i X-Games-finalen tidlegare i år, men det heldt ikkje heilt inn.

Så god køyring hadde heller ikkje Aamodt venta av brettvidunderet.

– Han var veldig nær. Men like før slutt knakk han bare saman. Då sa eg at: «no får du stå på og trene litt ekstra knébøy, så blir dette bra,» seier Aamodt.

– Men no tok han altså sin første siger etter skaden i 2009. Er dette ein av dei mest alvorlege skadane nokon har reist seg frå – så raskt – i norsk idrett?

– Aksel Lund Svindal kom jo tilbake. Skaden hans i USA var ganske alvorleg, den også. Det som var dramatisk for Stian var at dei ikkje fann ut noko om riften i hovudpulsåra før han blei overført til eit anna sjukehus, noko som kunne blitt alvorleg.

– Veldig mange idrettsmenn har jo komme tilbake etter skader, men også Stian har gjort ein heilt vanvittig bra jobb, seier Aamodt.

Aamodt: – Unner han OL-medalje meir enn alle andre

No har både Olafsen og Aamodt tru på at 22-åringen kan bli stor i brettsirkuset.

– Han har vakse mykje gjennom dette. Det er heilt klart at han kjem til å bli verande i toppen, seier Olafsen.

Om to år er det OL i Russland. Der kan Sivertzen bli farleg for konkurrentane.

– På sitt beste er det ingen som slår han. Det er ingen andre eg unner ein OL-medalje enn Stian i Sotsji, avsluttar Aamodt.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal