Hopp til innhold

NISO-utspill får Inge Andersen til å rase

NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang for å finne ut om Norsk Tipping-modellen er den rette måten å finansiere norsk idrett på. Dét får generalsekretær i NIF, Inge Andersen, til å se rødt.

Walltin og Andersen

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, (t.h.) forstår ikke hvorfor NISO-sjef Joachim Walltin ønsker en gjennomgang av Norsk Tipping-modellen.

Foto: NTB scanpix

Larsåsen

Stavhopper Cathrine Larsåsen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dette har vært utredet. Hvis Joachim Walltin hadde fulgt godt med på de prosessene som har foregått i norsk idrett siden 2002-2003, så hadde han sett at en samlet norsk idrett står bak dette, sier Inge Andersen.

– Og det er i tillegg tydelig beskrevet i stortingsmeldingen om idrett, som ble behandlet i Stortinget denne våren. Det ville vært helt meningsløst å starte en ny prosess nå.

– Uheldig situasjon

Den siste tiden har debatten rast rundt de norske idrettsprofilene Cathrine Larsåsen, John Arne Riise og Mats Zuccarello Aasen som alle har inngått sponsoravtaler med utenlandske spillselskaper. Dette har ikke falt i god jord hos forbundene:

Riise, som har flest A-landskamper av alle, blir ikke gjort ære på av Norges Fotballforbund. Larsåsen kan bli fratatt muligheten til å delta i internasjonale mesterskap. Og Zuccarello Aasen har fått beskjed om at han ikke er velkommen på ishockeylandslaget så lenge han har en avtale med Unibet.

I dag tar NISO-sjef Walltin til orde i dagens Dagbladet for en utredning om Norsk Tippings rolle og betydning for norsk idrett. Han sier til avisen at modellen der Norsk Tipping er den eneste sponsoren til idretten ikke nødvendigvis er den rette, og nå ønsker han en grundig gjennomgang.

Zucca

Ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Nå er det en situasjon hvor utøvere, forbund og andre organisasjoner blir utfordret og da ser vi behovet for å ta en sånn utredning for å få mer informasjon på bordet. Da er det lettere å få forståelse for hvilken løsning man lander på – hva som er best for norsk idrett, sier Walltin til NRK.no.

NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) er en landsomfattende fagorganisasjon for idrettsutøvere. Walltin ble koblet inn i denne saken på grunn av konflikten mellom Larsåsen og Norges Friidrettsforbund.

Walltin påpeker at de tre utøverne faktisk ikke gjør noe ulovlig.

– Se på Zuccarello. Han spiller i et annet land og der er det lov å inngå en slik avtale. Dette er et valg han tar, men moralen blir diskutert her til lands. Nå blir forbund og utøvere satt opp mot hverandre og det er en veldig kjedelig og uheldig situasjon, sier Walltin.

– Når ikke frem til alle

Hvis Norsk Tipping fortsatt skal være synonymt med idrett mener Walltin at det bør forklares bedre til utøverne.

– Det er viktig at også folk flest forstår det. Jeg tror noen synes at skillet begynner å viskes ut. Man kan vise til moralen, men jeg tror ikke det når frem til alle, sier han.

Inge Andersen kan ikke skjønne at noen utøverne ikke forstår rollen Norsk Tipping har i idretten.

– Det må være lov å ha spåpass forventninger til utøvere som har passert 20 år – at de har forstått hvordan idretten finansieres på, sier Andersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Riise

Fulham-backen John Arne Riise inngikk et samarbeid med Betsson etter at han la landslagskarrieren på hylla. Da ble det bråk.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ser mot Danmark

Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet, ser heller ikke et behov for en utredning. Hun gir denne forklaringen på at modellen med Norsk Tipping er den beste løsningen:

– Den er under offentlig kontroll. Norsk Tipping har et omfattende trygghetsregime for sine spillere og ser vi at det er problemer med enkelte spill der, kan vi stoppe det umiddelbart. Det vil ikke være mulig med kommersielle aktører som har helt andre formål enn å betale for norske idrettsanlegg.

Frem til 2015 kommer over to milliarder kroner av overskuddet til Norsk Tipping til å gå til idretten.

I Danmark har man åpnet for at kommersielle selskaper kan støtte utøvere fordi de sliter med å skaffe nok sponsorpenger. Det er i tillegg konkurranse på noen spill, mens andre spill har monopol.

– Er det en løsning dere ser for dere, Walltin?

– Jeg vet ikke om jeg vil si at den er bedre. Men det er et alternativ som kunne ha vært med i gjennomgangen, svarer NISO-sjefen.

– Ikke aktuelt

Men denne modellen er langt fra aktuelt, mener Gerhardsen.

– Når de har åpnet for flere har det gitt mer aggressiv markedsføring. Dét er vi veldig redde for fordi vi vet at det vil føre til flere med spilleproblemer. Så vi føler ikke det er noe inspirasjon å hente fra danskene, sier statssekretæren.

– Det synes heller ikke idretten fordi de ser at det blir enda mindre penger til idrett med den modellen.

Det mener NISO-leder Joachim Walltin etter at flere utøvere har inngått avtaler med utenlandske spillselskaper. Men han får ingen støtte hos politikere og idrettsledelsen.

- Norsk Tipping trenger ikke være den eneste rette for idretten

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal