Hopp til innhold

Økt OL-motstand etter Heibergs uttalelser

En fersk meningsmåling viser at mer enn 30 prosent mener IOC-medlem Gerhard Heibergs uttalelser til media under Sotsji-OL har påvirket deres holdning til et eventuelt Oslo-OL i 2022 i negativ retning. Samtidig er den generelle oppslutningen om et OL i hovedstaden på vei ned.

Gerhard Heiberg

Mange mener forskjellige utsagn fra IOC-medlem Gerhard Heiberg har gjort dem mer skeptiske til Oslo-OL.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Det viser en fersk spørreundersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra NRK.

Et representativt utvalg nordmenn fra alle deler av landet fikk følgende spørsmål:

«Gerhard Heiberg har vært mye i mediene under de vinterolympiske lekene i Sotsji. Har sakene Heiberg har vært involvert i påvirket ditt syn på en eventuell norsk OL-søknad i 2022, og i så fall hvordan?»

31 prosent av de spurte svarte at de har blitt mer negative til Oslo-OL. Kun seks prosent svarte at de hadde blitt mer positive.

54 prosent av de spurte svarte at Heibergs uttalelser ikke hadde påvirket deres syn på saken, og ni prosent svarte at de ikke kjente til saken.

Bjørgen og Johaug med sørgebånd

FIKK REPRIMANDE FOR SØRGEBÅND: Therese Johaug og Marit Bjørgen gikk med sørgebånd under OLs åpningsdistanse. Det falt ikke i smak hos IOC-toppene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gerhard Heiberg ønsker ikke å kommentere resultatet av NRKs ferske meningsmåling mandag.

Kalte nordmenn «arrogante»

Gerhard Heiberg havnet i fokus under Sotsji-OL etter at IOC ga det norske kvinnelandslaget i langrenn en reprimande for å ha brukt sørgebånd under kvinnenes 15-kilometer på OLs første øvelsesdag.

I tillegg fikk Martin Johnsrud Sundby en advarsel av det internasjonale skiforbundet etter et omdiskutert sporskifte like før målgang i herrenes 30 kilometer med skibytte dagen etter.

Heiberg fikk følgende spørsmål av NRKs journalist etter åpningshelgen i OL:

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant?

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget, svarte Heiberg.

– Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sa Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet, svarte han videre.

Uttalelsene ble sitert av en rekke norske medier, og fikk massiv omtale over det ganske land. I ettertid har Heiberg ment at uttalelsene ble tatt ut av sammenheng. Han står likevel fast ved utsagnet om at nordmenn kan oppfattes som arrogante.

– Vi oppfører oss ofte som verdensmestere. Når vi søker om OL i 2022 hadde det vært bedre om vi var mer villige til å lytte, og ikke kjøre på som vi vet og kan alt, forklarte Heiberg overfor TV 2 da han ble konfrontert med uttalelsene sine under OL.

Reklamerte for eget selskap under OL

Nærmest samtidig som Heiberg svingte pisken over de norske utøvernes oppførsel, ble det kjent at Heiberg reklamerer for sitt eget selskap Nordic China Advisory AS gjennom sitt verv i IOC – som ifølge det olympiske regelverket er forbudt.

Heiberg forklarte at han hadde informert IOC om dette, og at de hadde godkjent Heibergs rolle som «døråpner» for rådgivningsselskapet.

– Ser du det er et paradoks at du er med å håndheve veldig strenge regler for utøverne med tanke på både sørgebind og Ludo-reklame mens du selv fremmer dine næringsinteresser ved å bruke ditt IOC-verv?

– Jeg skjønner at folk setter spørsmålstegn ved det, det har jeg ikke noe problemer med. Men jeg mener også at jeg har en god forklaring. Og i og med at dette er sjekket med administrasjonen i IOC, så føler jeg at jeg ikke gjør noe som er galt, svarte Heiberg.

