Hopp til innhold

– Vanskelig å se for seg at jeg skal komme i toppform

LIVIGNO (NRK.no): Petter Northug (27) tror på gull i OL, men innrømmer at han langt fra har noen gullkropp akkurat nå.

Petter Northug er innstilt på å gamble med formen etter sykdommen. Han reiser ikke til OL for å ta sølv. Reporter: Anders Skjerdingstad, foto/redigering: Arild Sandsvik

VIDEO: Se Sportsrevy-reportasjen med Petter Northug. – Formen er for dårlig til å kunne kjempe om seier i Tour de Ski, sier han.

Han mistet to måneder av OL-forberedelsene på grunn av virus. Enkelte svensker har antydet at det hele har vært overdrevet, og kanskje til og med spill for galleriet.

Og hvis en svenske spør, kommer Petter Northug til å bekrefte den versjonen.

– Til svenskene kommer jeg til å si at jeg ikke har vært syk. Jeg har vært frisk, jeg har aldri hatt en så bra sommer og høst, sier Northug når NRK.no møter ham i italienske Livigno, der han nå befinner seg på høydesamling.

Men sannheten er en annen:

– Jeg er i forferdelig form. Men jeg har jo begynt å trene igjen og må bare bruke litt tid på å bygge opp et lite grunnlag her, og komme i god treningsmodus.

Råtten før Kollen-VM

– Er det vanskelig å se for seg at du skal komme tilbake i toppform i løpet av vinteren?

– Ja, det er klart at når det går tungt på hardøkter, så er det vanskelig å se det for seg. Men man må i alle fall prøve. Det er bedre å prøve enn å sitte og se i veggen, sier Northug.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Petter Northug

Petter Northug mener han har langt igjen til toppformen. Her gjør han seg klar for massasje under høydeoppholdet i Livigno.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Han vet dessuten at det er mulig å komme sterkt tilbake på relativt kort tid. Det er ikke mange år siden han befant seg i en nesten like vanskelig situasjon.

– Det var før VM i Oslo, kanskje. Da slet jeg hele november og desember etter høyden. Da ble det tre uke på senga og noen «fantastiske» resultater på Beito før jeg dro hjem og tok en måned fri. Da var jeg helt råtten, sier Northug.

– Ingen husker sølv

Som mange vil huske fikk Northug med seg tre gull i mesterskapet noen måneder senere.

Gull er målet i Sotsji også. Det er det eneste som betyr noe i vinter for Petter Northug.

– Etter OL er det ingen som husker hvem som har tatt sølv, poengterer han.

Trønderen har vunnet gull i alle internasjonale mesterskap han har deltatt i. Nå er han forberedt på å kutte noen svinger for å komme i gullform.

– Jeg føler jeg må gamble ganske mye. Hvis jeg bare skal være på den sikre siden, som er fornuftig, da kommer jeg ikke til å komme i form, og da blir det safe resultat. Jeg har opplevd mye, men jeg ønsker og drømmer om å være i form i OL, og da må jeg ta en sjanse, sier han.

Har trent mer enn anbefalt

Den dagen NRK.no besøker Northug i høyden, har han unnet seg en hviledag. Det er viktig å ikke skynde seg altfor raskt i superform. Men i flere uker har han tøyd grensene legen og treneren har satt for ham.

– Jeg har trent litt mer enn det som har vært anbefalt, men jeg har fått medhold i det etterpå. Jeg har respondert bra på det jeg har gjort, de viktigste signalene er de jeg får fra kroppen, påpeker den rutinerte 27-åringen.

Ennå er ikke den endelige planen for OL-sesongen spikret. Northug har planer om å gå den nasjonale åpningen på Beitostølen. Sannsynligvis går han også verdenscupåpning i Kuusamo.

Kan droppe Lillehammer

Deretter er det høyaktuelt å droppe verdenscupen på hjemmebane på Lillehammer for å få nok tid i høyden før OL.

– Det kan være aktuelt. Jeg ønsker å være mye i høyden, og hvis jeg skal bruke Tour de Ski som hardtrening, ønsker jeg å være mye i høyden i desember, sier Northug.

I et sånt perspektiv passer verdenscupen i Davos mye bedre enn konkurransene på Lillehammer.

Og Tour de Ski har Northug ambisjoner om å gå – fra start til mål. Men han innser at drømmen om å vinne touren neppe går i oppfyllelse denne vinteren heller.

– Det skjer nok ikke i år, nei. Det blir litt for dårlig tid, dessverre. Men jeg håper å få med meg noen gode løp der, sier Petter Northug.

Northug reiste til Livigno tirsdag og blir i første omgang værende i to uker.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal