Hopp til innhold

Swix om landslagets smørebekymring: – De har misforstått

Avviser at fluor-forbud i skismurning vil innføres i 2016.

Vidar Løfshus

FORVIRRING: Det ser ikke ut som om Vidar Løfshus og resten av det norske teamet trenger å bekymre seg for et eventuelt forbud mot fluor i skismurning med det første.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det var på en pressekonferanse onsdag at landslagssjef Vidar Løfshus informerte om EU-direktivet som skal gjøre fluor i skismurning forbudt.

Allerede i mai omtalte NRK farene smørere utsetter seg selv for ved å jobbe med de farlige stoffene.

Stoffet er likevel et av smørernes viktigste våpen i jakten på best mulig gli, og informasjonen om at det nå skal forbys har skapt bekymring i skimiljøet.

– Det er et EU-forbud mot organiske fluorstoff. Altså, produksjon og bruk av fluorstoffer blir etter det vi har forstått forbudt, fortalte landslagssjefen onsdag.

Swix reagerer

Men informasjonen som kom frem på pressekonferansen, og ble videreformidlet av flere medier, blant annet NRK, får administrerende direktør i Swix, Ulf Bjerknes, til å reagere.

– Informasjonen som kom ut i går er helt feil. Det EU ønsker er snillere Fluor-produkter. Dette er noe vi allerede har jobbet med og forberedt oss på i lang tid. Så innenfor skiverden er ikke dette noe krise. Det er veldig udramatisk, sier han til NRK.

Under pressekonferansen onsdag informerte Løfshus de fremmøtte om at forbudet ville tre i kraft fra 1. januar 2016. Det er helt feil, ifølge Swix-sjefen.

Ulf Bjerknes

REAGERER: Administrerende direktør i Swix Ulf Bjerknes (t.h.).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– EU vurderer et nytt regelverk som de skal jobbe med i 2016, og hvor de, etter det vi har hørt, håper å komme frem til en beslutning i slutten av neste år. Den beslutningen vil tre i kraft rundt sesongen 2019/20, så vi snakker om en overgangsperiode på rundt tre år etter at vedtaket eventuelt blir gjort, forteller han.

Landslagssjefen beklaget

Bjerknes har selv vært i kontakt med landslagssjefen, som har beklaget feilinformasjonen som har kommet ut.

– Jeg har snakket med Løfshus, som beklager at dette har kommet frem på denne måten og innrømmer at de har misforstått. Dette er ganske nytt for veldig mange, og vi skal ha en prat med Skiforbundet, som vi har et godt samarbeid med, sier han.

– Ingen grunn til bekymring

De kommende regelendringene har uansett skapt bekymring for forskjellsbehandling i langrennssporten. Nasjoner utenfor EU, som Russland og Canada, har løpere i verdenstoppen - noe som kan by på utfordringer.

Bjerknes er imidlertid trygg på at det ikke er grunn til bekymring.

– Vi har jobbet med regelendringen veldig lenge og vi vil være godt forberedt med ny raske gliprodukter når vi får nytt regelverk. Vi har allerede over flere år merket de «nye» fluor-produktene med Future Cera. Både vi og FIS vil ha god tid til å tilpasse oss, så jeg tviler på om det vil være mulig å jukse når den tid kommer, sier han.

Hukommelsestap, skjelvende våkenetter og oppkast er bare noe av det skismørere har opplevd etter å ha brukt fluorpulver. Nå forteller de for første gang hvordan det er å jobbe med pulveret som revolusjonerte skisporten. Og NRK ble med da skiskytternes nye smøresjef dro til legen for å sjekke om helsa er i orden. Reporter: Anders Rove Bentsen.

FARLIG STOFF: I mai fortalte NRK om risikoen ved å jobbe som skismører.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal