Hopp til innhold

Northug: – Har ikke det beste rykket i verden lenger

I åtte år har Northug-rykket begeistret, forandret og dominert langrennssporten. I dag kan det avgjøre en ny VM-stafett, men hovedpersonen selv dysser ned forventningene.

Se Petter Northug jr. rykke fra konkurrentene i Sapporo 2007, Liberec 2009, Falun 2010, og Oslo 2011.

SE VIDEO: Her har vi samlet noen minneverdige Northug-rykk. 2. mars 2007: Northug avgjør VM-stafetten i Sapporo. 27. februar 2009: Northug avgjør VM-stafetten i Liberec. 20. mars 2010: Northug vinner 20-kilometeren i verdenscupen i Falun. 27. februar 2011: Northug vinner tremila i Holmenkollen-VM. 4. mars 2011: Northug avgjør VM-stafetten i Holmenkollen.

stafett

Norge vant VM-stafetten i Oslo i 2011. Laget besto av Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Petter Northug den gang.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nei, jeg tror ikke det, svarer Petter Northug på NRKs spørsmål om han fortsatt har det beste langrennsrykket i verden.

Om svaret skyldes blyghet, eller om Northug faktisk mener det, vites ikke. Faktum er uansett at under herrestafetten i dag skal Northugs rykk være Norges sterkeste våpen. Det har det vært så lenge Northug har vært ankermann - altså i åtte år.

– Det er bare å se på historikken. Rykket hans har vært avgjørende i de fleste stafettene han har vært med på, sier NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Morten Djupvik.

Det var i 2007 vi ble kjent med Northug-rykket, et rykk så spesielt at det skulle forandre langrennssporten.

– Større akselerasjon, mindre toppfart

Man fikk den første virkelig store oppvisningen da han i en alder av 21 år rykket fra alt og alle under VM-stafetten i Sapporo, noe du kan se video av i toppen av artikkelen.

I konkurranse med utøvere som Anders Södergren og Evgeny Dementiev fikk Northug en luke før oppløpet som ble så stor at NRK-kommentator John Herwig Carlsen utbrøt «han får meter, han får kilometer!».

Det var en ren maktoppvisning, og det var bare begynnelsen. Men Northug sier rykket hans har forandret seg siden den gang.

– Jeg vet ikke akkurat hvordan, men forskjellen er nok at jeg har større akselerasjon, og litt mindre toppfart, sier han.

– Hvis ikke du har det beste rykket, hvem har det da?

– Nei, si det... Det er mange som har gode rykk... Men det er ikke så mange som har det når vi har gått noen kilometer, sier Northug.

Det siste Northug sier der, har alltid vært essensen i det som gjør hans rykk så spesielt. Mange skiløpere er lynraske i uthvilt tilstand, men evnen han har til å sette fart etter å ha gått lange distanser har vært og er spesiell - og noe Norge har nytt spesielt godt av på stafetter.

– Har ikke grunn til å tvile på rykket

Northug-rykket avgjorde VM-stafetten i 2007, 2009 og 2011. I VM i Val di Fiemme i 2013 avgjorde han med en spurt mot Calle Halfvarsson.

I tillegg har han selvsagt avgjort en rekke individuelle fellesstartløp på samme måte.

Djupvik skjønner ikke helt hvorfor Northug sier han ikke har det beste rykket lenger. Han mener 29-åringen ikke har noen grunn til å tvile på rykket sitt før denne stafetten, heller.

– Han har det beste rykket, utvilsomt, sier han, og får støtte av langrennskommentator Jann Post:

– Når det er gått noen kilometer har han det råeste rykket, den råeste akselerasjonen og den høyeste toppfarten på en normal dag. Det så vi senest i NM. Selv om han da gikk mot Hans Christer Holund, så kan jeg ikke tro at noen i verden hadde fulgt Northug der, sier Post.

VM PÅ SKI

Northug går inn til seier etter å ha rykket og til slutt gått fra Axel Teichmann på stafetten i VM i Liberec i 2009.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Folk var helt uforberedt

Northug har påvirket langrennssporten på mange måter, men rykket er det som har ført mest med seg sportslig.

– Folk var helt uforberedt på det da han kom inn i verdenstoppen med rykket sitt. Det forandret langrennssporten. Han ga fellesstarter en ny dimensjon, og alt startet den dagen i Sapporo. Det var begynnelsen, sier Djupvik.

Senere skulle Northug gjøre det til sin spesialitet å avgjøre fellesstarter på denne måten. For eksempel ble Oslo-VM i 2011 en oppvisning i rykk. Northug hang og hang, og satte inn nådestøtet i den samme bakken på sine tre gull (tremila, femmila og stafetten).

– Vi fikk en som var desidert best i spurt. Det var ikke noen som kunne slå ham, de hadde ikke sjans hvis han hadde en normalt god dag. Det endret hele løpet, for alle vet at han må gås fra, og det vet de fortsatt. Folk begynte å bli fornøyd med andreplass. Det endret strukturen på løpene og måten løperne måtte tenke på, utdyper Post.

I dag er det en stor trygghet for lagkameratene å ha Northug på ankeretappen, mener ekspertene.

– Norge er ikke lenger avhengig av å gå fra de andre, slik man gjerne var før. Nå har løperne gjort jobben om de klarer å henge med, for på siste etappe står verdens beste avslutter og venter. De har nok en veldig trygghet i at bare de får sende Petter ut sammen med den som måtte lede, så vet de at det trolig blir seier hvis han får være med inn, sier Post.

Petter Northug

BLE KALT GRIS: Marcus Hellner måtte se Northug skrense foran mål i Oslo-VM i 2011.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Uforutsigbar

Man har allerde fått se Northug-rykket to ganger i dette VM. Først da han vant sprinten etter et rykk som ikke lignet så veldig mye på de han har gjort før - eller noe annet, for øvrig.

Northug regelrett løp opp den siste bakken på ski, holdt på å falle, før han peiset avgårde og avgjorde sprinten til sin fordel.

– Akkurat det rykket står ikke i noen lærebok. Det var mer som en slags kortslutning. Han rykket på adrenalin, sier Djupvik og smiler.

Deretter rykket Northug akkurat nok fra på sin nest siste etappe på lagsprinten, slik at Finn-Hågen Krogh kunne gå ut og bare øke forspranget til duoen tok gull.

Men til slutt. Hva er det egentlig som er så spesielt med rykket til Northug?

Vi kan ta det rent tekniske først. Northug velger oftest padling når han rykker, siden han ofte stikker i en motbakke og i tillegg har evnen til å utvikle stor kraft i denne teknikken.

Men Djupvik sier styrken i Northugs rykk er at det nesten ikke går an å si noe konkret om det. Northug har nemlig rykket på alle tenkelige og utenkelige måter.

– Han er helt uforutsigbar. Han kan rykke når som helst, hvor som helst, på hvilken som helst måte. Det handler ikke så mye om teknikk. Det er instinkt, intuisjon. Han har nok gått gjennom løypene på forhånd og sett seg ut hvor han kan rykke, men når det skjer... da bare skjer det. Han har en evne til å vite akkurat når det er riktig å gjøre det, sier han.

Norge stiller med følgende mannskap på stafetten fredag: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    – Jeg var så heldig å få trene med henne i dag tidlig. Hun så motivert ut. Hun kan bli god, hun, spøkte kvinnelagets trener Sjur Ole Svarstad.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe, Sindre Bjørnestad Skar.

    Evensen, Tildheim Andersen, Bergane, Austgulen Fosnæs, Skistad og Klæbo er nye på landslaget denne sesongen.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB
  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal