Hopp til innhold

Politisk støtte for utøvernes femmilskrav

Den internasjonale langrennskomiteen støtter utøverkravet om å gjeninnføre individuell start på femmila. Likevel er det langt fra sikkert at det blir en endring.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang og hans komite i FIS støtter utøvernes ønske om å gjeninnføre intervallstart på femmila.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag fortalte NRK.no at hele 87,1 prosent av de internasjonale topplangrennsløperne vil ha individuell start på den årlige tre- (kvinner) og femmila (menn) i Holmenkollen. 69,4 ønsker også individuell start på samme distansen under VM i Falun i 2015.

LES OGSÅ: Krever individuell start i Kollen-femmila

Fredag ble saken behandlet i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) under kalenderkonferansen i Dubrovnik. Der stilte et klart flertall seg bak utøvernes krav.

– Jeg ba alle i komiteen komme med sin mening. Og veldig overraskende var det et klart flertall som støttet utøvernes krav, sier komiteleder Vegard Ulvang.

Til FIS-styret

Han understreker at det ikke var noen offisiell avstemning, og sånn sett heller ikke et offisielt vedtak. Til det var saken for dårlig forberedt.

– Alle uttalte seg på vegne av seg selv. Det kan være de hadde svart annerledes hvis de hadde uttalt seg på vegne av sine nasjoner, poengterer Ulvang.

Slik forklarer Ulvang hva som nå skjer:

– Vi har informert FIS Council om at langrennskomiteen støtter å endre startform på tre- og femmila under VM i Falun. De skal ha sitt møte mandag, og der kan de i prinsippet vedta en slik endring. Men om de vil gjøre det, er jeg veldig usikker på.

– Når det gjelder Holmenkollen, er det umulig å endre for førstkommende sesong. Men det vil bli en mer formell behandling av saken på høstmøtet i Zürich.

Fascinert av utøverkravet

Ulvang ønsker ikke å si hva han selv mener om saken, men innrømmer at han er fascinert av utøvernes engasjement.

– Det er veldig interessant at dagens utøvere så sterkt ønsker intervallstarten tilbake. Det er tydelig at tanken om den enkeltes kamp med seg selv igjennom skogen fortsatt står veldig sterkt. Så spørs det jo om publikum tenker på den samme måten, eller om utøverne ønsker å synge en sang som ingen er interessert i å høre på, sier Ulvang.

Norsk motstand

Skal det bli en endring i Holmenkollen fra 2015, forutsetter det at arrangørene også ønsker det. Det vil si Norges Skiforbund. Og det er det slett ikke sikkert at det norske forbundet ønsker.

– Nå har det vært fellesstart i Kollen fire ganger, og det foreligger ikke noe ønske fra arrangørene om å endre det. Erfaringene er veldig positive, forklarer Ulvang.

Det bekrefter også skipresident Erik Røste.

– Vi skal selvfølgelig ta en grundig behandling av dette fram mot møtet i Zürich til høsten. Men slik det er nå, ser vi flere argumenter for å beholde fellesstarten enn for å endre tilbake til individuell start, sier Røste til NRK.

Økonomiske årsaker

Han peker på to grunner.

– For det første har vi et konsept nå som er veldig bra. Fellesstart er ikke kjedelig lenger, slik det var i starten. Det så vi på begge femmilene sist vinter, det var masse dramatikk underveis. For det andre fyller vi nå stadion i Holmenkollen. Det gjorde vi ikke før. Da var det mye folk ute på Frognerseteren, men få på stadion. Sånn sett er det også et økonomisk spørsmål, sier Røste.

Paradoksalt nok kan det altså være den tradisjonelt konservative skinasjonen Norge som står i veien for utøvernes ønske om å gå tilbake til røttene.

Sist det ble arrangert en internasjonal femmil med intervallstart, var for øvrig i Holmenkollen i 2008. Svenske Anders Södergren vant.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal