Hopp til innhold

OL-håpene trener seg selv

FLAGSTAFF (NRK): Langdistanseløperne Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) og Sindre Buraas (26) har tatt treneransvaret selv denne viktige OL-sesongen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas

PÅ EGENHÅND: Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas.

Foto: Hanne Skjellum Mueller

I januar mistet Norges to beste langdistanseløpere treneren sin, da Sportsklubben Vidar avsluttet samarbeidet med Frank Evertsen.

Det midt i forberedelsene til en viktig OL-sesong. Men i stedet for å finne en erstatter, har Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas tatt hele treneransvaret selv.

– Vi trener oss selv nå. Jeg føler jeg har funnet ut hva som funker for min del og hva kroppen min tåler. Da er det ikke så mye hokus pokus egentlig, sier Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal i Flagstaff, USA.

Foto: Hanne Skjellum Mueller

– Det har gått bra til nå, og jeg har mange av de samme prinsippene som jeg har hatt de siste 10 årene. Forandringen er at jeg er blitt eldre og sterkere, forklarer Buraas.

Mer selvsikker

De er begge på fire ukers høydesamling i Flagstaff, for å legge grunnlaget før EM i Amsterdam i juli og OL i Rio måneden etter. Det er sistnevnte som er begges hovedmål. Grøvdal på 10.000-meter, og Buraas på 5000-meter.

På rundt 2000 meter over havet er de i ferd med å starte en rolig økt på 10 kilometer - i Buffalo Park. Et område som yngler av mosjonister - og nå også norske toppidrettsstjerner.

– Jeg har alltid vært veldig selvstendig i treningsarbeidet, og er det fortsatt. Jeg er dessuten mer selvsikker på meg selv enn det jeg var før. Det er bare å holde seg til det vi vet funker og ikke finne på noe sprøtt, forteller Grøvdal og ler.

– Trenger du ingen som pusher deg litt ekstra?

– Akkurat den biten tror jeg at jeg klarer veldig godt selv. Men jeg har gode folk i klubben i Tjalve og i forbundet og Olympiatoppen, så jeg føler jeg har fagpersonell jeg kan rådføre meg bra med, svarer Grøvdal.

I rute

Grøvdal har kjent Buraas i en årrekke og de har lagt ned mange treningstimer sammen. For 26-åringen har det å trene med gutta bestandig vært oppskriften.

– Jeg har ikke hatt så mange jenter jeg har kunnet matche meg med i Norge, så det er blitt naturlig at jeg har trent med gutter. Sindre og jeg følger det samme opplegget, og er gode makkere.

Også Buraas føler han har utbytte av sin kvinnelige treningspartner.

– Selv om jeg er sterkere fordi jeg er gutt, er det er alltid ting utenom man kan hjelpe hverandre med. Og det er fint å ha selskap på rolige økter også, sier han.

– Trenger jeg mer motstand er det bare å sette tredemølla på 20 km/t, så gjør det jobben.

Etter en times løpetur i Flagstaffs skoger, kommer de samlet tilbake. Turen kjentes bra ut.

– OL-formen er i rute, slår Grøvdal fast.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal