Hopp til innhold

Northug utklasset konkurrentene: – Jeg liker ikke fellesstarter

Petter Northug fortsetter å imponere i individuell start. Søndag utklasset han konkurrentene i 15-kilometeren i Lahti. – Det er dette som er langrenn, sier skikongen.

Petter Northug var i kjempeform og parkerte konkurrentene i sporte i dag. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Northug med sterk seier

Petter Northug viser nå – etter å ha vunnet to individuelle 15-kilometere på rad – at han ikke bare er kongen av fellesstarter.

Northug fikk i seiersintervjuet spørsmål om han nå var ferdig som kongen av spurter, og at han nå var Northug, indidivuell startspesialisten.

– Jeg liker ikke fellesstarter, og vente på de siste 200 meterne. Dette er langrenn, hvor du gjør løpene alene, sier Northug med et bredt og lurt glis.

Petter Northug var veldig fornøyd med dagens prestasjon. Han sier selv dette var et av hans beste løp karrieremessig. Reporter: Jann Post

Northug: – Et av mine beste løp

Vant med halvminuttet

Northug banket Alexey Poltaranin med over halvminuttet på dagens 15-kilometer i Lahti. Martin Johnsrud Sundby gikk inn til en strålende tredjeplass. Sundby gikk i mål 35,1 sekunder bak Northug.

NRKs kommentatorer var over seg av begeistring for langrennskongen fra Mosvik.

– Dette er noe av det aller beste Petter Northug har gjort, utbrøt Torgeir Bjørn.

– Er det Northugs aller beste løp noensinne, ropte Jann Post.

Kan fortsatt vinne verdenscupen

27-åringen sier selv at han hadde en god dag på jobben.

Jeg hadde en god følelse på sprinten lørdag, men der gjorde jeg en taktisk feil. I dag var jeg sulten igjen, og ville virkelig kjempe for en god plassering. Jeg hadde en god følelse og veldig gode ski, sier Northug.

Med denne seieren skapte nordmannen også litt spenning i kampen om verdenscuptittelen. Dario Cologna sto over dagens løp og dermed har Northug fortsatt et ørlite håp om å hente inn sveitseren. Northug er 123 poeng bak Cologna.

Russiske Alexander Legkov, som ble nummer åtte, ligger på annenplass og er 16 poeng foran Northug.

– Jeg tror han sveitsergeita begynner å skjelve litt i boxeren nå. Det er bra at det er spennende, sier Northug og sikter til Cologna.

– Ja, hva tenker du om verdenscupen sammenlagt nå?

– Jeg hadde på en måte gitt det opp da han gikk begge i Davos og tok så mange poeng som har gjorde. Jeg håper i hvert fall å gjøre en god sprint i Drammen, svarer han.

Petter Northug er sulten på seier og har bare økt og økt sekundende til neste konkurrent. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Northug er tjue sekunder foran konkurrentene

Utrolig åpning

Northugs åpning var en ren reprise av VM-løpet. Han åpnet strålende og ledet med hele 11,6 sekunder ned til Calle Halfvarsson ved første passering.

– Jeg må si jeg er litt spent på denne åpningen. Har han en superdag eller har han tatt en råsjanse? Åpningen har satt en støkk i alle konkurrentene, sa Torgeir Bjørn.

Og Mosvik-ekspressen bare fortsatte i det forrykende tempoet. Han økte voldsomt til konkurrentene ved neste passering. Northug hentet blant annet igjen Sjur Røthe med ett minutt lenge før mål.

Etter 13,5 kilometer ledet han med over halvminuttet på lagkamerat Johnsrud Sundby.

I mål var han altså suveren.

– Ut ifra formen, tror jeg dette er det beste rennet i år. Det er bra, og jeg håper jeg beholder formen til neste helg og rennene i Norge, sier Northug.

Martin Johnsrud Syndby var syk under VM og hadde ikke forventet denne prestasjonen i dag. Reporter: Jann Post

Sundby ble overrasket over egen prestasjon

Johnsrud Sundby imponerte

Martin Johnsrud Sundby fikk sølv på skiathlonet helt i starten av VM i Val di Fiemme, men pådro seg sykdom utover i mesterskapet og måtte derfor stå over flere konkurranser.

I dag gjorde han imidlertid et solid comeback etter sykdommen med tredjeplassen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal