Hopp til innhold

Her tjuvstarter Northug med vilje før sølv-løpet

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Petter Northug (27) tjuvstartet sprintfinalen i Val di Fiemme med vilje for å få noen ekstra minutter med pause. Likevel ble det kun sølv på «skikongen».

Petter Northug tjuvstartet i finalen med vilje, for å psyke ut konkurrentene.

Her tjuvstarter Petter Northug (27) med vilje. Dermed fikk han seg en ekstra pause mellom semifinalen og finalen under VM-sprinten i Val di Fiemme.

Northug tjuvstart

Petter Northug tjuvstartet med vilje for å få ekstra pause i sprintfinalen. Her masserer han lårene før han tar turen tilbake til start.

– Jeg gjorde det for å få mer pause. Jeg startet i siste semifinaleheat, og ville ha et par minutter mer med hvile før finalen. Hvert minutt teller, sa Northug til NRK.no etter kun å ha blitt slått av russiske Nikita Kriukov på VM-sprinten i Val di Fiemme.

Northug viste til den taktiske manøveren han gjorde på startstreken i finaleheatet.

For da finalen skulle startes i den italienske VM-byen, skled Northug ut fra startblokkene. Altfor tidlig - og tydelig bevisst på hva han drev med.

Arrangørene dømte selvfølgelig tjuvstart, og alle løperne måtte innta startposisjonen på nytt.

– Jeg og Petter avtalte det på forhånd. Én av oss måtte sørge for tjuvstart, bekreftet sjettemann i finalen, Eirik Brandsdal.

Ekstra pause

For ikke nok med at Northug tjente tid på å være altfor rask ut fra start. «Skikongen» somlet dessuten veldig på vei tilbake til startstreken.

Mens nordmannen masserte lårene sine og virket opptatt av alt annet enn å kjappe seg tilbake, stod den svenske rivalen Emil Jönsson og flirte av Northugs påfunn.

– Det var tydelig at han tjuvstartet med vilje. Det var egentlig ganske kult. Jeg sto og gliste, for det var så åpenbart at han gjorde det med vilje. Det var ok med litt pause for min del også, smilte til NRK.no Jönsson etter sprintfinalen.

  • Artikkelen fortsetter under videovinduet!
Russiske Nikita Kriukov ble for sterk for Petter Northug under finalen på sprinten i VM.

Petter Northug leverte en strålende spurt på oppløpet i sprintfinalen, men hadde ingen sjanse til å tukte Kriukov.

Hyller sin overmann

Om taktikken lyktes eller ikke for Northug, er vanskelig å bedømme. Nordmannen gikk riktignok en nærmest perfekt finale, men hadde likevel ingen sjanse til å holde følge med gullvinner Nikita Kriukov på oppløpet.

– Han er den råeste i verden når det kommer til klassisk spurt. Han har best teknikk, og det var egentlig litt klasseforskjell her i dag. Det Kriukov får til er ekstremt, sa Northug til NRK etter løpet.

Kriukov

Russiske Nikita Kriukov viste seg utilnærmelig på VM-sprinten i Val di Fiemme.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Han tok seg imidlertid enkelt av Jönsson og canadieren Alex Harvey inn mot mål. Mens Harvey tok bronsemedaljen, måtte Jönsson nøye seg med fjerdeplass.

– Petter viser hvor sterk han er igjen i dag. Selv bommet jeg litt med timingen i løpet, sa Jönsson.

– Jeg er veldig fornøyd med sølv. Tre av finalistene ble vel regnet som større favoritter enn meg, så jeg er superglad nå. Jeg gleder meg til fortsettelsen, smilte Northug.

Bjørn imponert

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn forstår godt at Northug er fornøyd med andreplassen.

Verden har aldri sett en raskere spurter enn Kriukov, sa Bjørn.

– Petter leverer på sitt beste. Han viser strålende form. Det er bare det at Kriukov er det råeste vi har sett, la Bjørn til.

Tre nordmenn i finalen

Norge hadde tre medaljehåp i herrenes sprintfinale i VM i Val di Fiemme, etter at Petter Northug (27), Eirik Brandsdal (26) og Pål Golberg (22) alle kom seg videre fra semifinalene. De antatt største gullfavorittene Emil Jönsson (Sverige) og Nikita Kriukov (Russland) kom seg også videre sammen med Alex Harvey (Canada).

Jönsson satte fart på feltet i den siste skikkelige motbakken, men klarte ikke å henge med da det dro seg til på oppløpet og ble med det nummer fire. Pål Golberg og Eirik Brandsdal endte nest sist og sist i finalen, begge langt bak vinneren.

PS! Ola Vigen Hattestad (30) røk ut i semifinalen.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal