Hopp til innhold

Northug håver inn på sommerkonkurransene

Skistjernene er blitt helårsstjerner, og de største, som Petter Northug, tjener gode penger på stille opp i showrenn også om sommeren.

Petter Northug

PÅ HAMAR: Petter Northug vant Kirkebakken Opp på Hamar, et renn arrangøren beskriver som en stor suksess.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Petter Northug har hatt en travel sommer etter VM-gullene i Falun, og har deltatt på Blinkfestivalen og Lysebotn opp, han har gått showrenn på Hamar, Trysil og i Fredrikstad og han deltok i helga på Toppidrettsveka.

Mange av rennene tjener han gode penger på. Etter det NRK erfarer kan Petter Northug kan få betalt opp mot 50 000 kroner for å stille opp på et enkelt renn.

Også mange av de andre landslagsløperne tar startpenger for å stille opp i showrenn, og prisene for stjerner som Therese Johaug, Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er også opp mot Northugs nivå.

NRK har snakket med mange arrangører av sommerkonkurranser. Ingen legger skjul på at de har betalt for å få Northug og andre stjerner til å stille opp, selv om ingen ønsker å kommentere summer.

Viktig balansegang

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus er glad utøverne kan tjene penger på idretten sin, men innrømmer at det kan føre med seg prioriteringsutfordringer.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ski har blitt showbusiness, og flere og flere rulleskirenn dukker opp i sommerhalvåret. Publikum strømmer til for å få se de største stjernene i sitt nærmiljø, og presset på å få de største stjernene gjør at prisene stiger.

– Det er positivt for utøverne at de har en markedspris og kan tjene penger på idretten sin. Men det kan også være vanskelig å motstå når det blir snakk om såpass store penger, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Langrennsledelsen sier at de ser at det kommersielle trykket rundt utøverne stiger, og er bekymret for at det kan gå på bekostning av treningsopplegget.

Ikke bekymret for Northug

– Vi har diskusjoner med utøvere som er fristet til å dra både hit og dit. Trenerne er litt konservative, mens markedsavdelingen har lyst til at løperne skal vise seg fram så mye som mulig. Det blir en drakamp det der, forteller landslagssjefen.

Løfshus sier at han ikke er bekymret for de største stjernene som Northug, Bjørgen, Johaug og Sundby, men mener at reisebelastningen og de mange konkurransene er en større utfordring for de nest beste.

– Det er en balanse. Det kan være en god mulighet for dem som er i vannskorpa til å bygge seg et navn og få mer ut av idretten sin. Det må gjøres en individuell vurdering på hvor mye man skal vise seg fram og hvor mye man skal gjemme seg bort, sier han.

Strålende fornøyd arrangør

Trener Stig Rune Kveen sa til Dagbladet at konkurranseopplegget er omtrent likt som i fjor sommer. Arrangørene NRK har snakket med forteller uten unntak at de er svært fornøyde med Petter Northug, uavhengig av prisen.

– Med og uten Petter er det to forskjellige arrangement. Det er ikke sammenlignbart. Nesten samtlige kommer for å se Petter, mener Dag Bjørnstad, Race Director for Kirkebakken Opp på Hamar.

Han forteller at interessen rundt VM -kongen fra Falun var enorm på Hamar.

– Jeg prøvde å skjerme han, men det var nesten umulig. Han ble omringet, både før og etter løpet og når han skulle til bilen, sier han.

I en tekstmelding til NRK skriver Northugs manager Are Langås at han ikke ønsker å kommentere Northugs sponsor- eller samarbeidsavtaler.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal