Hopp til innhold

Blir tatt ut mot sin vilje – sier nei

Fredag blir Petter Northug tatt ut på landslaget mot sin vilje. Men da har landslagsledelsen allerede fått beskjed om at han takker nei til plassen.

Petter Northug

Petter Northug har ingen planer om å takke ja til landslagsplassen i år heller.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / NTB scanpix

Andremann i Tour de Ski, Chris Jespersen, har valgt å si ja til en plass på det norske landslaget.

Når laget blir offentliggjort fredag, vil også Petter Northugs navn stå på lista. Det formelle uttaket ble vedtatt av langrennskomiteen i Skiforbundet torsdag, og utover kvelden vil de uttatte løperne bli informert.

Og landslagsledelsen og komiteleder Torbjørn Skogstad har hele tiden vært tydelig på at alle de beste blir tatt ut.

Skal stå utenfor

Men fra Petter Northug er svaret – i år som i fjor – et klokkeklart nei, ifølge manager Are Sørum Langås.

– Vi har hatt en gjennomgang av dette etter forrige sesong. Det viktigste vi måtte finne ut i første omgang, var om Petter er hundre prosent motivert for å kjempe seg tilbake og reise kjerringa i skisporet. Det svaret er ja. Så er det deretter å finne de rammevilkårene rundt Petter som gjør at han klarer det, og vi har konkludert med at han ønsker å fortsette den private satsinga han har hatt i år.

– Kort oppsummert betyr det at Petter Northug svarer nei til tilbudet?

– Petter Northug ønsker å fortsette den satsinga han har hatt i år, og det medfører at han er utenfor landslaget, sier Langås.

Diskusjoner i forbundet

Så er det store spørsmålet om han får lov til det. Denne uka har det vært diskusjoner i ledelsen i Norges skiforbund om hvorvidt Northug skal få en tilsvarende avtale som han hadde sist vinter.

Da fikk Northug ha en samarbeidspartner som er i konkurranse med forbundets sponsorer (Coop), med unntak for periodene der han var på representasjonsoppdrag i Norge.

Det var en ordning ikke alle var fornøyd med, og krefter i Ski-Norge tok til orde for at Northug ikke bør få representere Norge så lenge han markedsfører en konkurrent av forbundets samarbeidspartnere.

Både komitéleder Skogstad og generalsekretær Stein Opsal bekrefter at diskusjonene pågår akkurat nå, og at et vedtak kan bli fattet på et møte i skistyret 5.-6. mai. Men ingen vil kommentere prosessen eller spekulere i utfallet.

– Ingen ideell situasjon

Det vil heller ikke Are Sørum Langås. Men han håper å slippe en reprise på fjorårets langdryge prosess, der avtalen mellom partene først kom i mål rett før sesongstart i november.

– Det er ingen ideell situasjon å sitte og file på dette i november, det tror jeg ingen parter ønsker, sier Langås.

– Hva forventer dere at utfallet blir?

– Vi har ingen spesielle forventninger. Vi satte oss ned i fjor før sesongen og fant en veldig god løsning, en løsning begge parter forholdt seg ryddig til, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal finne en god løsning i år, sier manageren, som bekrefter at det er en kontinuerlig dialog mellom partene.

– Hvis det ender med at Northug må velge mellom å beholde Coop-avtalen eller å gå verdenscup og VM i Falun, hva gjør han da?

– Det har vi ikke diskutert. Vi fant en god løsning i fjor, og vi er veldig løsningsorientert og konstruktiv til å finne en løsning i år også.

Utvider ikke laget

Are Sørum Langås sier samtidig at det er uaktuelt for Petter Northug å utvide laget foran kommende sesong.

– Vi har et lag som er spesialisert for Petter Northug, og det er der hovedstyrken vår ligger. Vi har snudd hver stein og diskutert å ta opp løpere, men funnet ut at vi ikke skal gjøre det, sier manageren.

Landslagsuttaket offentliggjøres altså fredag.

PS. Petter Northug har bestemt seg for å droppe Skarverennet lørdag på grunn av sykdom.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover og sa at grepet om å droppe resten kommer som en konsekvens av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper for lagene som deltar.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal