Hopp til innhold

Rønning har mareritt om OL-fiaskoen

Eldar Rønning sliter fortsatt med nattesøvnen etter fiaskoen i Sotsji. Nå vurderer han å satse mot et nytt OL for å få sin revansje.

Rønning

Her ligger Eldar Rønning i målområdet etter den skuffende 15-kilometeren under OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Jespersen

Her går stafett-lagkamerat Chris André Jespersen med ett av skiparene som sviktet totalt for Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har mange negative drømmer og sover ikke så godt. Jeg drømmer om løpene i OL. Det går faktisk enda dårligere i drømmene enn det gjorde i virkeligheten, sier Eldar Rønning.

31-åringen reiste til OL i Sotsji for å kjempe om gull på 15 km klassisk, stafett og lagsprint. Det endte med en 12.-plass på 15-kilometeren og 4.-plass i stafetten.

Dermed ble det ingen plass på lagsprintlaget for Rønning.

Det var på en måte historien fra Vancouver-OL i 2010 som gjentok seg, bare i en forverret utgave.I Vancouver fikk ikke Rønning gå mer etter å ha innledet med en 36.-plass på 30 km fellesstart med skibytte.

Verre enn Vancouver

– Dette var en mye dårligere følelse enn i Vancouver. Der var jeg for dårlig. Jeg var ingen gullkandidat. Denne gangen følte jeg at jeg kunne kjempe om gull, og så ble jeg felt av skiene, påpeker Rønning.

Som de fleste fikk med seg, hadde de norske smørerne et par dårlige dager midtveis i OL. Det falt uheldigvis sammen med den perioden der Eldar Rønning skulle gå både 15 km og stafett.

– På 15-kilometeren skal jeg ikke påstå at det bare var skiene. Det kan hende noen hadde slått meg selv om jeg hadde hatt bedre ski. På stafetten var det rett og slett helt håpløst, konstaterer Rønning, som har sin svigerfar Kaj Selbæk som smører på landslaget.

– Kaj var helt satt ut. Smørerne blir minst like skuffet som oss løperne. Vi vinner og taper sammen. I VM i Holmenkollen tok vi jo medaljer på at vi hadde bedre ski enn konkurrentene. Men selvfølgelig er det fortærende at de ikke fant ut av føreforholdene akkurat da det var OL, erkjenner Rønning.

Tom, skuffet og oppgitt

– Føler du at du sportslig sett var optimalt forberedt?

– Jeg kom til Sotsji med en kjempegod følelse og trodde jeg skulle kjempe om gull. Det fungerte veldig bra på precampen, og hardøktene i Sotsji gikk også veldig bra.

– Hvordan føles det da å mislykkes?

– Du blir helt tom. Skuffet, lei deg og oppgitt. Det var OL som var målet de to siste årene. Du bruker så mye tid på å forberede seg, og så står du igjen med ingenting, oppsummerer Eldar Rønning.

For hans del har det også gjort ham hevngjerrig og revansjesugen. I fjor sommer sa Rønning til NRK.no at han etter all sannsynlighet legger opp etter VM i Falun neste år.

Nå er ikke det lenger like sikkert.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Eldar Rønning gikk første etappe av stafetten i OL. Harald Thingnes intervjuet Rønning etter stafettetappen.

SE VIDEO: Eldar Rønning klarte knapt å forstå at det var mulig å ha så dårlige ski under stafetten.

Fristes av nytt OL

– Jeg må innrømme at etter at Sotsji gikk «til helsike», har jeg begynt å tenke på OL i Pyeongchang om fire år. Det er ikke bestemt, men revansjetanken kom veldig fort, sier Rønning til NRK.no.

Tanken er luftet, men ikke vedtatt, i familieråd ennå. Kona Laila har ikke gitt sin velsignelse.

– Vi har så vidt snakket om det. Det ble ikke sånn kjempestemning, erkjenner tobarnsfaren med fire VM-gull i stafett.

Blir det satsing om OL i 2018, blir det derfor på andre premisser enn dagens.

– Da blir det nok å satse utenfor landslaget etter VM neste år. Da må jeg gi fra meg landslagsplassen til noen unge, og så sy sammen et eget opplegg som gjør at jeg kan være mye mer hjemme. Det er mulig fordi de neste mesterskapene, inkludert OL i Pyeongchang, er i lavlandet. Da er man ikke avhengig av å være så mye i høyden i forkant, påpeker Rønning.

Håper på ny Kollen-seier

Men først må Rønning bli kvitt marerittene om Sotsji. At han kom hjem til to smårollinger som er like glad i pappa uansett, hjelper ganske mye. Og så er det en sjanse til å rette opp sesonginntrykket.

– Det er klart at en seier i femmila i Holmenkollen kan redde sesongen, sier Rønning, som vant Kollen-femmila for to år siden – hans kanskje aller største seier til nå i karrieren.

Etter planen skal han varme opp med å være hjelpeløper for kompisen Johan Kjølstad i Vasaloppet i helga.

Deltakelsen der henger imidlertid i en tynn tråd etter at Rønning ble rammet av oppkastsjuke tidligere denne uka.

– Det har ikke gått helt min vei i det siste, konstaterer en selvironisk og revansjelysten Eldar Rønning.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal