– En av tidenes største seire

Daniel André Tande (22) satte bakkerekord da Norge knuste konkurrentene i laghopping i Kuopio.

Daniel Andre Tande hopper 136 meter og setter bakkerekord.

BAKKEREKORD: Daniel André Tande slettet Mashaiko Haradas bakkerekord fra 1998.

Tande landet på 136 meter i første omgang i Kuopio. Aldri har det blitt hoppet lengre i den finske bakken.

22-åringen slettet Masahiko Haradas bakkerekord på 135,5 meter fra 1998.

Riktig nok ble KIF-hopperen trukket i stil (16-16-16,5) for sin dype landing.

– Det var et høyt, langt og fantastisk svev. Det var gode forhold for lange hopp. Jeg hadde få problemer med å komme langt ned i bakken i dag, sier Tande.

Norge var hele 54,4 poeng foran nasjon nummer to, Tyskland.

– Dette er en av tidenes største lagseire. Dette laget viser en styrke vi sjelden eller aldri har sett maken til i norsk hoppsport, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Kenneth Gangnes (26 år), Daniel André Tande (22), Anders Fannemel (24) og Johann André Forfang (20) hoppet for det norske laget.

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle kommet på dette nivået så raskt. Men slik kan det gå når mange nok jobber hardt nok over tid

Mye tydet på at Norge skulle ta seieren allerede etter første omgang. Da ledet Norge med 30,3 poeng.

Lagseieren var Norges 15. gjennom tidene. Bare en nasjon har flere. Østerrike ligger øverst på den historiske tabellen over lagseire med 27 førsteplasser.

– Det var utrolig godt hoppa av hele gjengen. Vi fortsetter der vi slapp fredag, med sterke prestasjoner av alle mann, sier Tande.

Noriaki Kasai sikret tredjeplass for Japan med et hopp på 125 meter i andre omgang.

Harada

SLÅTT ETTER 18 ÅR: Mashiko Harada har ikke lenger bakkerekorden i Kuopio. Her fra verdenscupen i Granåsen i 1999.

Ny finsk nedtur

Prevc ville vunnet om det var individuelt renn, knepent foran Tande, mens Forfang ville blitt treer.

Japan, som hadde veteranen Noriaki Kasai på laget, ble treer, knepent foran Østerrike og Slovenia.

Vertsnasjonen Finland sliter tungt i hoppbakken.

Den en gang så stolte hoppnasjonen ble nest sist med 675,8 poeng hele 381,4 poeng bak de overlegne nordmennene til Alexander Stöckl.

Nasjonscupen (26 av 36):

1) Norge 5332, 2) Tyskland 4366, 3) Slovenia 4174, 4) Østerrike 3609, 5) Japan 2212, 6) Polen 1680, 7) Tsjekkia 1505, 8) Sveits 671, 9) Finland 256, 10) Frankrike 152.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».