Etter NRKs omtale av saken valgte rådgivningsselskapet likevel å endre sin beskrivelse av Heibergs rolle i selskapet mens lekene pågikk.

VIDEO: Se NRKs reportasje om Heibergs reklamering for eget selskap

(artikkelen fortsetter under videoen)

Heiberg om konsulentfirmaet

Ja-flertall har blitt til nei-flertall

Også motstanden mot Oslo-OL generelt har økt i løpet av Sotsji-OL.

På samme tid i fjor var 45 prosent av de spurte i meningsmålingen negative til Oslo-OL. I dag viser en fersk meningsmåling at nei-flertallet er økt til 56 prosent.

Medaljefangsten i Sotsji klarte altså ikke å påvirke stemningen for et OL i den norske hovedstaden positivt. Se hvordan oppslutningen om et Oslo-OL har forandret seg fra mars 2013 til mars 2014:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Meningsmåling om Oslo-OL
Foto: Grafikk / NRK

Idrettsforbundet: – Vi må bli tydeligere i vårt budskap

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, har jobbet hardt for å overbevise det norske folk om å si ja til et vinter-OL i Oslo i 2022. Idrettsforbundet har blant annet bevilget 12,2 millioner kroner på OL-søkeprosessen.

Andersen svarte følgende da han ble kjent med resultatet av NRKs ferske meningsmåling:

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært en betydelig kritisk oppmerksomhet fra Norge på mange plan i forhold til de olympiske leker som har vært gjennomført i Sotsji, sier han.

– Idrettsforbundet kan sikkert alltid bli bedre, men vi har i hvert fall levert fantastiske idrettsresultater i Sotsji. Vi har begeistret det norske folk og det tror jeg nordmenn setter umåtelig pris på, sier han videre.

Generalsekretæren forklarer den nedadgående oppslutningen om et Oslo-OL slik:

– Jeg konstaterer at vi må bli tydeligere på å løfte frem de gode og positive budskapene vi har, for de er det mange av. Vi har fortsatt stor tro på at vi har en god mulighet til å kunne arrangere OL i Oslo i 2022. Vi må klare å kommunisere den bærekraften et OL til Norge vil gi for idrettsorganisasjonen, for rekruttering og frivillighet - og styrke den aktørrollen idretten har i det norske samfunn, sier Andersen.

– Har idrettsforbundet ilagt Heiberg munnkurv?

– Jeg vil ikke gå inn å debattere eller kommentere enkeltpersoner. Det ber jeg om respekt for. Gerhard Heiberg er en person som gjør sine vurderinger godt på egen hånd, sier Andersen.

VIDEO: Nei-andelen for Oslo-OL har økt fra 2013 til 2014

På et år har motstanden mot et Oslo-OL økt fra 45 prosent til 56 prosent. Norsk medaljefangst i Sotsji ga ingen positiv påvirkning.
Og mange mener uttalelser fra IOC-medlem Gerhard Heiberg har gjort de mer skeptiske til OL i Oslo.

Siste nytt

  • Syklist Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Tidligere Liverpool-spiller suspendert av eget lag

    Naby Keïtas tid i Liverpool ble preget av skader og midtbanespilleren har heller ikke blitt en suksess i Werder Bremen denne sesongen. Keïta var ikke i troppen da Werder Bremen tapte 0-5 mot Bayer Leverkusen søndag og nå er han suspendert ut sesongen.

    Ifølge sportsdirektør Clemen Fritz droppet Keïta å bli med i lagbussen da han fikk vite at han var tiltenkt en plass på benken i søndagens kamp.

    Keïta har selv avvist at det er tilfellet, men tirsdag har Werder Bremen likevel altså valgt å suspendere ham.

    – Nabys oppførsel kan ikke tolereres av oss som klubb. Han sviktet laget og satte seg selv foran laget. Det kan vi ikke tillate, sier Fritz.

    Werder Bremen har ilagt Keïta en bot og han får verken trene med laget eller tilbringe tid i lagets garderobe fremover.

    Keita
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal