Hopp til innhold

Maktdemonstrasjon av Froome i monsterfjellet: – Min største seier

Chris Froome viste rå styrke da han dro fra konkurrentene i de brutale oppoverbakkene på den 15. etappen av Tour de France.

Froome

Chris Froome slo til med fantastisk avslutning på den 15. etappen av Tour de France. Han beskriver dette som den største seieren i karrieren.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Cycling Tour de France

Nairo Quintana holdt lenge følge med Chris Froome, men måtte til slutt gi slipp på hjulet til mannen med den gule trøyen.

Foto: Christophe Ena / Ap

– Han knuser Contador! Det er knockout, utbrøt Dag Otto Lauritzen under sendingen til TV 2.

– Det er det råeste jeg har sett, han er i en divisjon for seg selv, fortsatte han.

En råsterk Froome slo til i fjellet Mont Ventoux drøye sju kilometer fra mål. Alberto Contador ble rett og slett parkert av mannen med den gule trøyen.

Han hentet så inn klatresensasjonen Nairo Quintana, som lenge nektet å slippe taket. Quintana la seg på bakhjulet til briten og det ble en duell mellom de to rytterne de siste kilometerne av etappen.

Det var imidlertid Froome som hadde mest krutt i beina og sikret dermed sin andre etappeseier i årets Tour de France.

Quintana trillet i mål et drøyt halvminutt bak briten.

  • Se oppdaterte resultatlister og sammenlagtstillinger nederst på denne siden!

Tråkket til

Chris Froome har nå et jerngrep om den gule trøyen, og det skal mye til for at han ikke står igjen som sammenlagtvinner i Paris 21. juli.

– Dette er min største seier i karrieren. Fjellet har en veldig spesiell historie. Det å øke avstanden i sammendraget var målet mitt i dag, sier Froome.

Belkin-kaptein Bauke Mollema forsvarte sin andreplass i sammendraget ved å bli åttendemann over målstreken søndag.

Han har nå fire minutter og 14 sekunder opp til briten i sammendraget.

– Hva synes du om det Froome gjorde i dag?

– Jeg så ham ikke så mye. Jeg vet ikke, sier han til TV 2.

– Virker han uslåelig slik han sykler nå?

– Ja, jeg synes det. Han har et virkelig stort forsprang, men jeg er fornøyd med prestasjonen min i dag. Det får være nok, sier Mollema.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CYCLING-FRA-TDF2013 169056402

Alberto Contador ble parkert av Chris Froome opp Mont Ventoux. Han ble til slutt nummer seks.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Råkjør

Lars Petter Nordhaug hang lenge godt med blant favorittene opp fjellet, men måtte etter hvert slippe. Han kom i mål 46. plass – over 13 minutter bak Froome.

– Det var ikke bare bakken som var tung i dag. Fra start til mål var det råkjør. Jeg tror ikke jeg har hatt så vondt i beina siden sist søndag, sier Nordhaug til TV 2.

Alexander Kristoff fikk det – ikke overraskende – tøft og trillet i mål 32 minutter og 36 sekunder etter vinneren.

Rask etappe

Rytterne angrep fra første tråkk på den 15. etappen av Touren. Mange ville i brudd, men hovedfeltet hadde kontroll på angriperne.

Etter rundt 20 kilometer fikk ti mann – deriblant spurtkanonen Peter Sagan – en solid luke. Bruddet hadde på det meste over seks minutter ned til hovedfeltet, men ble altså hentet inn like før Mont Ventoux.

Selv om rytterne visste at monsterfjellet ventet på slutten av etappen, tråkket de virkelig til de første timene.

Gjennomsnittsfarten var på utrolige 50.5 kilometer i timen den andre timen. Det er den raskeste gjennomsnittsfarten til nå i rittet.

Mandag tar rytterne en velfortjent hviledag.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal