Hopp til innhold

Lager «foreldreguide» for å styre overivrige foreldre

Idrettsforeldre som kjefter på dommeren, sprer dårlige holdninger og bidrar til utstyrsjag, er et voksende problem i idretten.

Barn

VIDEO: Olympiatoppen mener det er viktig for foreldre å fokusere mer på mestring og utvikling, enn bare resultater når de snakker med barna. Bildet er fra NRKs nye serie, «Vinn eller forsvinn», der man følger idrettsfamilier.

– Engasjerte foreldre er veldig bra. Men når det dreier mot å overfokusere på utstyr og resultater, eller at de kjefter på dommeren og sprer negative holdninger i et miljø, så kan motivasjonen synke for barna, sier utviklingssjef Hanne Staff i Olympiatoppen.

Torsdag kveld er det premiere på NRK-serien «Vinn eller forsvinn». Der følges flere idrettsfamilier. Enkelte ganger er foreldrene bremseklosser på overivrige barn, mens andre ganger er det foreldrene som er i overkant ivrige på barnas vegne.

Og akkurat det siste har også Olympiatoppen sett – og de har sett at det kan ødelegge for barnas utvikling.

Se første episode av «Vinn eller forsvinn» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Norsk dokumentarserie. Et ærlig innblikk i den norske idrettshverdagen i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, når alvoret setter inn. Fia hater barmarkstrening, mens Sivert elsker å trene så det gjør vondt. Camilla gir alt for å komme med på elitelaget. (1:5)

VIDEO: Se første episode av den nye NRK-serien «Vinn eller forsvinn».

Halvparten forsvinner

Nå gir de ut sin «foreldreguide» der målet er å drive voksenopplæring i hvordan man best oppfører seg overfor sine idrettsbarn.

Statistikken er nemlig dyster:

Halvparten av dem som driver med idrett når de er 13 har sluttet når de blir 16. Mange av dem som slutter er potensielle topputøvere, og Staff tror tallet kunne vært lavere om foreldrene gjorde ting annerledes.

– Det er viktig å fokusere mer på mestring og utvikling. Barn utvikler seg i ulik hastighet, så i stedet for bare å snakke om resultatene kan man spørre om det har vært gøy på trening eller om de har lært noe nytt. Vi tror det bør være et litt annet fokus i samtalene rundt utviklingen av barna, sier Staff.

– Pinlig å ikke ha råd

En som ser mange av konsekvensene av dagens barne- og ungdomsidrett, er Martin Andreassen i Norges idrettsforbund. Ukentlig – og oftere enn før – får han telefoner fra fortvilte foreldre som reagerer på at det har blitt for dyrt å drive idrett.

Utviklingen mot en dyrere idrett er det på mange måter foreldrene selv som står bak, tror han.

– Det kan være litt pinlig å ikke ha råd til det samme som mange andre. De opplever et kollektivt press, og det skapes en kultur der man må ha det beste og nyeste utstyret for å hevde seg i idretten, sier han.

Andreassen trekker frem eksempler fra idrettslag der utgiftene knyttet til å drive med alpint er 60.000 kroner – og det er før utstyret er kjøpt inn.

– Jeg har sjelden sett så mange par ski som på kretsstevner for 14-15 åringer. Selv når jeg deltar på internasjonale konkurranser er det ikke mange ski. Sykkelsporten er bra, for de har satt vektbegrensninger på 10 kilo slik at man ikke bør kjøpe de aller dyreste og letteste syklene, sier han.

Misliker marginjakten

Hanne Staff i Olympiatoppen mener at foreldre som bruker lommeboka for å sikre de siste sekundene i en konkurranse ikke bidrar til å gjøre barna bedre.

– Folk har bedre økonomi, og fokuset blir mer på marginene når de er veldig unge. Det handler om smurning, utstyr og sånne ting. Vi må passe på at dette er en levende debatt, sier hun.

Siste nytt

  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Norges håndballkvinner møter Danmark og Sverige i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og Sverige da trekningen for OL-turneringen i håndball for kvinner ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe A med Tyskland, Slovenia, Sverige, Danmark og Sør-Korea.

    Norges herrer møter Danmark, Frankrike, Ungarn, Egypt og Argentina i deres OL-gruppe.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    Norge var i samme seedingspulje som Kroatia, og kroatene var dermed de eneste Norge ikke kunne trekke. Frankrike fikk som tittelforsvarer velge gruppe etter at fem lag var trukket i hver. (NTB)

    gaGQ0Njsuwg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal