Hopp til innhold

Idrettspresidenten kritisk til kun Oslo-avstemming om OL

Idrettspresident Børre Rognlien mener OL-avstemmingen burde ha inkludert flere enn Oslos innbyggere.

Oslo-VM

Her heies langrennsløperne fram av folkehavet under VM i Oslo i 2011. Nå får folket være med å bestemme om det skal bli en ny fest med OL i Oslo i 2022.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Tirsdag sluttet Byrådet i Oslo seg til Frps ønske om å holde folkeavstemming om en søknad til OL i Oslo i 2022.

  • Ønsker du å ha OL i Oslo? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Dermed får Oslos innbyggere stemme for eller imot et OL samtidig som stortingsvalget avholdes til høsten.

– Vil reise mange spørsmål

Børre Rognlien, president i Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, påpeker at et OL skal finansieres med nasjonale midler.

– Selv om Oslo er bedt om å være søkerbyen fra norsk idrett, er et OL et nasjonalt anliggende. Selv om flere kommuner og fylker allerede har sagt ja til å være med, vil staten uansett være den største finansielle bidragsyter, sier Rognlien i en pressemelding.

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien er skeptisk til at kun osloinnbyggerne skal avgi stemme om et OL i 2022.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forberedelsene og tilretteleggingen av et OL vil strekke seg langt utenfor Oslos grenser, ifølge Rognlien.

– En folkeavstemning bare i Oslo vil derfor reise mange spørsmål som ikke vil bli besvart, sier idrettspresidenten.

Carl I. Hagen er gruppeleder for Oslo Frp og har vært én av pådriverne for en folkeavstemming om OL i Oslo.

Han mener det er helt naturlig at det er osloinnbyggerne som tar stilling til OL-søknaden.

– Det er Oslo kommune som skal søke, og derfor er det Oslos innbyggere som skal stemme, sier Hagen til NRK.no.

– Forstår du at noen mener at det er et nasjonalt anliggende?

– Nei, det gjør jeg virkelig ikke. Hvis Stortinget og regjeringen mener det er et nasjonalt spørsmål, får det være opp til dem, sier Hagen.

Toril Berge, gruppeleder for Oslo Venstre, påpeker at folkeavstemmingen kan være verdifull for den videre utviklingen av søknaden.

– Det å spørre folk til råds, kan være med å styrke prosjektet. Folkeavstemmingen er rådgivende, og resultatet vil jo ikke være endelig, sier Berge.

– Helt feil med nasjonal avstemming

Stortingsrepresentantene Øyvind Håbrekke (KrF) og Linda Helleland (H) i Familie- og kulturkomiteen mener det ville vært helt feil med en nasjonal avstemming.

– Nasjonale folkeavstemminger skal dreie seg om helt fundamentale forhold, men jeg synes det er greit at kommunen ønsker å forhøre seg med innbyggerne, sier Håbrekke.

– Oslo som arrangør vil ha andre utfordringer enn resten av landet. Nå får de sjansen til å få innspill som blir tatt med videre i vurderingen, sier Helleland.

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil gjøre alt han kan for å overbevise osloinnbyggerne om å stemme nei til OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Begge påpeker at representantene på Stortinget er folkevalgt, og at en nasjonal avstemming i så måte vil bryte med det norske demokratiet.

– Mobiliserer alt for et nei

Bjørnar Moxnes, partileder og gruppeleder for Oslo Rødt, ønsker folkeavstemmingen hjertelig velkommen.

– Det er ikke ofte Oslos innbyggere får være med å bestemme. Nå skal vi mobilisere alt vi kan for å få et nei, sier Moxnes til NRK.no.

– Hvorfor det?

– Først og fremst fordi et OL vil gå utover andre tjenester i Oslo. Vi får en enorm befolkningsvekst de neste årene, og vi trenger nye skoler, barnehager og sykehjemsplasser. Da mener vi det blir feil å bruker enorme summer på en to ukers fest, sier Moxnes.

Vil koste rundt 30 milliarder

Da Tromsø jobbet med OL-søknaden frem mot 2018, ble kostnadene beregnet til 25 milliarder kroner.

– Hvis vi skal bruke slike summer på idretten, må vi bruke det smart i breddeidretten, mener Moxnes.

En undersøkelse gjort av NRK i april, viser at folket er splittet om en OL-søknad. 50 prosent av Oslos befolkning ønsker å arrangere et OL i hovedstaden.

Da saken var oppe i Oslo bystyre i juni 2012, vedtok 52 mot 7 stemmer å gå videre med OL-søknaden.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal